Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
Tarihçe. MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
Ayran, bilindiği gibi bir yiyecek ve içecek anlamında kullanıldığı temel anlam dışında, sütün kutsal özellikleri ve beyazlık niteliğinden aldığı Türklerin kültürünü, dünya görüşünü yansıtan yan anlamlara da sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
Türk mutfağına ait en yaygın içeceklerden biri olan ayran, dünyada en fazla Türkiye'de tüketiliyor. Yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde de tüketimi mevcut…
Yoğur- eylemine, Eski Türkçede yaygın bir fiilden isim yapma eki olan -t eklenmesiyle yogurt türemiştir.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
Baklava sözcüğü Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçer.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
Ayran tüketimi ise Avrupa'da da Amerika'da da hâlâ cılız. Ayran buralarda bilinmeyen, tanınmayan, önemi hâlâ fark edilemeyen bir içecek.
İlk bakıldığı zaman ayran bir homojen sıvı olarak görülebilir. Çünkü ayrana ilk bakıldığında tek bir madde olarak görülmektedir. Fakat ayran içerisindeki karışımlar eşit miktarda bulunmazlar. Bu nedenle ayran heterojen bir karışımdır.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Ayran Gönüllü, her gördüğü kişiden hoşlanan insanlar için kullanılan bir deyimdir. Bazı yörelerde sürekli fikir değiştiren, kararsız kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Eylül 2022 itibariyle 9 adet yoğurt (3'ü Menşe, 6'sı Mahreç) ve 2 adet ayran (Mahreç) Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescillenmiştir.
yaz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaz “ilkbahar” veya Eski Türkçe yay “yaz” sözcüğünden evrilmiştir.
Yayık ayranı için kullanılan yoğurdun, normal yoğurda kıyasla daha uzun süre fermante edildiği ve güçlü bir ekşi tada sahip olduğu kaydedilmiştir.
Eski Türkçenin sözvarlığında yer alan ediz sözcüğü “yüksek, yüce” anlamlarıyla ilk olarak Eski Uygur Türkçesi metinlerinde karşımıza çıkmaktadır. Eski Türk Yazıtlarında ise sözcük, özel ad olarak yer almaktadır.
Yunanca tzatziki τζατζίκι Türkçeden alıntıdır.
Deha kelimesinden türetilmiş olan dahi, dilimize Arapçadan geçmiştir.
Arapça ṣnf kökünden gelen ṣinf صنف "zümre, grup" sözcüğünden alıntıdır.
Ayran içinde bulunan yoğurt sebebiyle düzenli olarak tüketilmesi gereken bir içecektir. Vücut sağlığına olumlu etkileri bulunmasına rağmen fazla tüketimi tansiyonun yükselmesine neden olur. Ayran, midedeki asit seviyesini düzenler. Kolesterol ve tansiyon dengesini ayarladığı için bu hastalıklara yakalanmayı engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri