Dere Mutlak Koruma Alanı; Rezervuara su taşıyan ve su toplama havzalarına ait ekli listelerde yeralan derelerin her iki tarafında bu yönetmelikle belirlenen koruma bandıdır. sürdürülebilmeleri için gerekli olan şartların tümünü ifade eder.
MADDE 9 – (1) Mutlak koruma alanı, içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 300 metre genişliğindeki kara alanıdır.
Bu alanda m.4.B mutlak koruma alanı 4,6 ve 7'nci fıkraları uygulanır. Bu alanda yeni mezarlık alanları oluşturulamaz. 2. Bu alanda yeni endüstri kuruluşlarına, hayvancılık tesislerine, her türlü depolama tesislerine, akaryakıt istasyonu ve depolarına, LPG istasyonu ve depolarına, toplu konutlara izin verilmez.
İçme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan bütün yerüstü ve yeraltı suyu kaynaklarının kalitesinin ve miktarının korunmasına ve iyileştirilmesine ilişkin alanlardır.
(2) Havza koruma alanları, havzadaki çevresel baskı ve etkiler, havzanın fiziki, jeolojik, hidrolojik, ekolojik ve sosyo-ekonomik durumu dikkate alınarak belirlenir. Havza koruma alanları belirlenirken doğal göller için kıyı kenar çizgisi, baraj gölleri için ise maksimum su kotu esas alınır.
İlgili 36 soru bulundu
Sit alanı, kamu yararı gözetilerek doğal ve kültürel mirasların korunması amacıyla devlet tarafından bazı arsa ve arazilerde yapılaşmaya ve herhangi bir değişime izin verilmeyen, koruma altındaki alanlara denmektedir.
Su havzaları yapılaşmaya açılıyor mu? Değişiklikle su toplama havzalarındaki arazilerin koruma statüsü kaldırılıyor. Eski yönetmelikte yer alan “Mecburi teknik tesisler hariç olmak üzere, bu alanda hiçbir yapı yapılamaz” maddesinin kaldırılmasıyla su havzaları yapılaşmaya açılabilir.
Koruma Alanlarını Kim Belirler? YAS kaynağının 50 metre çevresi dikenli tel ile çevrilir. Çevrilen alan içme suyunun temin edildiği idare veya idareler tarafından kamulaştırılarak emniyete alınır ve tapu kaydına koruma alanı olarak işlenerek Bakanlığa bildirilir.
Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.
Madde 8.(1) Kısa mesafeli koruma alanı, içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerin, mutlak koruma alanı sınırından itibaren yatayda 700 metre genişliğindeki kara alanıdır.
Uzun Mesafeli Koruma Alanı; Orta mesafeli koruma alanı üst sınırından başlamak üzere su toplama havzasının nihayetine kadar uzanan tüm yatay karasal alandır. Yeraltı Suyu; Yeraltındaki durgun veya hareket halindeki bütün sulardır.
Atletizmde orta mesafe koşuları, engelli koşular da dahil 800 metre ile 3000 metre arasındaki koşulardır. Antrenman teknikleri ve fiziksel gereklilikler benzer olduğu için birçok atlet hem 800 hem de 1500 metrede yarışır.
2) II. Derece Arkeolojik Sit: Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.
Mutlak Koruma Alanı içinde turistik tesis, iskan, konut, endüstriyel faaliyet, depolama vb. kullanımlar maksadıyla hiçbir türlü yapılaşmaya izin verilmez. i. İçmesuyu maksatlı kullanılan göllerin Mutlak Koruma Alanında piknik yapmak yasaktır.
“Nitelikli doğal koruma alanları”; koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlar olacaktır.
Kanununda dere yataklarının devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu genel olarak belirtilmektedir. Madde 708'de; “Birikme, dolma, toprak kayması veya kamuya ait suların yatağında ya da seviyesinde değişme gibi sebeplerle sahipsiz yerlerde yeniden oluşan yararlanmaya elverişli arazi Devlete ait olur.
Dere yatağının boyutunu da belediyeler belirlemez. Bunu belirleyen de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'dür (DSİ) ve burayı da 31 metre olarak belirlemiş. 31 metrenin dışı ise yaşam alanıdır.
İmar planlarında kısa ve uzun vadede imara açılmayacak, örneğin sit alanı ilan edilmiş, Yüksek gerilim hattında bulunan, dere yatağı kenarında olan gibi özel durumları olan yerlere arsa yatırımı yapmamak gerekir." Önerisinde bulundu.
Köylerin yerleşik alanlarında imar gerektirmeyen, köy sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik konut ya da tesis olmayan yerler (manav, bakkal vs.) için yapı ruhsatına gerek olmasa da tarım ve hayvancılık için kullanılan tarla arazilerine herhangi bir yapının inşası için ruhsat almak zorunludur.
(5) "Korunma alanı"; taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının muhafazaları veya tarihi çevre içinde korunmalarında etkinlik taşıyan korunması zorunlu olan alandır. (6) (Değişik: 17/6/1987 - 3386/1 md.) "Değerlendirme"; kültür ve tabiat varlıklarının teşhiri, tanzimi, kullanılması ve bilimsel yöntemlerle tanıtılmasıdır.
Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz. Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir.
Tarlaya ev yapmak için imar durumunun olumlu olması gerekmektedir. Öncelikle tarlaya ev yapılır mı sorusunun cevabı olarak gerekli koşullar dahilinde evet denilebilir. Gerekli koşullar oluşmadığında ve izin belgesinin alınmadığı durumlarda tarlaya ev yapılamaz.
İski İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği hükümlerine göre kısa mesafeli koruma alanları yapılaşmaya kapalıdır. Bununla birlikte, bu alanlarda yapılaşma dışında taşınmazdan yaralanma olanakları mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri