Enerji Verimliliği: Taş, ısıyı iyi bir şekilde tutma özelliğine sahiptir. Bu da taş evlerin enerji verimliliği açısından avantajlı olmalarını sağlar. Isıyı depolama kapasitesi sayesinde, taş evler yazın serin, kışın ise sıcak kalabilir, bu da enerji maliyetlerini düşürebilir.
Taş evler, uzun yıllar yaşayabilmesi ve doğal izolasyona sahip olmaları sayesinde yazın serin ve kışın sıcak bir yapıda. Teknolojiden de yararlanıyoruz; temelden çatıya uzanan bir yalıtım uyguluyoruz.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Taş evlerin en önemli avantajı, uzun ömürlü olmaları. Tarihi yapıları düşününce bu konuda bize hak verirsiniz! Kışın kolay ısınır, yazın serin tutar.
Taş ev ve betonarme ev kıyaslaması yapıldığında betonarme evlerin, taş evlere oranla depreme biraz daha dayanıklı olduğunu söylemek mümkün! Bunun nedeni de iyice birbirine bağlanmamış taşların deprem anında birbirinden kolayca ayrılması.
İlgili 21 soru bulundu
Dolayısıyla dış duvarları örerken iç alandaki net kullanım alanını da hesap etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca duvarları yaparken elektrik ve su tesisatı için bir boşluk bırakmanız gerektiğiniz de belirtmeden geçmeyelim. Bu noktada, gerekli yerlere kolonlar da yerleştirebilirsiniz.
Doğal yapı malzemelerinden yapılan taş evlerin avantajları arasında tabii ki sağlıklı yaşam da bulunuyor. Pis havayı yalıtarak hava kirliliğine karşı doğal bir filtre görevi gören taş evler, zararlı kimyasalların neden olabileceği sağlık sorunlarının önüne geçiyor.
Enerji Verimliliği: Taş, ısıyı iyi bir şekilde tutma özelliğine sahiptir. Bu da taş evlerin enerji verimliliği açısından avantajlı olmalarını sağlar. Isıyı depolama kapasitesi sayesinde, taş evler yazın serin, kışın ise sıcak kalabilir, bu da enerji maliyetlerini düşürebilir.
Taş evler, betonarme evlere göre daha uzun ömürlüdür, daha sağlıklıdır ve daha az bakım gerektirir ama taş evlerin maliyeti de betonarme evlerden daha yüksektir. Çünkü taş da ucuz değil üstelik daha fazla işçilik gerektirir. Beki betonarme yapılardaki gibi demir ve kolon kullanmıyoruz ama taş ev daha maliyetlidir.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Ortalama bir fiyat verilecek olursa metrekare başına yapılacak olan ortalama tutar değeri yığma bir taş evi için 19.000 – 25.000 TL arası baz alınır.
Bu nedenle, 80 m2 Taş Ev Modelleri için bütçe belirlemek oldukça değişken olabilir. Ancak, genel olarak, bu tür evlerin inşaatı için ortalama bir bütçe aralığı 150.000 – 300.000 TL arasında olabilir.
Taş evler: Özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygındır. Kalker, şist, granit, bazalt, andezit gibi kayaçlar kullanılır. Akdeniz bölgesinde kalker, Doğu Anadolu'da bazalt kullanılır.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
İlgün, Mimar Sinan'ın kullandığı, taşları birbirine bağlama tekniğinin bu binada uygulandığını, böylece depreme karşı dayanıklılığının artırıldığını belirterek şunları kaydetti: "Bu bina depreme dayanıklı bir binadır.
d) Duvar kalınlığı, en az 60 cm olmalıdır.
En sağlam yapı malzemesi olarak kabul edilen beton kullanılarak yapılan prefabrik evler zemine daha sağlam oturur. Beton prefabrik yapılar içinde oturan insanları doğal afetlerde zarar alması olasılık dışıdır. Beton prefabrik evler diğer malzemelerden yapılan evlere nazaran hava şartlarına göre daha dayanıklı olur.
Taş Yapılar, dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı, eko sisteme uyumlu, nefes alabilen, hiçbir zararlı kimyasal içermeyen, pis havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı yüzyıllarca ayakta kalabilen yapılardır. O yüzden TAŞ EVLER.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Taş evler; güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalan yapılardır.
Betonarme, ve diğer yapı malzemeleri ile yapılan inşaların bilimsel deprem testlerine girdiğin de taş evlerin şiddetli depremler de diğer yapı türlerine göre daha yüksek şiddetlere dayandığı ve 9 üzeri depremde yıkıldıkları gözlemlenmiştir.
Ağırlık(Masif) Taş İstinat Duvarları
Çekme kuvvetlerine karşı dayanımları düşük olması nedeniyle 3-4 metreden fazla yüksekliklerde yapılması güvenlik açısından önerilmez. Genellikle harçlı ve harçsız olmak üzere büyük taşlardan ve kayalardan yapılmaktadır.
Köklü, tarihi ve farklı medeniyetlerin yaşam sürdüğü Foça'daki taş evler, mimari yapıları, pencere ve kapılarındaki ince işçiliğin yanı sıra kullanılan boya renkleriyle de dikkati çekiyor.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
Doğal taşlar yapısı gereği pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar vardır. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Taşınıza büyüteç yardımıyla göz gezdirerek üzerinde bulunan kusurları inceleyebilir, böylelikle gerçekliği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri