Zorunlu staj dönemi için işletmelerde istihdam edilen stajyerlere net asgari ücret tutarının yüzde 30'u tutarında ücret ödenmelidir.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Mesleki eğitim gören, staj yapan öğrencilerin işletmesinde bu eğitimi tamamlamasını sağlayan işverenlere devletin desteği 2021-2022 öğretim yılında da devam edecektir. Bu kişilere ödenmesi zorunlu olan ücretlerin bir kısmı ya da tamamı devlet tarafından karşılanacaktır.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı bir kamu kurumudur. Bu nedenle, İŞKUR stajyer maaşları genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında ödenir.
İlgili 36 soru bulundu
Asgari ücrete %25 zam geldiği takdirde; stajyer maaşı 3 bin 255 TL, Asgari ücrete %30 zam gelmesi durumunda; 3 bin 285 TL, Asgari ücrete %35 zam yapılması durumunda; 3 bin 515 TL olacak.
Bir staj başvurusu en az 15 iş günü için olmak zorundadır. 4 Yarıyıl sonunda stajını yapmamış öğrenci eğitim öğretim dönemi içinde hafta içi minimum 4 iş gününde (hafta sonları hariç) stajını yapabilir, 1 günü aşan ders yükü durumunda yarıyıl içinde staj yapamaz.
Üniversite öğrencilerinin bir kısmında staj zorunluluğu varken bir kısmında yoktur. Üniversite stajyer öğrencilerinin yine bir bölümü 2011 yılındaki Yasa değişikliğiyle 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınarak ücret ödeme zorunluluğu getirilmişken diğerlerine böyle bir zorunluluk getirilmemiştir.
Staj parası alamayan kişiler, uzman bir avukata verecekleri vekalet ile ücret alacaklarının takibini gerçekleştirebilir. Staj parası için işverene başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak geriye dönük alacaklarda zamanaşımı süresi 5 yıl olup, 5 yılı aşan süreler alacak talep edilememektedir.
Bugünkü asgari ücrete göre de bu tutar 2 bin 552 lira. Personel sayısı 20'nin altında olan işletmeler ise çalıştırdıkları her bir stajyer için asgari ücretin yüzde 15'inden (bin 276 lira) az ücret ödeyemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Staj değerlendirme işlemleri alan uzmanı öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olabilir mi? Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun "İzin" başlıklı 26. maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir.
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler (iş yerleri) tarafından ücret ödenmesi zorunludur.” Öte yandan şirkette çalışan kişi sayısına göre stajyer maaşlarına devlet desteği de veriliyor.
Zorunlu stajlar ise; üniversite programlarına dahil olan, belirli bir süre zarfında yapılması zorunlu staj türüdür. Üniversite eğitimine devam ederken ve iş hayatına başlamadan önce bazı özel alanlarda staj yapman gerekir. Zorunlu stajın seyri ve süresi genellikle programın yönergelerinde belirtilir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Temmuz ayı itibariyle geçerli olacak 2023 yılı net asgari ücreti 11 bin 402 TL olarak duyurdu. Şurada Paylaş! STAJYER MAAŞI 2023 NE KADAR OLDU? Şu an stajyer maaşı 2 bin 542 olarak veriliyor.
İşyeri stajında çalışan stajyer öğrencinin (SGK) sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda zorunlu staj programında mevcut işyerinin stajyer öğrenciye ücret ödemesi gerekmektedir. Yasal olarak belirlenen stajyer maaşı, işletmenin personel sayısına göre değişmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel mesleki teknik Anadolu liselerinde uygulanan staj ücretini vermeyen ya da geç ödeyen okullara 8 bin 857 lira ceza verdi. Ücreti ikinci kez ödemeyen okula asgari ücretin 10 katı para ve kapatma cezası aynı anda uygulanacak.
Stajyer Sigortası Emekliliğe etkisi var mıdır? Staj kapsamında ödenen primler kısa vadeli sigorta kodlarından ödenir. Stajyer sigortası öğrencinin staj yapacağı iş yerinde herhangi bir meslek hastalığı ya da iş kazalarına maruz kalmaması için yapılmaktadır. Staj süresi bittikten sonra sigorta kapsamı da sonlanmaktadır.
Çırak ve Aday Çırak Ücreti
Diğer eğitim kurumları ile okullarda öğrenim gören ve işletmelerde staj yapacak öğrencilere işletmedeki çalışan sayısına göre devlet desteği değişkenlik göstermektedir. 20'den az işçi çalıştıran işletmelerde stajyere ödenecek asgari tutarın 3'te 2'si devlet tarafından karşılanacaktır.
STAJYER MAAŞLARI NE KADAR OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
Ekonomi Haberleri. Meslek lisesi öğrencisi veya üniversite öğrencisi olup, staj yapanların stajyerlerin sigorta primleri okul tarafından, ücretleri de işveren tarafından bankaya yatırılacak.
Zorunlu staj üçüncü ya da dördüncü sınıfta yaz döneminde gerçekleştirilen staja denilmektedir. Zorunlu staj sadece Temmuz ve Ağustos aylarından oluşan iki dönemden birisi içerisinde gerçekleştirilebilir yani Temmuz veya Ağustos dönemleri haricindeki herhangi bir ayda “zorunlu staj” yapılamaz.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri