Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıf denildiğinde ilk akla gelenler her biri bir tarikat önderi olan Hoca Ahmed Yesevî, Yunus Emre, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi İslam büyükleridir.
Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.
1. Zühd dönemi, 2. Tasavvuf dönemi, 3. Tarikat dönemi.
Edhem, Fudayl b. İyâz, Şakīk-ı Belhî ve Ahmed b. Harb zühd hareketinin önde gelen temsilcileridir.
(Boratav, 2000b) Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Hacı Bayram Veli, Hatayî, Pir Sultan Abdal, Kul Himmet, Ümmi Sinân ve Harâbî'yi din ve tasavvuf şairleri arasında zikretmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Bunların bir bölümü tasavvuf terimleridir. Bu geleneğin en önemli temsilcileri; Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Hacı Bayram-ı Veli, Hüdai, Abdû Furkan, Sezai ve Turabi'dir.
Türkiye'de edebiyat tarihçiliğinin, hatta modern tarihçiliğin kurucularından sayılan Fuad Köprülü'nün en çok okunan ve yankı uyandıran eseri olan Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar yazıldığı günden bu yana önemini giderek büyütmüş bir çalışmadır.
Maz'ûn, Mikdâd b. Amr, Muâz b. Cebel, Ebü'd-Derdâ, Huzeyfe b. Yemân, Enes b. Mâlik gibi ibadet ve zühd hayatıyla öne çıkan sahâbîler tasavvuf zincirinin ilk halkaları kabul edilir.
Basra'da hem ihlaslı dindarlığıyla hem de vaazlarında toplumdaki bozulmalara yönelik eleştirileriyle öne çıkan Hasan-ı Basrî (ö. 110/728) sonraki dönemlerde, başka dinî ilimlerde olduğu gibi, mutasavvıflar tarafından tasavvufun da ilk temsilcilerinden biri sayılmıştır.
Mutasavvıf (Arapça: متصوف), tasavvuf ehli olan, herhangi bir tasavvuf yolunda mertebe kat etmiş kişidir.
Tasavvuf tarihi zühd, tasavvuf ve tarikatlar olmak üzere başlıca üç döneme ayrılmıştır.
Bunlar arasında ibadet, takva, vera', zikir, tevbe, murakabe, sıdk, ihlâs, sabır, tevekkül, şükür, rıza, fakr, zühd, istikamet sayılabilir. Tahakkuk Kavramları: Tasavvufî hayatı yaşayarak elde edilen derin manevî tecrübe ve bilgi birikimini ifade eden kavramlardır.
Eş'arî kelâmcısı ve Şâfiî fakihi. Eş'arî kelâmcısı, Şâfiî fakihi, mutasavvıf, filozoflara yönelttiği eleştirilerle tanınan İslâm düşünürü. Kelâm, felsefe, tefsir ve usûl-i fıkıh alanlarına dair çalışmalarıyla tanınan Eş'arî âlimi. Çok yönlü âlim.
Günahtan korunmak ve daha iyi ibadet etmek için ıssız yerlerde yaşamayı tercih etmek anlamında bir tasavvuf terimi.
Sâlike Hak yolunda rehberlik yapan kimse, velî, er, eren, pîr. Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi.
Ahmet Yesevi'nin hayat görüşü ve düşüncelerini ortaya koyduğu en önemli eseri, "Hikmet" adı verilen şiirlerinden meydana gelen Divan-ı Hikmet'tir. Bu eser Yesevîlik düşüncesinin temellerini oluşturur.
Türk edebiyatı tarihinde "Divan-ı Hikmet"in önemi İslamiyet'ten sonraki Türk edebiyatının daha önce yazılan Kutadgu Bilig'den sonraki bilinen en eski örneklerinden biri ve tasavvuf Türk edebiyatının ilk eseri oluşudur.
Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi. Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar. Mânevî tecrübeyle mârifet ve hakikat mertebesine ulaşan sûfî. Allah dostu anlamında bir tasavvuf terimi.
Yunus Emre de Ehl-i Beyt'ten Hz. Fatma, Hz. Hasan ve Hüseyin ile On İki İmam'dan övgüyle söz etmiştir.
Mevlâna Celaleddin Rumi, Hacı Bektaş Velî, Ahmed Fakih, Sultan Veled, Şeyyad Hamza, Âşıkpaşa, Kaygusuz Abdal, Said Emre, Gülşehrî, Hacı Bayram Veli, Akşemseddin ve Süleyman Çelebi vb. şairler de söz konusu anlayışın devam etmesini sağlamıştır.
Anadolu'da yaşamış mutasavvıflardan biri de, Ahi Evran'dır. Evran ismi '' gök, kâinat, ejderha, yılan '' gibi efsanevi anlamlar taşımakla birlikte Ahi Evran'ın kişiliğiyle bağdaştırılmıştır. Ahi Evran'ın eserlerinde anlattığı ve yaşadığı olaylar nedeniyle Mevlana ve Hacı Bektaş Veli ile çağdaş olduğu düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri