Tartışarak Okuma Aynı metni birden çok kişinin okuması ve okudukları metni tartışarak karşılıklı bilgi, duygu ve birikimini paylaşması yoluyla gerçekleştirilen okuma.
Bir kitap üzerine düzgün not alabilmek için okumaya zaman ayırman ve kitabı yavaşça okuman gerekir. Metindeki her bir kelimeye dikkat et. Okumaya devam etmeden önce dur ve metindeki bir paragraf hakkında düşün. Metni yavaş bir şekilde okurken hiçbir şeyi gözden kaçırmazsın ve metnin üzerine daha iyi not alabilirsin.
Sesli Okuma
“Sesli okuma, gözle algılanıp, zihinle kavranan sözcük ya da sözcük kümelerinin konuşma organlarının yardımı ile söylenmesidir. Sesli okumada başlıca amaç, yazının doğru ve konuşma dilinin özelliklerini yansıtacak biçimde seslendirilmesidir.” (Demirel 1999: 64), (Keskinkılıç 2005: 123), (Kavcar 1995 : 43).
İlgili 22 soru bulundu
Tarayarak Okuma
Okurun ihtiyacı olan bilgiye ulaşmak için çeşitli anahtar sözcükler ya da varsa dizin ve kaynakça aracılığıyla metni taraması yoluyla gerçekleştirdiği okumadır.
Diksiyonu geliştiren sesli kitap okuma aynı zamanda hitap yeteneğini de artırır. Sesli kitap okumanın faydaları: Akıcı konuşmayı sağlar. Okuduğunuzu aynı zamanda duyduğunuz için kendinizi düzeltir ve diksiyonunuzun da doğru olmasını sağlarsınız.
Okuma güçlüğü yaşayan çocukların en fazla yaptıkları okuma hataları; ekleme yapma, kelimeleri atlama, yerine koyma, tekrar etme, yanlış okuma, tersinden okuma ve noktalama işaretlerine dikkat etmeden okuma şeklinde sıralanmaktadır (Akyol, 2012; Sidekli, 2010).
Bir metni okurken odaklanılan bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. “Aktif Görme Alanı” ortalama olarak 4 santimetre civarındadır. Okuma yaparken metin soldan sağa okunduğunda gözler düz bir çizgi üzerinde kaymaktadır. Bu kayma sırasında ise beyin aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırmaktadır.
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
-Öğrencinin karşılaştığı okuma güçlüklerinin kaynakları şöyle sıralanabilir: Okula başlama olgunluğu, görsel ayrım (görme bozuklukları), işitsel ayrım (işitme engelleri), sözel dil gelişimi / gecikmiş dil becerisi, dikkat eksikliği, duygusal açıdan olgunlaşma, duygusal olgunluk düzeyi, ev çevresi, okul çevresi, ...
Okuma sürecinde çeşitli fiziksel ve zihinsel işlemler yapılmaktadır. Bunlar görme, anlama ve zihinde yapılandırma olmak üzere üç temel aşamada incelenmektedir.
Çift yönlü okuma kuramına göre okuma sırasında okuyucular her iki yolu (lexical-nonlexical route) birlikte kullanırlar. Okuyucuların gerektiğinde her iki yolu başarılı şekilde kullanmaları ile hem akıcılık hem de anlama performanslarında artış olacağı belirtilmektedir.
TEKNİK OKUMA NEDİR? En genel anlamıyla bilgi kaynağının (materyalin) tanımlayıcı bilgilerini, belirlenmiş bölümlerden bulma işlemidir.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Bir kitabı içten ya da dıştan okumak ikisi de yanlış yöntemlerdir. Kitap göz ile okunur. Okuma organımız ağzımız değil gözlerimizdir. Bu nedenle kitap okurken doğru organı kullanmak oldukça önemlidir.
Okuma bozukluğu olarak belirtilen disleksi, kelimeleri hecelemede güçlük çekme, hızlı okurken zorluk yaşama, kelimeleri yazarken zorlanma veya yanlış adlandırma gibi durumlarda gözlemlenmektedir. Okul öncesi zamanda belirtiler göstermesine rağmen en fazla ilkokul zamanında belirgin hale gelmektedir.
Okuma bozukluğu (disleksi), aritmetik bozukluğu (diskalkuli), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) olarak farklılık gösteren öğrenme güçlükleri, merkezi sinir sisteminde oluşan nörolojik kökenli fonksiyon bozukluklarından dolayı oluşabileceği gibi kalıtsal olarak da aktarılabilmektedir.
Disleksi nörolojik bir hadise olup, kişinin okuma ve yazma ile ilgili fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilendiği bir rahatsızlıktır. Beynin kelimeleri oluşturan sembollerin ve kelimelerin hangi seslerden meydana geldiğini algılaması ile ilgili bir problem olarak ifade edilebilir.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Sessiz Kitaplar Çocukların Hikâye Anlatma Becerilerini Geliştirir: Sessiz kitaplar okuma dışında çocukların hayal kurma, algılama, konuşma, dramatize etme gibi yeteneklerini bir arada geliştirirler.
Doğru bir diksiyona sahip olmak için ilk yapılması gereken ilk adım nefes egzersizlerine başlamak olacaktır. İyi bir diksiyon için konuştuğumuz dile hâkim olmamız gerekir. Kelimelerin telaffuzuna, hecelerin vurgusuna, sözcüklerin tonlamasına dikkat etmemiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri