Vurgu: farklı tasarım elemanları arasındaki farklılıkların anlatılmasında kullanılır. Zıtlığı barındırır. Farklılıklar ölçüde, ölçekte, biçimde, yönde, dokuda, renkte vb. olabilir. Tasarımdaki elemanların farklılığının belli bir derecenin üzerinde olması karmaşaya neden olur.
Eğer tasarımda vurgu öğesinden yararlanmak isteniyorsa, tasarımcı bunu iyi bir şekilde planlanmalıdır, unutulmamalıdır ki “herşeyin vurgulandığı bir tasarım hiç bir şeyin vurgulanamadığı bir tasarımdır”. Tasarımda vurgu renk, doku, ton, çizgi gibi bir unsurun ön plana çıkması ile sağlanabilir.
Proporsiyon(Orantı), bir tasarımdaki çeşitli elemanların, göreceli boyut ve ölçeklerine göre kendi aralarında ve parçalarla bütün arasında bulunan oranlarıdır. Vurgu, bir tasarımda odak noktası oluşturur. Dikkatleri tasarımın en önemli gördüğümüz kısmına çekmemizi sağlar.
Temel tasarım ilkeleri, doğru ve etkili tasarım yapmak için dikkat edilmesi gereken prensiplerdir. Örneğin oran, denge, ritim, bütünlük ve vurgu tasarımın 5 temel ilkesi olarak karşımıza çıkar. Temel tasarım ilkeleri, herhangi bir alanda yapılan tasarımda kullanılır.
Vurgu; Tasarıda dikkat çekmek istenen ya da diğer bir deyişle vurgulanmak istenen kısmıdır. Bu vurgular, renk, şekil, form, ve ya diğer elemanlarla sağlanabilir. Açık-koyu, dolu-boş ilişkisi de dikkat edilmesi gereken bir husustur.
İlgili 30 soru bulundu
Vurgu Ölçüler şekiller renkler vb ögeler kullanarak kişinin dikkatini çekmeye yarayan tasarım ilkesidir. Vurgu ile tasarımcı; inceleyen kişinin dikkatini istediği yere çekebilir.
Konuşma amacıyla çıkarılan ses dizisinde hecelerden birinin diğerlerine göre daha baskılı, daha kuvvetli olarak söylenmesine vurgu denir. Konuşmanın tekdüzelikten kurtarılması dilin doğasındaki vurgu ile sağlanmaktadır.
Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Biçim (Form) çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu olan, hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir.
Vurgu; bir tasarımda önemsenen herhangi bir nesnenin kontrast etki, görsel izolasyon, yerleştirme ve oran ile diğer nesnelerden ayrılmasıdır.
Görsel sanatlarda ritim; bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir. Görsel tasarımda ritmin ne olduğunu daha kavramak için parçadan bütüne doğru mantığı ile ilerlemek yararlı olacaktır. Ritim görsel elemanların tekrarıdır. Ritim benzerliklerin tekrarıdır.
Vurgu, özellikle konuşmada çok önemlidir. Konuşması beğenilenlerin en önemli özelliklerinden biri de vurguyu yerinde ve doğru yapmalarıdır. Yerinde yapılmayan vurgu kulakları tırmalamakta, dinleyiciyi konudan uzaklaştırmakta ve konuşmayı etkisiz kılmaktadır.
vurgu, birkaç istisna dışında, ilk hecededir. İki heceli yer isimlerinde vurgu ilk hecededir. Çağrılarda, seslenmelerde şahıs adlarında vurgu ilk hecededir. Şahıs adlarına başka bir söz eklenecek olursa, vurgu yine son hecededir.
Cümlede asıl anlatılmak istenen öğenin öne çıkarılması için yapılan çalışmalar cümlede vurgu olarak bilinmektedir. Genelde konuşurken dikkat edilmesi gereken bir kelime veya kısım olduğunda ses tonu yükseltilir.
Sözcüğün bir hecesinin diğer hecelere göre daha baskılı söylenmesi hece vurgusunu oluşturur. Cümle vurgusunun aksine sözcük vurgusu bizim seçimimize bağlı değildir. Kurallarla belirlenmiştir. Türkçede sözcük vurgusu çoğunlukla son hecededir.
Tasarımda Denge Nedir? Tasarımın temel ilkelerinden biri olan denge; nesnelerin, renklerin, dokuların ve boşlukların görsel ağırlıklarını uyumlu hale getirmek ve kompozisyona ahenk içinde bir görünüm kazandırmak anlamına gelir.
Tasarım ilkeleri arasında yer alan farklılık, yapılan tasarımın karakteristik özellikleri ile fark yaratması ve rakipleri arasında ön plana çıkmasıdır. Bu sebeple de özellikle, afiş, broşür, kartvizit ve benzeri tasarımlarda önem taşır.
Tasarım elemanları nokta, çizgi, renk, biçim, yön, ölçü, aralık ve dokudur. Tasarım ilkeleri ise ritim, denge, vurgu, süreklilik, orantı ve görsel hiyerarşi, zıtlık, bütünlükten oluşmaktadır.
İki ya da üç boyutlu cisimler arasında ortak veya yaklaşık benzerliklerin bulunmasına uygunluk denir. Uygunluk biçim, ölçü, renk, değer, doku vb. yönlerden oluşur. Bunların biri ya da birkaçı bir arada olabilir.
Görsel hiyerarşi, site görünümünün ve kullanıcı deneyiminin nasıl sunulacağını kontrol eder; site içi öğelerin görsel önem sırasına uygun olarak tasarlanması ve sıralanması anlamına gelir.
Dize Vurgusu: Şiirlerde, dizelerde görülen sözcük vurgusuna “dize vurgusu” denir. Dize vurgusuyla şiirdeki anlam belirginleşiri söyleyiş güzelliği ve inceliği artar. Tonlama ses titreşimlerinin yükselip alçalmasıdır.
Her dilin kendi yapısına göre vurgusu vardır. Türkçede kelime kök ve gövdelerinde orta heceler vurgusuzdur. Genellikle vurgular ilk ve son hecelerde bulunur.
Ahenk vurgusu:
Genellikle bir dinleyici grubuna karşı yapılan konuşmalarda ve şiir okumada sözün etkisini, ahengini artırmak, dinleyenler üzerinde olumlu bir etki uyandırmak amacıyla isteğe bağlı olarak yapılan vurgudur: Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri