Toprağın su geçirmeyen ve köklerin uzamasını engelleyen alt tabanını kırar.
Gübre çeşitlerinin toprağın içinde karıştırılması sağlanır. Tohum yatağının hazırlanılmasında birincil alet olarak kullanılır. Toprağın içindeki tabanı kırma işleminde kullanılır. Toprağı devirmeden kabarttığı için, toprağın verimliliğini arttırır.
Çift Yaylı Tip Çizel (Patlatma) (033)
Çizel, hasattan sonra tarlada pulluğa ihtiyaç kalmadan,toprak işlemesinde kullanılırlar. Bacakların yapısı itibari ile pulluk alt tabakasını kırar ve pulluk işlemesinin yapılamadığı kurak yaz aylarında az kesekli toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir.
Dip patlatan kullanılmadığı takdirde toprak gereken oksijen miktarını karşılayamaz bunun sebebi pulluklardan dolayı oluşmuş olan su geçirmez tabakadır. Toprak daha önceki yapılan işlemlerden dolayı sıkışık durumda olduğundan bitkilerin kökleri gerekli gelişimi gösteremeyebilir.
Tekli patlatma dip kazan nasıl yapılır? Toprak yüzeysel, karasaban derinliğinde de sürülebilirdi ama 30 cm alttaki sertleşmiş tabakayı kırmadan olmaz. Buradaki amaç o sert tabakayı kırıp toprağın altında su depolanmasına fırsat vermek.
İlgili 30 soru bulundu
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Çizel Patlatma traktörün askı düzenine bağlanan ve toprağı derinden yararak işleyen toprak işleme makinasıdır. İlerleme yönüne paralel olarak toprağı alt üst etmeden işler. İri kesekleri parçalar ve işlenmesi zor olan sert topraklarda kullanılabilir.
Dipkazan, hasat bittikten sonra ve “toprak kuruyken” 90-100 cm aralıklı (en fazla teker izinden) olarak, tarlanın bir düzüne ve bir tersine 45-60 cm derinlikten çekilmelidir.
Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
Toprak işlemede en yaygın kullanılan alet pulluklardır. Pulluklar toprağı parçalar çevirerek devirir, gevşetir anız ve yabancı otları toprağa gömer. Ülkemizde en çok kullanılanlar askılı pulluklardır.
Dip Kazan (015)
Dippatlatan, pulluk alt tabakasını kırarak ve toprağın alt katmanında bulunan verimsiz toprağı üste çıkarmadan toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir. Dippatlatan ile yüksek iş derinliğinde toprak işlemesi yapılabilir.
Bir silahı veya patlayıcı bir maddeyi ateşlemek. Bir insanın sabrını tüketmek. Tokat atmak.
· Nadas ve anızlı toprakların işlenmesi. · Toprağın kabartılması, parçalanması ve devrilmesi. amacı ile kullanabilirsiniz.
Alpler pulluk tekeri pulluk kullanımında çizide doğru ve dengeli şekilde çalışabilmesi için kullanılan orjinal alpler pulluk yedek parçasıdır. Pulluk büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Çizel, hasattan sonra tarlada pulluğa ihtiyaç kalmadan,toprak işlemesinde kullanılırlar. Bacakların yapısı itibari ile pulluk alt tabakasını kırar ve pulluk işlemesinin yapılamadığı kurak yaz aylarında az kesekli toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir. Çizel ile yüksek iş derinliğinde toprak işlemesi yapılabilir.
Diskaro toprağı havalandırdığı için ekinlerin ihtiyacı olan havanın köklere ulaşmasını sağlar. Tarımda kullanılan gübre çeşitlerinin daha iyi bir şekilde toprağa karışmasını ve fermente olmasına yardımcı olur.
➢Hayvan pullukları,
➢Traktör pullukları, ❖Çekilir tip kulaklı pulluklar, ❖Yarı asma tip kulaklı pulluklar, ❖Asma tip kulaklı pulluklar (Dursun 2015).
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Toprak frezeleri toprağın karıştırılmasında kullanılan ve aktif organları dönerek çalışan toprak işleme makinalarıdır. Toprak frezeleri için ayrıca rotovatör terimi de yaygın olarak kullanılmaktadır.
OCAK AYINDA YAPILACAK TARIM İŞLERİ TARLA ZİRAATI: a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri