Maden kaynağı olarak en çok çıkarılan ürünler içerisinde taş kömürü gelmektedir. Öne çıkan özellikleri ile beraber günümüzde birçok farklı alanda kullanıldığını ifade etmek mümkün. Özellikle herkesin bildiği gibi ısınma açısından büyük bir öneme sahiptir.
Taş kömürü; katmanlı tortul çökellerin arasında yer alan, karbonca zengin katı bir malzemeden oluşmaktadır. Asıl bileşeni karbon olan taş kömürü, geçmiş zamanlarda yaşayan bitkilerin zamanla fosile dönüşmesiyle oluşan bir kaya türüdür.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Maden Kömürü: Paleozoik'te oluşmuş olan maden kömürü (taş kömürü) sert, siyah ve sıkı bir yapıya sahiptir. Dünya Kömür üretiminde en büyük paya sahiptir ve ticari değeri yüksektir. İçerdiği karbon miktarı %40-90 arasında, nem ve uçucu madde miktarı ise %15-40 arasında değişmektedir.
TAŞ KÖMÜRÜ
birl. i. Jeolojik zamanlar içinde dönüşüme uğrayıp büyük bir kalori gücü kazanan, bitki fosillerinden oluşmuş tabiî katı yakıt, mâden kömürü.
İlgili 41 soru bulundu
Kömürler çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Dört tip kömür vardır: antrasit, taş kömürü, linyit ve turbadır. Antrasit en değerli kömür türüdür.
KÖMÜR OLUŞUMU
Kömür, bitkisel kökenli organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşan tortul bir kayaçtır. Bataklıklarda bitki ve ağaç kalıntılarının üst üste yığışarak çökelmesi ve milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğraması sonucu oluşur.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
Kömür elektrik üretiminde, demir-çelik ve çimento imalatında, endüstriyel proseslerde buhar üretmek ve ısınma amacı ile kullanılır.
Kömürler inorganik kayaçları oluşturan mineraller gibi maseral adı verilen bileşenlerden oluşur.
Özellikle başta Zonguldak - Ereğli ve Kastamonu'daki İnebolu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda yine Amasra ve Merzifon'da çıkarıldığını ifade etmek mümkündür. Türkiye'nin dört bir tarafına ulaşması ile beraber, pek çok farklı alanda değişik amaçlarla değerlendirilir.
IV (a) Grubu Madenler; Kısaca endüstriyel mineraller olarak tanımlayabileceğimiz Kaolen, Bentonit, Jips, Halit vb. madenler IV (b) Grubu Madenler; Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, (…) Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
Antrasit: Antrasit kömürü katı ve fosil takıların en kaliteli olanı olarak gösterilir. %95 olarak karbondan oluşur. Su oranı son derece düşüktür. En ser kömür türü olarak değerlendirilir. Yandığında diğerlerinden daha fazla ısı verme gücü olacaktır.
a) Doğal katı yakıtlar: Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırdığımız fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum devirlerine göre; antrasit, taşkömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turb sırasını takip eder.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.
Kömürleşme olayı, bitkisel organizmaların turba, linyit ve taşkömürü evrelerinden geçerek antrasit ve grafite dönüşmesi olarak tanımlanmaktadır (Gürdal, 1998). Kömürleşme işlemi sırasında büyük miktarlarda gaz oluştuğu ve önemli bir kısmının kömür ve yan kayaç içerisinde depolandığı bilinmektedir.
Farklı amaçlar için kullanılan kömür çeşitlerinin hepsinin belli bir yanma ısısı var. Kömürün içeriğine göre yanma ısısının değiştiğini söyleyebiliriz. Linyit Kömürü: Yanma ısısı 2.500 ile 4.500 Kcal/Kg arasındadır. Taş Kömürü: 500 ile 7.500 Kcal/Kg olarak verilmiştir.
Dünya antrasit ve bitümlü kömür rezervlerinin en büyük kısmı %29,1'lik payla (218,94 milyar ton) ABD'de yer almaktadır. ABD'yi; %17,9 payla Çin (135,07 milyar ton), %14,1'le Hindistan (105,98 milyar ton), %9,8'le Avustralya (73,72 milyar ton), %9,5'le Rusya (71,72 milyar ton) izlemektedir.
Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer. Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzun Mehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez.
Taşkömürü Havza Sınırları
Kuzeybatı Anadolu Taşkömürü Havzası Zonguldak ve Kastamonu illerinin, Kdz. Ereğli ilçesinden Cide-Azdavay ilçesine takiben 150 km'lik bir sahil şeridi bulunur. Beş ayrı üretim bölgesinde taş kömür rezervleri henüz tam anlamıyla tespit edilmiş değildir.
PALEOZOİK (Birinci Zaman)
Genellikle sıcak ve yağışlı koşulların hakim olduğu dönemin, Karbonifer periyodunda yetişen orman varlığına bağlı olarak, göllerde biriken bol miktardaki bitki kalıntıları, Batı Karadeniz kıyı kuşağında, Zonguldak civarında taş kömürü yatakları oluşmuştur.
Fosillerin antrasit halini alabilmesi için 300 milyon yıl geçmesi gerektiği düşünülür. Taş kömürü: Oluşabilmesi için en az 200- 250 milyon geçmesi gerektiği düşünülen bir kömür çeşididir.
Yerin ısısı arttıkça önceleri "turba" olarak adlandırılan ama kömür sayılmayan bu organik madde, önce “linyit” daha sonra “alt bitümlü kömür”, sonra “taşkömürü”, “antrasit” ve en sonunda şartlar uygun olursa “grafit” e dönüşür. Bu ilerleyen olgunlaşma sürecine “kömürleşme” denmektedir.
Odunun yaş veya kuru olması da üretimi etkiler. 5 ton kuru odundan 1 ton kömür alındığı halde, 7 ton yaş odundan ancak 1 ton kö- mür elde edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri