Zemin veya duvarlarda taş döşeme işlemleri yapılırken, yan yana gelen taşların arasında kalan boşluklar derz adı verilen malzeme ile doldurulur. Derz dolguları belirli bir süre sonrasında temizlik malzemeleri, su veya açık alanlarda da hava olayları nedeniyle açılabilir, kirlenebilir veya çatlayabilir.
Taşkın Derz
Çok etkili ve dinamik bir tekniktir. Yapıştırma harcı yapıştırılacak kültür tuğlası arkasına gereğinden fazla sürülür ve kaplama tuğla yüzeye bastırıldığında harç bir miktar derz aralarından taşar. Bu teknikte derz aralığı standarta göre daha dar olmalıdır.
Duvarda taş aralıklarını harçla doldurup üzerinden mala çekme işi ya da malayla çekilen çizgi olarak ifade edilir. Derz aynı zaman dahilinde faysans, seramik, mermer vb. ile kaplanmış yüzeylerin ince aralıklarını dolduran maddedir.
Derzler en fazla 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Taş duvarların kalınlığı, yapıldığı yerin özelliğine ve taşıdığı yüke göre 45cm, 50cm, 60cm veya 70 cm olmalıdır.
DUVAR TAŞLARININ ÖZELLİKLERİ
Taşların harca yapışma özelliği ve pürüzsüzlüğü tam olmalıdır. Kalker türü taşlar ateş etkisi altındaki yerlerde kullanılmamalıdır. Yonu taşı olarak ince daneli ve kolay işlenebilir taşlar seçilmelidir. Çok kenarlı taşlarda köşe açıları 60 derece'den az olmamalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Doğal taş pirinci ile çimento ve suyun uygun oranlardaki karışımıdır. Kireç ve çimentolu harç: 1 metreküpünde 225 kilogram çimento, 0,170 metreküp sönmüş kireç barındırıyor. Katılaşma süresini uzatmak için içine az miktarda kireç katılmış çimento harcıdır.
-50 cm duvar kalınlığı çift yüz için, 1 Ton taş ile 1m2 duvar örülür. -1m3 hacim için, 1,7 ton istinat taşı kullanılmalıdır.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır. Taş...
Dolayısıyla dış duvarları örerken iç alandaki net kullanım alanını da hesap etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca duvarları yaparken elektrik ve su tesisatı için bir boşluk bırakmanız gerektiğiniz de belirtmeden geçmeyelim. Bu noktada, gerekli yerlere kolonlar da yerleştirebilirsiniz.
İstinat duvarları neden çöker? İstinat duvarlarının çökme nedenlerinin başında duvarın arkasındaki drenajın yetersizliği, ikinci sırada temelinin eksik yapılması, ardından da istinat perdesinin yeterli olmaması ve hatalı üretim gibi sebepler gelmektedir.
Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır. Her ne kadar derz sökme işlemi zorlayıcı bir iş olsa da kaliteli derz çekme işlemi uygulamak isterseniz buna katlanmanız gerekecektir.
Tuğla ve duvar arasında kalan boşluklar veya çatlak yüzeyleri doldurmak içinde kullanılabilirler. Ayrıca kapı ve pencere pervazları ile duvar arasındaki boşluğu doldurmak için MasterSeal 440 gibi farklı türdeki derz dolgu çeşitleri de ideal sonuçlar verir niteliktedir.
Derz dolguları, çimento esaslı ve epoksi esaslı olmak üzere 2'ye ayrılır.
temiz su ile nemlendirilmelidir. − 20 kg FUGA 6 - 6,6 lt su üzerine yavaşça boşaltılmalı ve homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırılmalıdır. Karışım düşük devirli mikser ile yapılmalıdır. Uygulama talimatında belirtilmeyen herhangi bir katkı katılmamalıdır.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
En yaygın kullanılan derz dolgu malzemeleri arasında derz harcı, derz mastiği ve silikon yer alır. Derz Harcı: Derz harcı, genellikle seramik, taş veya tuğla gibi yapı malzemeleri arasındaki derzleri doldurmak için kullanılır. Bu harç, çimento, kum ve su gibi bileşenlerin karışımından oluşur.
bilimsel testler ve araştırmaların da hepsi aynı yönde, taş yapılar en sağlam yapılar olarak geçer.
Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir. Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Taş evler, betonarme evlere göre daha uzun ömürlüdür, daha sağlıklıdır ve daha az bakım gerektirir ama taş evlerin maliyeti de betonarme evlerden daha yüksektir. Çünkü taş da ucuz değil üstelik daha fazla işçilik gerektirir. Beki betonarme yapılardaki gibi demir ve kolon kullanmıyoruz ama taş ev daha maliyetlidir.
Nasıl bir tek taş ile duvar örülemezse insan da tek başına önemli bir iş başaramaz.
Yapım Kuralları : a) Taşların kalınlığı ve yüksekliği en az 15 cm olmalı, üzerine gelen taşla en az 10 cm bağlantı yapmalıdır.
1 m3 tuğla duvar harcı ile = 35 m2 yer yapılır. 1 m3 tuğla duvar harcına = 250 kg Çimento gider.
Doğal taş duvarları elektrik süpürgesinin fırça aparatı ile temizleyebilirsiniz. Bu tür duvarları silerken ya da yıkarken kesinlikle kimyasal temizleyici kullanmamalısınız. Ilık su ile temizlemek yeterli olacaktır. Dilerseniz az miktarda sirke de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri