Yüksek lif içerdiğinden kan şekerini düşürür. Sindirim sistemini destekleyerek, kilo vermeyi kolaylaştırır. Kabızlığı önler. Bağırsak mukozasını korur ve onarır.
Yaprakları yıkayıp süzdükten sonra kullanabilirsiniz. Haşlamaya gerek yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
Zeytin Yaprağı aÇyının Faydaları;
Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Sindirim sisteminin rahatlamasına destek olur. Enerji verir. Kötü kolesterolü düşürmekte birebirdir.
Zeytin yaprağı çayını hamile ve emzirme döneminde olan kadınların içmesi sakıncalıdır. Tansiyon ve şeker hastaları ile kan sulandırıcı kullananlar doktor onayı olmadan tüketmemeli.
Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur.
Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir. Tabi yumuşak, tüysüz ve damarsız olanlarını seçerek saklama yöntemi değerlendirmek çok daha önemlidir. Böylece hem lezzet açısından hem de tazelik noktasında asma yaprakları 2 yıl tutulabilir.
Bu malzemeler ile hazırlanan asma yaprağı çayı doktor onayına istinaden yemeklerden sonra bir fincan tüketilebilir. Daha fazla tüketilmesi yan etkilere sebebiyet verebilir.
Asma yaprağı yılda 2 kez, Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Bu aylardan önce toplanırsa henüz olgunlaşmamış, sonra toplanırsa çok olgunlaşmış demektir. Asma yaprağı genellikle beyaz üzüm yapraklarından tercih edilir. Beyaz üzümün yaprağı hem daha incedir, hem de damarları daha azdır.
Yapılan araştırmalar sonucu üzüm yaprağı özütü kan dolaşımını artırıyor, bacaktaki şişme ve ağrıları da azaltıyor.
Asma yapraklarını muhafaza etmekle ilgili merak edilen önemli konulardan biri buzdolabında saklanır mı konusudur. Yaprakların tazeliği koruması ve uzun süre dayanması için buzlukta saklanması önerilmektedir.
Yaprakların üzerine yassı temiz bir taş konarak bidon dolana kadar su eklenir. Ağzı sıkıca kapatılır. Güneş görmeyen serin bir yerde 10 gün bekletilir. Bu sürede hazırda tuzlu su bekletilmesi gerekir çünkü su azalabilir, bu durumda su eklenir.
Bahar aylarında yetişen taze asma yaprakları toplanarak sap kısımları 3 veya 4 mm kalıncaya kadar kesilerek demet yapılır. İlk yöntem üç veya dört yaprak alınarak tüylü kısmı içerde kalacak şekilde rulo olarak kıvrılır, ipe geçirilir, 1 hafta kadar gölgede kurutulur böylece kış için hazır hale getirilir.
Yapraklar basılmadan önce bir gece bekletilmelidir. bu şekilde yaprak yumuşar ve desteleri dizmesi de sarması da kolaylaşır. Yapraklar kesinlikle yıkanmaz. Yaprakların uzun sapları bir parmak kadar kalacak şekilde kesilmelidir.
Salamura olarak asma yaprağı saklanacaksa serin ve güneş almayan bir ortamda saklanmalıdır. Diğer yandan uygun bir şekilde buzdolabı poşetlerine konularak buzlukta ya da derin dondurucuda saklanabilir.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Yaprak Sarma Pişirme Önerileri. Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Asma yapraklarını çok uzun süre olmasa da buzdolabında bir süre saklayabilirsiniz. Bunun için şu adımları izlemeniz yeterli olacaktır: Asma yapraklarını güzelce ayıklayın, içlerinde yırtık, çürük olanları ayırın. 10'lu ya da 15'li şekilde yaprakları üst üste koyun.
Asma yapraklar sarı rengi alana kadar bekletin. Sararan asma yapraklarının suyunu iyice süzün. Buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlarda koyup, ağızlarını kapatın. Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz.
Taze zeytin yaprağı çayının yapılışından hiçbir farkı yok. Kurutulmuş zeytin yapraklarınızı kaynamış suyunuzun içine atıp 10 dakika demledikten sonra dilediğiniz gibi tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Zeytin yaprağı çayının en yaygın olarak bilinen faydalarını sıralamaya başlıyoruz: Zeytin yaprağı içeriğindeki yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücudu hastalıklara karşı koruyor. Hücrelerin yenilenmesini hızlandırıyor.
Beyin hücrelerini uyararak daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu gibi durumlarda bitkisel önerilerden biri de zeytin yaprağı çayı olur. Merkezi sinir sistemini de güçlendirir ve vücudunuzu tüm zararlı etkenlere karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri