Agro turizm; kırsal çevreyle, ürünle ve konaklamayla bağlantılı bir çiftlikte, kampta veya pansiyonda konaklama, eğitsel gezi, yeme-içme, rasyonel faaliyetler ve çiftlikte ürün ve el sanatlarının satılmasıyla ilişkili faaliyetler bütünü olarak tanımlamaktadır.
Çiftlik turizmi, gelen ziyaretçilerin hem tarım ve hayvancılık, hem de çeşitli ekoturizm faaliyetlerini birlikte kullanabilmesini sağlayan, bunun yanı sıra yöre halkına ekonomik anlamda ek gelir kazandıran, aynı zamanda bölgenin kültürel anlamda tanıtılmasına da katkıda bulunan bir turizm çeşididir.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Araştırma sonucunda agro-turizm ve tarım turizminin aynı anlamları karşıladığı ve bunların kırsal turizmin bir alt dalı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca uluslararası literatürde agro-turizm kavramının Türkçe karşılığı “tarım turizmi” kavramını karşılamaktadır.
Agro turizm, kültürel farklılıkların ve yerel dokunun korunmasını sağlarken şehirli konuklarına doğayla iç içe ve farklı kültürleri tanıyabilecekleri bir tatil imkanı sağlıyor. Aynı zamanda bölge halkının maddi gelir kazanmasını da sağlıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Agro turizm; kırsal çevreyle, ürünle ve konaklamayla bağlantılı bir çiftlikte, kampta veya pansiyonda konaklama, eğitsel gezi, yeme-içme, rasyonel faaliyetler ve çiftlikte ürün ve el sanatlarının satılmasıyla ilişkili faaliyetler bütünü olarak tanımlamaktadır.
Kırsal hayata yönelik olarak artan ilgi ve hassasiyet tarım ve turizm sektörleri arasındaki ilişkiyi geliştirerek agro-turizm (tarım turizmi) kavramını ortaya çıkarmıştır. Agro-turizm tarımsal kaynakların (çekiciliklerin) sürdürülebilirlik ilkesiyle turistik amaçlarla kullanılmasını ifade etmektedir.
Belirtilen her iki kavramın beraber ele alınması ile oluşturulan “Ekolojik Tarım Turizmi” kavramı ise doğal kaynakları ve ekolojik tarımı odağına alarak kırsalda yürütülen tarımın faaliyetlerinin turizm ile desteklenmesini ve sürdürülebilir olmasını amaçlayan bir kavram olarak değerlendirilmelidir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
B)LÜKS TURİZMİ
Yüksek gelir grubunda yer alan bireylere özgü olan turizm biçimidir. Bu turizm çeşidi, ekonomik gücü ve geliri yüksek olan ve toplum içerisinde büyük saygınlık taşıyan kesimlerin turistik etkinliklerini kapsamaktadır.
Turistlerin barınmaları, eğlenip dinlenmeleri için yapılan oteller, moteller, pansiyonlar, plajlar, lokanta ve gazinolar, kamp alanları, eğlence yerleri, spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar birer turizm kurum veya kuruluşudur.
Doğal turizm, hem kırsal yerleşmelerle iç içe olan, hem de doğal kaynaklara dayalı bir turizm türüdür.
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Agro turizm, tarım kaynaklı turizm türüdür. Turizm, bulunduğu yerin dışına çıkarak, ekonomik, coğrafi, ekoljik ve gastronomi ortamlarını görebilmek, deneyimlemek isteyenlerin faaliyet alanıdır. Mevsimsel turizm, inanç turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi farklı türleri bulunmakta iken, Agro(Tarım) turizmi katıldı.
Bahçecilik, çiftçilik, meyvecilik, hayvancılık, sebzecilik, bağcılık, tütüncülük tarımın başlıca kollarını meydana getirir. Özellikle bahçe ve çiftlik faaliyetleri ülkemizde tarımın en sık yapıldığı dallardan biridir.
Eko turizm imarı şartlarından bazıları; 5000 m2'den büyük yüz ölçümüne sahip olması, kadastral yola cepheli olması, arsa içinde zeytin ağacı bulunmamasıdır. İlgili tüm kamu kurumlarından uygun görüş alan arsalara kamusal alan terki yapılmaksızın %10 imar hakkı verilmektedir.
Türkiye'nin önde gelen turizm şehirleri Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir ve Muğla'ya 2022 yılında gelen turist sayısını açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre 2022 yılında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 44 milyon 564 bin olurken, İstanbul 16 milyon 18 binle en çok turistin geldiği şehir oldu.
Kültür turizmi nerede var? Ülkemizin dört bir yanı apayrı kültürel değerlere sahip olmakla birlikte başlıcaları; İstanbul, İzmir Efes Antik Kenti, Eskişehir-Odunpazarı, Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Pamukkale, Safranbolu ve Kapadokya diyebiliriz.
Osmanlılarda bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa'dan özellikle Avusturya'dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul'dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
Soykan (2006) göre kırsal turizm; kişilerin doğal ortamlarda dinlenmek ve değişik kültürlerle bir arada olmak amacıyla bir kırsal yerleşmeye gidip, orada konaklamaları ve o yöreye özgü etkinlikleri izlemeleri ya da katılmalarıyla gerçekleşen bir turizm türüdür.
İş turizmi veya iş seyahati, esasen iş insanlarının ikame ettikleri yerden uzakta olan iş faaliyetlerini gerçekleştirmelerinden doğan bir seyahat ve turizm türüdür. İş ile ilişkilerine göre turizm türleri; kongre ve toplantı turizmi ile fuar turizmi olarak değerlendirilebilir.
TATUTA projesinin ana amacı, Türkiye'deki ekolo- jik tarım ile geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve/veya bilgi desteği sağlayarak ekolojik ta- rımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak- tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri