Düzenli olarak karadut tüketen kişilerde kan pıhtılaşması damar tıkanması gibi sorunlar olmaz. İçerdiği demir sayesinde kana yeterli oksijeni verdiği için kan sulandırıcı etkisi de bulunur.
Kalp damarları tıkalı olan kişilerin veya başka bir Kalp rahatsızlığı olan kişilerin beyaz dut meyvesi tüketmesi tavsiye edilir. Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar.
Mevsim geçişlerinde sıkça grip ve soğuk algınlığı yaşayanların karadutu bol bol tüketmesi faydalı olacaktır. İçerisinde kalsiyum ve demir mineralleri oldukça fazladır. Bu yüzden kansızlık sorunu yaşayanlar tarafından tüketilebilir.
Dut içerdiği demir sayesinde, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu artırır. Kırmızı kan hücreleri ise doku ve organların oksijenlenmesini artırarak, metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Ayrıca bu sayede kansızlık ve demir eksikliğinin de önlenmesine destek olur.
Kan dolaşımının düzenlenmesine yardım ederek, kanın pıhtılaşmasını engeller. Dut kurusu içerisinde bol bol A vitamini bulundurur. Bu sayede göz sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Magnezyum ve kalsiyum gibi sağlık için oldukça faydalı mineralleri bulunur. Kanda pıhtılaşmanın önüne geçer. Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Sinir sistemine iyi gelir ve güçlendirir.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
İçeriğinde K vitamini bulunduran karadut, kemik gelişiminde de oldukça faydalıdır. Kan pıhtılaşması için de K vitamini varlığı oldukça önemlidir. Karadut ve karadut suyunun tüketilmesi ile vücut içerisine demir alınımı artırılır ve oksijenin dokulara yeterli miktarda dağıtılmasını sağlar.
Karadut Suyu Günde Ne Kadar Tüketilmelidir? Karadut suyu günde 1 su bardağı kadar tüketilebilir. Ancak bu bireylerin herhangi bir hastalığının olmaması gerekir. Aynı şekilde günde bir avuç karadut kurusu da aynı şekilde bu vitaminlerden faydalanmak için yeterli olur.
İçerisindeki zengin C vitamini özelliğinin yanı sıra lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek protein sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırdığından kansızlığa, kötü kolesterolü düşürmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, diyabet hastaları, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler ve emziren anneler karadut özü tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.
Karadut özü sulandırılarak kullanılabilir. Yazın serinlemek için sıkça tercih edilen bir besindir. Bir su bardağı karadut özüne yaklaşık beş ya da on su bardağı temiz içme suyu eklenerek sulandırılır. Karadut özü ile karadut şurubu da elde edilir.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Karadut suyu, kan basıncını düşürücü etkilere sahiptir. Yüksek tansiyon riski azaltır. Antibiyotik özelliğiyle, kalp krizinin meydana gelmesinin önüne geçici etkilere sahiptir.
Eğer kanda iltihap bulunmuşsa yan sütundaki beyaz dut kurusu kürü, mükemmel bir destekleyicidir. Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.
Ancak, genellikle 1-2 çay kaşığı karadut özü, bir bardak suya karıştırılarak günde 1-2 kez tüketilebilir. Ayrıca, karadut özü kapsülleri de mevcuttur. Karadut özü kullanmaya başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız ve sizin için önerilen tüketim miktarını öğrenmeniz en doğrusu olacaktır.
Karadut, kansızlık sorunu olanlara da destek oluyor
Karadutun içinde yok yok desek, sanıyoruz yanlış olmaz. Zira içeriğinde demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri de hatırı sayılır miktarda barındırıyor. İçindeki bu demir sayesinde de kansızlık sorunu yaşayanların yardımına koşuyor.
Dut yeterli miktarda tüketildiğinde karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırmaya yardımcı olur. Karadut aynı zamanda karaciğeri güçlendirmek ve karaciğer sağlığını korumak için çalışan bolca demir minerali içerir. karadut suyu demir bakımından zengin oldukları için anemiyi tedavi etmek için harikadır.
Dut meyvesi, dut pekmezi, dut hoşafı ve reçeli kalp zayıflığının tedavisinde, mide-bağırsak hastalığının tedavisinde son derece faydalıdır. Beyaz dut mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Beyaz dut yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.
Karadut Suyu Ne Zaman İçilir? Özellikle sabahları aç karnına 1 bardak tüketmek, faydalarından yararlanmak için yeterlidir. Her şeyde olduğu gibi ölçüyü kaçırmamaya dikkat edilmesi gerekir. Erken saatlerde içilmesi bağırsak problemlerinden şikayetçi olanlar için yararlıdır.
Karadutun faydaları saymakla bitmiyor: Bademcik iltihabını gideriyor, anemiye karşı direnç sağlıyor, pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonları önlüyor... Yaz aylarında çıkan karadutun, tüketenlere sağladığı faydalar saymakla bitmiyor.
Miktarı fazla kaçırıldığında özellikle karın bölgesinde yağlanma problemi yaratabilmektedir. Böbrek hastaları da özellikle kuru dutu potasyum içeriğinden ötürü kontrollü tüketmelidir.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
Şeker hastalığı olan bireyler şeker içeriği yüksek meyve ve diğer gıdaların fazla tüketiminden kaçınmalıdır. Dut, şeker oranı yüksek bir meyvedir. Bir porsiyon böğürtlen ile kıyaslandığında bir porsiyon dutun şeker oranı yaklaşık iki kat daha yüksektir. Siyah dutlar çok fazla tüketildiğinde dişleri, elleri boyayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri