Ben olan bölgeye özel bir solüsyon damlatılır ve benin detaylı olarak görülmesi sağlanır. Ben sayısının fazla olması durumunda tüm vücut haritalama yöntemi ile tarama gerçekleştirilir. 6 ay ile 1 yıl aralıklarla takip edilen benlerdeki değişiklik kolaylıkla tespit edilir.
Ben (nevüs) incelemesi dermoskop/videodermoskop adı verilen cihazla yapılır. Dermoskopik muayene çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan nevüsün iç yapısının, özel ışık ve büyütme sistemleri kullanarak görülmesini sağlayan bir tanı yöntemidir.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Dr. Nahide Onsun, projeyle halkın cilt kanserine karşı bilinçlendirilmesini amaçladıklarını ifade ederek taramaya katılmak isteyen bireylerin www.euromelanomaturkiye.org adresinden online randevu alabileceklerini belirtti.
Halk arasında ben taraması olarak bilinen kontrol yönteminde sadece benler değil cilt üzerindeki bütün değişimler kontrol edilmektedir. Deri(cilt) kanserini teşhisinde; Klasik gözle muayene. Aşikar bir deri kanserini belirlenmesini sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Dikkat çeken benlerin dermatoskop ile incelenmesi gerekiyor
Doğuştan olan benler konjenital nevüs olarak adlandırılmaktadır. Konjenital benlerin 20 cm'den büyüklerine dev konjenital nevus adı verilmektedir ve doğumsal benler arasında sadece dev konjenital nevuslar tehlikelidir. Zamanla kanserleşme riski yüksektir.
Benlerin cilt altı ve üstündeki tüm kütlesiyle çıkartılması benlerden kurtulmak için önemlidir. Alınan bazı şüpheli benler inceleme için patolojiye gönderilebilir. Ben aldırma işlemi dermatolog, genel cerrahi ve plastik cerrahinin uzmanlık alanındadır.
Ben aldırılabilir mi? Yüzünüzde ya da vücudunuzun görünür bir yerinde sizi rahatsız eden bir beniniz varsa, bunu aldırabilirsiniz. Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir.
Vücuttaki bütün benler mikroskobik boyutlarda fotoğraflanarak bazı özellikleri kanserleşme riski açısından skorlanarak değerlendirilir. Mevcut durum kaydedilir ve belli aralıklarla tekrarlanan işlemlerin sonuçları karşılaştırılır. Dermatoloji Uzmanı tarafından kanserleşme riski taşıyan benlerin alınması önerilebilir.
Benin şekli simetriktir, melanom asimetrik şekildedir. Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür.
Benlere sahip olmak her zaman kanser göstergesi olmaz; ancak benlerin yapısındaki ani değişimler, kanser habercisi olabilir. benlerin genel sayısı da abartılı bir biçimde artıyorsa, yapıları değişiyorsa, farklılaşıyorlarsa (Elevation/Evolution) acilen doktora başvurulması gerekmektedir.
Toplumda benlerle ilgili en büyük yanılgılardan biri; benin alınınca kansere dönüşeceği. Oysa benin aldırılması kansere dönüşmesine sebep olmuyor.
: Beninizin rengi aynı tonda ve kademeli şekilde rengin değiştiği tonlarda olmalıdır. Bir yerde koyu kahverengi, diğer yerde açık kahverengi veya pembe gibi renk tonu geçişlerinin keski olması riski arttırır.
Sıradan benler; ortalama 5 mm çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi ve pembe, ten rengi veya kahverengi gibi tek renklidir. Erişkin bireylerde ortalama 10-40 arası ben bulunmaktadır. Genellikle belden yukarıda, güneş gören yerlerde daha sık bulunur.
"Benin rengi homojense yani sadece tek renk hakimiyeti varsa sorun olmayabilir ama kahverengi, siyah, kırmızı gibi birden fazla renk oluşmaya başlamışsa büyüklüğü de 6 milimetrenin üzerindeyse tümör gelişimi açısından riskli benler olarak düşünülmelidir."
En sık görülen cilt kanseri türü olan bazal hücreli cilt kanseri, genellikle vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Açık tenli, 50 yaş üstü erkek bireylerde daha sık görülen BHK; kırmızı lekeler, açık yaralar ve parlak kabarıklık gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Benlerin kenarlarının düzensiz, asimetrik, girintili çıkıntılı olması ve 5 mm'den büyük ve farklı renklerde oluşması, Benlerde kanama ya da değişiklik gözlemlenmesi, Kırmızı ya da renksiz yumruların oluşması cilt kanserinin belirtilerindendir.
Cildin dış tabakasındaki skuamöz hücrelerinizde oluşan skuamöz hücreli karsinom, vücudun güneş ışınlarına en çok maruz kaldığı bölgelerde görülür. Genellikle erken teşhis durumunda tedavi edilebilir bir cilt kanseri türü olmasına rağmen tedavi edilmezse tehlikeli bir hal alabilir.
Uygulanacak işlem için lokal anestezi uygulanır. Böylelikle hasta işlem sırasında ağrı ya da acı hissetmez. Hızlı bir şekilde yapılan tedavide hasta tek seferde 10-20 adet beni aldırabilir. Tedaviden sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde işlem yapılan bölge iyileşir ve yalnızca hafif bir kızarıklık gözlemlenir.
Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Alınan benler, cerrahi yöntem ile kesiklerek tamamen çıkartılır bu nedenlede aynı ben lekesinin yeniden belirmesi olanaksızdır. Fakat benleri oluşturan bazı sebepler ile başka bölgelerde ya da operasyon yapılan alana yakın yerde yeni benler görülebilir.
Cildiye bölümüne randevu alarak, ciltteki benlerinizi kontrol ettirebilirsiniz. Alanında uzman bir doktora danışmadan benlerinizi ellememeniz oldukça önemlidir.
Et beni çoğunlukla zararsızdır ve kansere doğru ilerlemez. Ancak bazı kişiler, özellikle et beni yüz gibi görünebilir bir yerdeyse, et beninden kozmetik olarak rahatsız olabilir. Bu gibi durumlarda et beni, dermatologlar ve estetik cerrahlar tarafından güvenli bir şekilde vücuttan uzaklaştırılabilir.
Devlet hastanesi ben aldırma ücreti SGK kapsamında belirlenir, bu ücret için şu an 500 liradır. Bir tane dışındaki her ben için de 250 lira ücret alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri