Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Yaprak, toprak, tahta parçası, kaya, kum buna örnek verilebilir. Dokular, görsel ve dokunsal (gerçek) olarak iki ana sınıfa ayrılır. Görsel dokular sadece gözle algılanabilir.
Doğal Doku: Doğadaki tüm dokuları örnek verebiliriz. Yapay Doku: Doğal dokuların işlenmiş halidir. Organik Doku: Hücrelerden oluşan dokulardır. Kimyasal Dokular: Kimyasal maddelerden oluşan moleküllerin özelliklerini taşıyan dokulardır.
desen tasarımı ise, bir malzemenin veya yüzeyin dokusunu oluşturma sürecidir. Bu dokular, genellikle bir malzemenin hissiyatını veya dokunsal özelliklerini belirlemek için kullanılır. Doku tasarımı, genellikle tekstil tasarımı, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım gibi alanlarda kullanılır.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Görsel sanatlarda « en sade tanımıyla » doku, gözde oluşan dokunma etkisidir. Başka bir deyişle, baktığımız yüzeylerin ona dokunmaksızın üzerimizde bıraktığı dokunma etkisidir. Görsel tasarımda doku çok önemlidir. Tasarımları çeşitlendiren ve zenginleştiren en önemli ögelerden biri dokudur.
Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.
Doku, kelime anlamıyla görme ve dokunma duyusuyla algılanabilen, cisimlerin yüzey alanını oluşturan homojen birimdir. Bu homojen birimin şekli, büyüklüğü, dağılımı, yoğunluğu yüzeyin karakterini oluşturur ve ona özgünlük kazandırır.
İnsan vücudunda dört çeşit temel doku vardır: 1. Epitel doku 2. Yağ doku 3. Bağ ve destek doku 4. Kas doku Page 9 Doku • Dokular bütün organların yapı materyallerini oluştururlar.
Doku çalışması çizilen resimde gerçekçilik özelliğini vurgulamayı sağlamaktadır. Doku çalışması ne kadar düzgün olursa elde edilen çizimdeki desen o kadar canlı ve gerçek görüntü elde edebilmektedir. Doku konusu organik doku, kimyasal doku, doğal doku, yapay doku gibi birçok çeşidi bulunan bir özellik olmaktadır.
Doku, yüzeylere tanım getiren bir tasarım öğesidir. Bu tanım, mimari açıdan kullanıcı algısını şekillendiren renk, biçim ve ışık öğelerinin tasarıma olan etkilerini tamamlamaktadır. Bu önemi nedeniyle iç mekanda doku, bir tasarım öğesi olarak tasarımcıların özgünlüğünü oluşturan önemli unsurlardan biridir.
Doku: Çok hücreli canlılarda yapı ve görevleri aynı olan hücrelerin bir araya geldiği hücre topluluğuna doku denir.
Bunun için ayakta ve bölgesel anestezi ile göğüsten bir doku örneği alınır. Aynı kan alımında olduğu gibi, kanül iğne memenin ilgili noktasına batırılır. Ardından bu iğne ile küçük doku silindirleri alınır.
YAPAY DOKU / GÖRSEL DOKU
Herhangi bir cismin resmini yaparken onun yüzeyinin pürüzlük derecesi bir takım taramalar ve noktalar yardımıyla belirtilir ki kağıt üzerine resmedilen bu doku bir yapay dokudur. Çünkü resme elle dokunulursa, elde hiçbir zaman o cismin yüzeyinde gerçekte hissedilen doku etkisi oluşmaz.
Döküm malzeme, erimiş metal gibi sıvılaştırılmış malzemenin özel olarak tasarlanmış bir kalıbın boşluğuna dökülüp sertleşmesiyle oluşur. Katılaşmadan sonra, iş parçası çeşitli bitirme işlemlerinden geçmek veya nihai ürün olarak kullanılmak üzere kalıptan çıkarılır.
Temel doku, hücre çeperlerinin özelliklerine göre üç gruba ayrılır.
Temel doku (Parankima) Destek doku. İletim doku. Salgı doku.
Çok hücreli hayvanlarda belirli görevleri yapacak şekilde farklılaşarak özelleşmiş olan benzer şekildeki hücrelerin hücre arası madde içinde biraraya gelerek oluşturdukları topluluğa doku denir.
Varlıklara dokunduğumuzda elimizle algılayabildiğimiz dokulara “gerçek dokular”(nesnel doku) denmektedir. Halının, yaprak damarlarının, ceviz kabuğunun ya da bir dantelin dokusunu elimizle algılayabiliriz.
✔ Farklı dokuların bir araya gelmesiyle oluşan yapıya organ denir. ✔ Ortak amaca hizmet eden organların bir araya gelmesiyle oluşan yapıya sistem denir. ✔ Sistemler bir araya gelerek organizmayı oluşturur.
Kan doku, kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücrelerini ve kanın hücresel olmayan sıvı kısmını içine alır. Bu sıvıya plazma denir. Bazen bu doku bağ doku içinde de sınıflandırılır çünkü benzer hücrelerden köken alır.
Biçim (Form) çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu olan, hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Tasarım elemanları nokta, çizgi, renk, biçim, yön, ölçü, aralık ve dokudur. Tasarım ilkeleri ise ritim, denge, vurgu, süreklilik, orantı ve görsel hiyerarşi, zıtlık, bütünlükten oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri