Taşocağı, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Sektörde yaklaşık 1.500 adet doğal taş ocağı, fabrika ölçeğinde faaliyet gösteren 2.000 kadar tesis, orta ve küçük ölçekli 9.000 atölye faaliyet göstermektedir.
Taş ocağı nedir? Taş ocağı, inşaat veya diğer kullanımlar için malzeme üretmek amacıyla zeminden kaya, kum, çakıl veya diğer minerallerin kaldırılma işlemidir. Yani, bir taş ocağı, yeryüzünden minerallerin çıkarılması için yapılan işlemdir.
Taş ocağı, inşaatlarda kullanmak üzere taş ve benzeri minarellerin açık ocak madenciliği yöntemiyle çıkarıldığı açık tipteki madenlere verilen isimdir.
Taş Ocağı Tesisi Nedir? Taş ocağı bir yüzey madenciliği tekniğidir. Açık işletme madenciliği, belirlenen yataklardan maliyet açısından işletmeye uygun maden çıkarılmasıdır. Maden ocaklarındaki cevher yatağı yüzeye yakın konumda ise cevher çıkarma işlemi doğrudan hafriyat yapılarak gerçekleştirilir.
İlgili 32 soru bulundu
Maden ve taşocaği makine ve tesis operatörleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.168 ile ₺2.210 arasında maaş alıyor. Maden ve taşocaği makine ve tesis operatörleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.168 ile ₺1.506 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.224 ile ₺1.685 arasında olacaktır.
((Bu Nizamnameyi Orman, Maadin ve Ziraat Nezareti (Bakanlık) yürütür.»
Taş Ocağı, inşaat sektöründe kullanılması için taşların ve taşlara benzeyen materyallerin çeşitli mineraller olarak çıkartıldığı bölgelerdir. Taş Ocağı, genellikle yerleşim yerlerinden uzak noktalara kurulur.
Maden ruhsatları Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Maden ruhsatları 3213 sayılı maden kanununa göre 6 ana grupta aşağıdaki şekilde gruplandırılmıştır. a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
Taş ocakları doğal kaynaklardan biri olup, yapı malzemesi olarak kullanılan kum, çakıl, granit, andezit, bazalt, kalker ve mermer gibi taş ve benzeri minerallerin açık işletme yöntemiyle çıkarıldığı madenlerdir.
Grup madenlere arama sertifikası almak için Genel Müdürlüğe müracaat yapılır. Müracaatın işletme talep harcı ile yapılması zorunlu olup, müracaatlarda öncelik hakkı esastır. I b ve II a Grubu müracaatlarda talep edilen alanın müsait olan kısmı müracaat tarihinde müracaat edene bildirilir.
Mermer ve taş ocaklarının olumsuz etkileri
Morfoloji bozulur, erozyon hızlanır, tarım alanları zarar görür. Yeraltı su sistemi bozulur, patlatmaların etkisiyle heyelan, çökmeler olur. Yaydığı toz, çevrede yaşayanları ve bitkileri etkiler. Gürültü ve görüntü kirliliği olur.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikayetlerin Türkiye'nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere yapılabilmesini sağlayan Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikâyet Hattı aktif olarak hizmet veriyor.
Sivas-Yıldızeli, Ankara-Beypazarı, İstanbul-Çatalca Subaşı Köyü, Kars-Kağızman gibi yörelerde kuvars taşına rastlayabilirsiniz. Aydın Çine'de de Madra Dağı'nda büyük kütleler halinde kuvars taşları bulunur, dumanlı kuvarsa ise ülkemizde Büyük Menderes havzasında rastlanılabilir.
Kaç Farklı Doğal Taş Vardır? Dünya genelinde toplamda yaklaşık olarak 2000 çeşit mineralin bulunduğu bilinmekle birlikte, bu minerallerin ortalama 100-200 çeşidi doğal taş olarak kullanılmaktadır.
Okey kaç taşla oynanır sorusunun cevabı toplam 106 taştır. Taşlar; kırmızı, sarı, mavi ve siyah olarak 4 renge ayrılmıştır.
Keşfedilen madenin çıkarılması o gün için o ülkenin ekonomisi için gerekliyse, yerin üstündeki arsa/tarla sahibi ile güncel değerler üzerinden sulh yoluyla anlaşmaya gidilerek arazisi maden üreticisi tarafından satın alınabilir, anlaşmazlık sağlanması halinde kamu yararı doğrultusunda arazi kamulaştırılabilir.
IV (a) Grubu Madenler; Kısaca endüstriyel mineraller olarak tanımlayabileceğimiz Kaolen, Bentonit, Jips, Halit vb. madenler IV (b) Grubu Madenler; Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, (…) Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
Maden hakları gerçek veya tüzel tek kişi adına verilir. Devlet memurları, diğer kamu görevlileri, Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan yevmiyeli ve mukaveleli personel, arama, (...) ve işletme ruhsatı alamaz.
Madde 4 - Fenni nezaretçi, en az 15 günde bir, ocağın işçi çalıştırılan yerlerini denetlemek, sonucunu, noterce onaylı fenni nezaretçi rapor defterine, öngöreceği öneri ve önlemlerle birlikte yazıp imzalamak zorundadır. Denetim yapılmamasından, öneri ve önlemlerin yerine getirilmemesinden işveren sorumludur.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Desandre: Maden ocaklarında aşağıdan yukarıya cevher veya kömür nakli yapmak amacı ile aşağı- ya doğru meyilli olarak yan taş, cevher veya kömür içinde sürülen galeri.
Madencilik faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinin 121.(1). Maddesine göre, bu alanlarda yapılacak maden arama faaliyetleri sondaj, yarma, galeri gibi fiziki müdahale gerektiriyorsa, ruhsat sahibi, söz konusu faaliyetlere başlamadan yetkili il tarım müdürlüğüne başvurarak izin alması gerekir.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
“V. Grup madenlerde işletme ruhsatı süresi beş yıl olup bu süre uzatılabilir.” “Görünür rezervi belirlenen alanlar üzerine maden işletmeciliğine engel olacak şekilde başka grup işletme ruhsatı verilemez. Ayrı ayrı üretilmesi imkanı olmayan farklı gruptaki madenler için üst üste işletme ruhsatı verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri