İstinat duvarları neden çöker? İstinat duvarlarının çökme nedenlerinin başında duvarın arkasındaki drenajın yetersizliği, ikinci sırada temelinin eksik yapılması, ardından da istinat perdesinin yeterli olmaması ve hatalı üretim gibi sebepler gelmektedir.
Büzülme ve duvar kısalmasına karşı koyan kısıtlamalar nedeniyle çekme gerilmeleri oluşur ve gerilmeler betonun çekme kapasitesini aştığında çatlama meydana gelir.
İstinat duvarı hesabı, toprağın itme gücüne ve taşıyacağı yüke göre yapılır. Üst kısımlar, ya zemin yüzeyinden yukarıda yapılır ya da zemin yüzeyi ile eşit seviyede veya zemin yüzeyinden aşağı kotta yapılmalıdır. İstinat duvarları yapılırken en dikkat edilmesi gereken konu istinat duvarı drenajıdır.
Çevre ve bahçe düzenlemeleri yapılacağı zaman, kalıcı düzenlemeleri finanse etmek kat maliklerinin görevidir. Örneğin bahçeye yerleştirilecek olan çardaklar, yaptırılacak oyun alanları, inşa edilecek olan bahçe duvarı, istinat duvarı ve çitler ev sahipleri tarafından karşılanır.
En basitinden, bu istinat duvarlarının arkasında zemin sularının tahliye edilebilmesi için barbakan dediğimiz delikler açılır. Bunlar asgari 1.5 metrede bir 10 cm genişliğinde yapılmalıdır. Bunu mühendislik, mimarlık okullarının birinci sınıfında öğretirler.
İlgili 31 soru bulundu
7. Zeminde bulunan veya istinat duvarı arkasında birikebilecek suyun, duvarı itmemesi veya yıkmaması için duvarda barbakan denilen delikler bırakılmalıdır. en az 60 cm olmalı ve toprak etkisine dayanıklı hale getirmek için temele doğru kalınlığı arttırılmalıdır.
İstinat duvarı, arkasında kalan zemin hacmini tutmak amacıyla yapılan bir tutma yapısıdır. Sıklıkla derin kazılarda ve şevlerin stabilitesini tahkik etmek için inşa edilir. Kazıklı, ankrajlı ve kemer kirişli bir istinat duvarı. Kırma taş, beton ve betonarme olarak inşa edilebilir.
Eğer, alt parselde imar mevzuatına uygun yapılmış sınır yapısı var ve bu yapı üst tarafta yapılacak yapılar bakımından da istinat duvarı görevini yerine getirebilecekse, üst parsel maliki duvarın yarı bedelinden sorumlu olmalıdır.
Betonarme istinat duvarları iki kategoride incelenebilir. 7-8 mt. ye kadar ekonomik sonuçlar veren istinat duvarlarıdır (Şekil 3). Ters T, L ve Ters L şeklinde imal edilebilirler. 7-8 mt. den daha yüksek yapılmak istenilen duvarlarda kullanılması halinde ekonomik sonuçlar verecek istinat yapılarıdır.
Bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen istinat duvarı, iskele, temel betonu gibi imalatlar için, İmar Kanunu'nun 21. Maddesine göre ruhsat alınması zorunludur. Aksi taktirde, yıkım ve para cezası müeyyideleri uygulanır.
İstinat duvarları, yamaçlarda veya eğimli zeminlerdeki toprağı ve kaya parçalarını tutarak, heyelanın meydana gelmesini önleyebilir veya azaltabilir. İstinat duvarları, yamaçta biriken yağmur suyunun aşağı doğru akmasını sağlayarak toprak erozyonunu da engelleyebilir.
Dişin uygun şekilde boyutlandırılıp donatılarak taban dişi yapılarak, kaymaya karşı bir kuvvet oluşturmak yanında, taban plağının boyunu büyüterek taban normal kuvvetini ve dolayısıyla sürtünme kuvvetini arttırmak tavsiye edilir.
3194 sayılı İmar Kanununun 5. maddesinde yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yer altı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda da istinat duvarları da yapı kapsamındadır.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
Kolonlardaki, perdelerdeki, kirişlerdeki çatlaklar 4-5 milimetrenin altındaysa takibi gerekir. Bir sonraki depremde bu çatlaklar açılıyor, 8-9 milimetreye 1 santimetreye çıkıyorsa mutlaka önlem alınması gerekir. Bir sonraki depremde bu çatlak biraz daha açılmaya devam ediyorsa o zaman yapı yoruluyor demektir.
Abstract. Deprem etkisinde kalan istinat duvarları, büyük ölçüde ek dinamik basınçlar nedeniyle zarar görmektedir. Depremli ve depremsiz durumda istinat duvarına etkiyen yükler farklıdır ve istinat duvarı etki eden tüm yüklere göre güvenlikle boyutlandırılmalıdır.
Duvar içerisinde çakıl taşı büyüklüğündeki taşlar kullanılmamalı, taşlar birbirlerinin boşluğunu dolduracak şekilde seçilmelidir. Derzler en fazla 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Taş duvarların kalınlığı, yapıldığı yerin özelliğine ve taşıdığı yüke göre 45cm, 50cm, 60cm veya 70 cm olmalıdır.
Kazıdan çıkan taşlar oldukları gibi ya da kabaca düzeltilerek kullanılırlar. Taşların büyüklükleri bir insanın kaldırabileceği büyüklükte olmalıdır. Moloz taş duvarlarda m² de 15 den fazla taş bulunmamalı ve taş kalınlıkları 15 cm den az, duvar kalınlığı ise 50 cm den az olmamalıdır.
Bahçe duvarı kaç metre yükseklikte olmalı? Bahçe duvarı, son çıkan yönetmeliğe bağlı olarak duvar yüksekliği yol tarafı ve cepheye kadar olan tarafı 1 metre olmak zorundadır. Diğer noktalar ise en fazla 1,5 metre yüksekliğine kadar çıkabilmektedir.
Madde 34 - 1) Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar (1.00) m. yi, gerisinde ise (1.50) m. yi geçemez. Bu duvarlar üzerine yüksekliği (1.00) m. yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 55. maddesinde bahçe duvarlarının hangi şartlarda ve ölçülerde yapılacağı düzenlenmiş olup, yapılacak olan bahçe duvarının bu şartlara ve ölçülere uyup uymadığının belirlenebilmesi ve imar düzeninin sağlanabilmesi için bahçe duvarı için ruhsat alınması gerekeceği tabiidir.
Madde 721 - İki taşınmazı birbirinden ayırmaya yarayan duvar, parmaklık, çit gibi sınırlıklar, aksi ispat edilmedikçe, her iki komşunun paylı malı sayılır.
Taş Yapılar, dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı, eko sisteme uyumlu, nefes alabilen, hiçbir zararlı kimyasal içermeyen, pis havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı yüzyıllarca ayakta kalabilen yapılardır.
Genellikle taş duvar olarak anılan masif kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme prensibi ile çalışan yapılardır. Bu tür dayanma yapıları genellikle taş, kaya ve betondan yapılır.
Dekoratif olarak örülen taş duvarlar, son dönemin en çok tercih edilen duvar çeşitleri arasında yer alıyor. Taş duvarlar, genel olarak bahçeler için inşa edilen ve dekoratif olarak işlem gören yapı ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri