Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir.
Taş Yünü Özellikleri
Yangına karşı yüksek mukavemet gösteren bir malzemedir. Sıcağa, suya, neme maruz kaldığında yapısında bozulma olmaz, boyutu değişmez.
Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir. Taş yünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerinde bulunmakta ve bu sayede su, ürünlerin iç katmanlarına ilerleyememektedir.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez. Higroskopik ve kapiler değildir. Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
İlgili 39 soru bulundu
DIŞ CEPHE LEVHASI Yapılarda ısı ve ses yalıtımı için kullanılan yanmaz, su itici katkılı, uzun ömürlü, çürümez taşyünü levhalardır.
İlk bakışta ekonomik gibi görünen taş yünü ceketler kısa ömürlüdür. Bu nedenle, sadece birkaç yıl içerisinde ürünlerin yalıtım performansında düşüş yaşanabileceği gibi tüm ürünleri de yenilemek zorunda kalınır.
Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir. Taş yünü böcek yapar mı? Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcek ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
– Bir paket : 5.76 m2 'dir. – Kaplamasız taşyünü plakadır. Shrink ambalajlar halinde piyasaya sürülür. – Komşu duvarlarda kullanılır.
Taşyünü ile yalıtılmış yapılar daha sağlıklı ve konforlu hale gelir. Uzun lif yapısı sayesinde, kesim ve laminasyonda, düzgün kenar ve yüzeye sahip ürün elde edilmesine olanak tanır. 1000˚C sıcaklığa dayanabilmesi sayesinde yangın yalıtımında büyük rol oynar. Elyaflar sayesinde ses yalıtımı sağlar.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Suya karşı oldukça dayanıklı olan taş yünü,neme karşı da dirençlidir. Su emme kapasitesi düşüktür, bu da rutubet ve küf oluşumunu engeller. Islak bölgelerde ve su yalıtımı gerektiren alanlarda kullanılarak suyun binalara nüfuz etmesini engeller.
Kanserojen özelliği dolayısıyla ABD ve Avrupa ülkelerinde 1990'lı yıllardan sonra, Türkiye'de ise 2010 ve 2013 yılından sonra üretilmesi, ticareti, ithalatı, ihracatı, kullanımı yasaklanmıştır. Cam yünü ve taş yünü liflerinin ise kanser yaptığı konusu tartışmalıdır.
Şu anda cam yünü ve taş yününün kanserojen madde olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, o kadar ki son yıllarda mineral yün üretiminde çalışanlar üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır ancak bunlar solunum sistemi ile ilgili hastalıkları göstermemektedir ne de tümörlerle ilgili diğer semptomlar.
Isı iletkenlik değerinin çok düşük olması, ısı yalıtımında tercih edilen malzemeler arasında taş yününün de yer almasını sağlamaktadır. Taş yünü aynı zamanda, ısı direnci -50/+1000 °C aralığında yer aldığından yanmaz malzemeler arasında gösterilmektedir.
Taşyünü , 50 yğunlukta 3 cm kalınlığında , 60 x 120 ebatlarında . Paketi 11.52 m2 kapatır.
Oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan taşyünü mantolama m2 fiyatı 80 ila 120 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Düzgün uygulanıldığı takdirde, yangın gibi felaketlerden insanların hayatını kurtarabilecek bir malzemedir.
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
Taşyünü ürünlerini 13 yıldan bu yana EUCEB sertifikasıyla sunan İzocam, yaptığı sürekli yatırımlarla bu alanda da ilklere imza atarak sektörüne liderlik ediyor. İzocam Taşyünü 13 yıldır sahip olduğu EUCEB sertifikası ile insan sağlığına zarar vermeyen bir ürün olduğunu uluslararası standartlarla kanıtlıyor.
Taşyünü Levha 50 Kg/M3 5X60X120 Cm 1 Paket.
İçerisinde asbestin kullanıldığı ürünlere de kansorejen malzemeler diyebiliriz. Asbest yerine geçen cam yünü ve taş yünü tamamen zararsızdır demek mümkün değil. Solunum yolları tahrişi yaptığı tespit edilmiştir.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Binanın dış cephesine yapıştırılarak bu yalıtım işlemini gerçekleştiren taşyünü, yapıştırılırken taşyünü yapıştırma harcı kullanılmaktadır. Bu harç sayesinde taşyününden yapılan yalıtım malzemesinin binanın dış cephesine sağlam bir şekilde, arada her hangi bir boşluk kalmaksızın yapışması sağlanmaktadır.
Yönetmelik, 28,5 metre ve daha yüksek binalarda yangın güvenliği için sıvalı dış cephe ısı yalıtım sistemi uygulamalarında A1 sınıfı hiç yanmaz “taşyünü” kullanımını şart koşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri