Turşu, sirke, çeşniler, et suyu, hardal, sarımsak, çemen, limon tuzu tüketilmemelidir. Koyu çay ve kahve, limonata, boza, neskafe, kakaolu süt, alkollü içecekler, maden suyu, soda, hazır meyve suları, kola ve gazoz gibi asitli içecekler tüketilmemelidir.
Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay. Yasaklar: Koyu çay, kahve, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.
Çok büyük taşların, safra yolu içerisindeyken kırılması, kırılarak çıkarılması gerekebilir. Geçmiş yıllarda açık cerrahi yöntemler ile çıkarılabilen bu taşların tedavisinde günümüzde artık ERCP yöntemi ilk başvurulması gereken ve altın standart olan yöntemdir.
Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir. Tam tahıllı ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir. Bakliyat ürünleri de safra kesesi taşı şikayetinde olan kişiler için sağlıklı ve etkili olacaktır.
Safra kesesi taşı yoğurt ve zerdeçal karışımı ile düşürülebilir. Her sabah zerdeçallı ev yoğurdu yiyerek boşaltım sistemini çalıştırabilirsiniz. Bu yöntemi düzenli olarak denediğinizde safra kesesi taşından kısa sürede kurtulabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Bu sorunun cevabını vermeden önce önemli bir gerçeği vurgulamak gerekir: Safra taşları bir sebep değil, bir sonuçtur. Safra taşlarının ortaya çıkmasının nedeni safra kesesinde bir sorun olmasıdır. Dolayısıyla, esas nedeni ortadan kaldırmadan, safra kesesi taşlarını kalıcı olarak ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Bulantı, kusma olabilir. Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Özellikle yağlı gıdaların sindiriminde önemli rol oynayan safra kesesinde taş oluşumunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Sindirim sisteminde ciddi sıkıntılar yaratabilen bu taşların tek tedavisi organın cerrahi yöntem ile alınmasıdır.
Safra kesenizdeki ağrıyı hafifletmek ve spazmları sakinleştirmek için yatıştırıcı nane çayı içebilirsiniz. Magnezyum takviyesi alabilir, magnezyum tozunu ılık suyla karıştırabilirsiniz. Magnezyum, safra kesenizi boşaltmaya yardımcı olabilir ve safra kesesi ataklarından kurtulmanızı sağlayabilir.
Safra taşları ilaçla eritilerek ya da böbrek taşları gibi dışarıdan verilen şok dalgalarla kırılarak tedavi edilemez.
Safra kesesi taşları çok şiddetli belirti veriyorsa ameliyatla kese çıkarılır. Günümüzde açık ameliyattan ziyade laparoskopik safra kesesi ameliyatları daha çok kabul görmektedir. Cerrahi dışı tedaviler, ameliyatı tolere edemeyecek riskli hastalarda veya ameliyatı kabul etmeyenlerde kullanılan tedavi seçeneğidir.
URSOVEF, beyaz, oblong, bikonveks, film tablettir. Her bir kutu 100 tablet içerir. URSOVEF'in etkin maddesi olan ursodeoksikolik asit (Tavuk safrasından elde edilen Ursodeoksikolik asit), doğal olarak üretilen bir safra asidi olup, insan safrasında az miktarda bulunur.
Uzmanlar günde en az 2 litre civarında su ve maden suyu gibi “yararlı sıvı” tüketilmesini öneriyor. Vucudun mineral ihtiyacına göre tüketimi ayarlanabilir. Hamilelikte Maden Suyu İçilir Mi? Hamilelik, beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönem.
Maydanozun ihtiva ettiği flavonglikozidinin idrar sökümüne katkısı bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
Maden suyu faydaları oldukça fazla olsa da aşırı tüketimi vücuda bazı zararlar verir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücuda dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Aşırı tüketim böbrek sağlığına zarar verirken mide işleyişi için de tehdit olabilir.
⇒ Safra kesesinde polip olup, safra kesesine bağlı şikayetleri olanlara veya hiç şikayeti olmasa bile 10 milimetreden büyük polipi olan hastalara da ameliyat yapılması şarttır.
Brokoli, ıspanak yaprakları, hardal yaprakları, yaban turpu, turp, kereviz, pancar, sarımsak, pazı gibi yapraklı yeşil sebzelerin yanı sıra limon, elma, karpuz gibi meyveler, kolesterolü düşük hindi eti, taze balık ve tavuk da yiyebilirler.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Tıkanma sonucunda sarılık, pankreatit gibi tehlikeli ikincil sorunlar gelişebilir. Çaplarıı 2 cm'den büyük taşlar için de ameliyat önerilir. Büyük taşlar bası etkisiyle safra yollarına hasar verebilir. Büyük taşı olan hastalarda uzun vadede safra kesesi kanseri gelişme riskinin artar.
Zeytinyağı vücutta kolesistokinin salgısını uyarması nedeniyle, safra kesesi tembelliği yanında, safra yolları diskenezisi üzerinde de olumlu bir etki göstermektedir.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Taşın safra kanalını birkaç saat süre ile tıkaması sonrasında bu bölgede enflamatuar (iltihabi) değişiklikler meydana gelir ve bu durum kolesistit olarak isimlendirilir. Eğer bu tabloya enfeksiyon da eklenirse hayatı tehdit edecek çok ciddi problemlere neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Tedavi edilmediği takdirde iltihap ilerler, hatta safra kesesi patlayıp safra karın içine yayılır ve hayati tehlike oluşturan durumlar ortaya çıkabilir. Taşlar safra kanalına döküldüğü takdirde bazı karaciğer enzimlerini (kolestaz; yani tıkanma enzimleri) yükseltebilir. Yine bu durum ağrıya ve sarılığa neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri