Bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen istinat duvarı, iskele, temel betonu gibi imalatlar için, İmar Kanunu'nun 21. Maddesine göre ruhsat alınması zorunludur. Aksi taktirde, yıkım ve para cezası müeyyideleri uygulanır.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma yapıları dışındaki yapılar, 3194 sayılı Kanun'un 26. maddesine göre ruhsata tabidir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 55. maddesinde bahçe duvarlarının hangi şartlarda ve ölçülerde yapılacağı düzenlenmiş olup, yapılacak olan bahçe duvarının bu şartlara ve ölçülere uyup uymadığının belirlenebilmesi ve imar düzeninin sağlanabilmesi için bahçe duvarı için ruhsat alınması gerekeceği tabiidir.
İlgili 23 soru bulundu
Madde 34 - 1) Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar (1.00) m. yi, gerisinde ise (1.50) m. yi geçemez. Bu duvarlar üzerine yüksekliği (1.00) m. yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan maddeler esas alındığında bahçe duvarı için ruhsat almanıza da gerek kalmıyor. Fakat bahçe duvarına iskele kurumu yapılacak ise belediyeden başvuru yaparak ruhsat alınması gerekmektedir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Ahşaptır herhangi bir yapı iznine gerek yoktur. Ya da işte belediye beton atılmadığı sürece size cezai bir işlem uygulamaz.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 5. ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 55. maddesinde yer alan hükümler uyarınca, "bahçe duvarı inşaatının" ruhsata tabi olması karşısında, ruhsatsız yapıldığı sabit olan bahçe duvarının yıkımı işlemleri hukuka uygundur.
Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir. Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
“Teras Katın Bina Niteliğinde Olması Ruhsat Gerektirir. Ruhsatsız Teras Katı İmar Kirliliği Suçunu Oluşturur.
İmara aykırı yapılar; ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılar, tehlikeli yapılar ve taşkın yapılar örnektir. Bu yapıların her birinin mevzuata aykırı olması uygulamada farklı sonuçların ortaya çıkmasına neden olur.
Bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen istinat duvarı, iskele, temel betonu gibi imalatlar için, İmar Kanunu'nun 21. Maddesine göre ruhsat alınması zorunludur. Aksi taktirde, yıkım ve para cezası müeyyideleri uygulanır.
Ruhsat Gerektirmeyen Tadilat İşleri
Elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemlerini yapacağınız zaman tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Ne var ki, bu tadilatları yaptırırken evdeki taşıyıcı kiriş ile kolonlara müdahale edilmemesi kesinlikle şarttır.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz.
Tarlaya yapılacak inşaat 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor.Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Dik eğimli ve tehlike gösteren veya bahçe seviyesi yola göre yüksek olan parsellerde, projesi yapılıp ilgili Belediyesince onaylanarak ruhsat verilmesi koşulu ile istinat duvarı yapılması zorunludur.
Madde 721 - İki taşınmazı birbirinden ayırmaya yarayan duvar, parmaklık, çit gibi sınırlıklar, aksi ispat edilmedikçe, her iki komşunun paylı malı sayılır.
en az 60 cm olmalı ve toprak etkisine dayanıklı hale getirmek için temele doğru kalınlığı arttırılmalıdır. Bu tip duvarların yalnız görünen yüzleri düzgün olarak işlenir. kalınlığının az ve sağlam olması istenilen yerlerde, elverişli taş temininin zor olduğu durumlarda istinat duvarları betonarme olarak inşa edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri