Fokaia (Grekçe: Φώκαια Phókaia, Latince: Phocaea), İzmir'in Foça ilçesi'nin Antik Çağ'da ve Bizans Dönemi'ndeki adı. On iki İon kentinden biridir. Önceleri kentin kuruluşu MÖ 11. yüzyı
Göç edenlerin çoğunluğunu Türkler oluşturuyordu. 1867'de Foça ve bucağı Yeni Foça birleştirilerek Manisa Eyaletine bağlandı. 15 Mayıs 1919'dan 11 Eylül 1922'ye kadar Yunanlıların işgali altındaydı. Bu tarihten itibaren yeniden Türk egemenliğine giren Foça, günümüzde İzmir ilinin bir ilçesidir.
9. yüzyılın sonundan itibaren bir İyon yerleşmesi olduğu sonucuna varılmıştır. Foça'da son yıllarda yapılan kazılarda M.Ö. 2000'e ait seramiğin ele geçmiş olması, Phokaia'nın kuruluşunun daha önceye, Tunç Çağları'na götürmektedir ve bu yerleşim günümüze değin süregelmiştir.
Foça Adaları'nda yaşayan foklardan adını alan Phokaia (Yunanca: Φώκαια, "Phocaea"), Aiollar tarafından MÖ 11. yüzyılda kuruldu.
Yenifoça ya da Yeni Foça, (eski adıyla Nea Phocaea) İzmir'in Foça ilçesinde bir yerleşim yeridir. Yenifoça, İzmir şehir merkezinin 80 km. kuzey-kuzeybatısında, Foça ilçe merkezinden 20 km. uzaktadır. Foça ilçe merkezi, karışıklık oluşmasını önlemek için yöresel olarak Eskifoça adıyla anılır.
İlgili 21 soru bulundu
Fokaia (Grekçe: Φώκαια Phókaia, Latince: Phocaea), İzmir'in Foça ilçesi'nin Antik Çağ'da ve Bizans Dönemi'ndeki adı.
Ye ve Kalk konsepti ile hizmet veren ve Eski Foça'da yer alan Foça Simit, ıspanaklı boyozu ile meşhurdur. Farklı fırın ürünlerinin de yer aldığı menülerinde, lorlu kurabiye de önerilmektedir. Boyozun yanı sıra, kumru da İzmir mutfağı ile özdeşleşmiş lezzetlerden biridir.
İyonya (Grekçe: Ἰωνία Ionia), Anadolu'da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ'da verilen addır. Dor istilası sonucu Yunanistan'dan kaçan Akalar tarafından Ayvalık, Efes, Foça, İzmir, Kuşadası, Milet ve Milas çevresinde kurulmuşlardır.
Foça'daki çalışmalarımız devam ediyor. Fotokapanlar kullanarak Karaburun Yarımadası ve Foça Özel Çevre Koruma bölgelerindeki fokları izliyoruz. Her iki bölge de foklar tarafından kullanılmaya devam ediyor. Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki fok varlığı daha belirgin.
Denizi taşlı ve yosunludur. Kamp yapmak isteyenlerin de tercih noktalarındandır. Ulaşım özel araç veya yürüyerek sağlanabilir. Foça'nın şehir merkezi dışındadır.
YENİFOÇA TARİHİ
Adını da aldığı fokların yaşam bölgesi olduğu için ilk yerleşenler daha çok fok avcılarıymış. Bu dö- nemde ismi Niyez Fokez olarak biliniyor. Daha sonra çok sayıda millete ev sahipliği yapan Yeni Foça en son 10 Eylül 1922'de Türk kuvvetleri tarafından düşman işga- linden kurtarılmış.
Bu nüfusun27.074`ü ilçe merkezinde,3.705`iköylerde yaşamaktadır. Foça'nın Bağarası, Gerenköy ve Yenifoça olmak üzere 3 beldesi ve 4 köyü bulunmaktadır.
Merisaki ve 2. Merisaki koyları, Köy hizmetleri sahili de tavsiyelerin başında. Sargoz yakalamak isteyenlere ise tavsiyeler Deveboynu Limanı, 5 Kapılar, Diba koyu, Yelken Kayalar, Karaçukur ve İlk Koyun Burnu tavsiye listesinde bulunan bereketli meralardır. Foça da her sezon balık avcılığı yapmak için meralar mevcut.
Buradan geçen denizcilerin sirenlerin söyledikleri şarkılardan büyülenerek gemilerini bilinçsizce kayalara doğru sürdüğü ve gemilerinin parçalanıp sirenlere yem oldukları rivayet edilir. Foça denizinde Orak Adası yakınlarında bulunan hiçbir canlının yaşamadığı küçük adacıklar “Siren Kayalıkları” adı ile bilinir.
Ayı balığının bir diğer ismi ise fok balığıdır. Ayı balığı, halk dilinde genellikle fok balığı olarak bilinir. Fok balıkları ülkemizde de görülen farklı balık türleri arasında yer alır.
İyonya Uygarlığı Yunanlar tarafından M.Ö 1200'de Batı Anadolu'da kurulan bir medeniyettir.
Yunanistan'a gelen Dorların önünden kaçarak Anadolu'ya geçen Akalar tarafından kuruldular. M.Ö 1200 yılında Akalar, adalar üzerinden Batı Anadolu'ya göç ettiler. Büyük Menderes ile Küçük Menderes nehirleri arasında kalan kıyı bölgelerine yerleştiler. Bu bölgeye İyonya, burada yaşayanlara iyonlar adı verilir.
Efes, tarih sahnesine M.Ö. 6. binyılda Hititler döneminde çıkan ve ardından Lidyalılar, Persler, Yunanlar ve Romalılar gibi birçok medeniyetin egemenliğini yaşamış önemli bir şehirdir. M.Ö. 2. binyılda Anadolu'nun batı kıyısında, Lydian krallığının başkenti olarak biliniyordu.
Ürün olarak mısır (silaj ve tane), pamuk, domates üretimleri yaygındır. Bunun haricinde ıspanak, brokoli, enginar, soğan, biber, marul, yembitkileri (caramba, fiğ, tritikale, yonca), kavun, karpuz, ürünleri yetiştirilmektedir.
İzmir şehir merkezine ortalama 70 km uzaklıkta yer alan Foça; kalabalık ve yorucu şehir hayatının dışında bir dünya sunmaktadır. Sokaklarında yer alan tarihi evleri, sahil kenarını süsleyen tekneleri ve etkileyici sahil şeridi ile coğrafi yapısıyla da dikkat çekmektedir. Aslında, şehrin tam kalbinde yer alır!
Şehir nüfusu 40.592 iken köylerin toplam nüfusu 3.908'dir. Kilometrekareye 195 kişi düşmektedir.
Karadeniz, Marmara ve Ege suları arasında durmadan dolaşır. Kış aylarında Ege'de yaşayan lüfer yaz aylarında ise Karadeniz'de yaşar. Ilık suları seven lüferlerin göç süresi oldukça kısa sürer. Mayıs ayında Marmara'dan geçen lüferler Haziran'ın ilk haftasında Karadeniz'e ulaşmış olurlar.
Lüfer avlamak için yemli olta, sahte yem veya kaşık tekniği kullanılıyor. Lüfer avlarken olta takımı olarak, hırsızlı mantarlı olta veya mantarlı olta takımları kullanılıyor. Yemli oltalarla zokalı sarkıtma veya mantarlı dip takımı en çok tercih edilen avlama teknikleri oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri