Mantarların kabuklarını soyarak onları da ince ince dilimleyelim. Tencereye bir miktar sıvı yağı koyup doğranan soğan, biber ve sarımsakları 1-2 dakika kavurun. Ardından üzerine S-salça ve pul biberi ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. İnce ince dilimlenmiş mantarları ilave edip karıştırın.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Bir tavanın içerisine bir miktar sıvı yağ koyup doğradığınız soğanları, sarımsağı koyup kavurun. Daha sonra üzerine biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.
Mantarlar saplarından ayrılıp tavaya dizilir, içlerine tuz serpilir ,biraz tereyağ eklenir.
Artık suyunu tamamen çeken mantara ince doğradığınız sarımsakları her tarafına gelecek şekilde dağıtın. Tuz, karabiber ekleyin. Son kez mantarı karıştırıp ocaktan alın. Son işlem olarak üzerlerine ince ince kıydığınız maydanoz ve taze kekiği serpin.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
Mantar sevmeyenler için uzak durulası, mantar sevenler için ise mantarın en güzel hallerinden biri olan patatesli mantar sote, bir hayli doyurucu bir yemek olmakla beraber lezzetli sote sebze yemeklerimizin başında yer alıyor. Hadi gelin bu akşam yemeğine nefis lezzetiyle patatesli mantar sote yapalım. Tıklayınız.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Tavaya veya yayvan bir tencereye sıvı yağ alınır. Mantarlar eklenip suyunu salıp çekene kadar kavrulur. (Mantarlar çok sertse su eklenip yumuşayana kadar pişirilir.) Soğan ve biber yumuşayana kadar arada karıştırılarak kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip 5 dakika daha kavrulup ocaktan alınır.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış mantarları, büyüklüklerine göre iki ya da dört parçaya bölün ve sote karışımına ilave edin. Mantarları eklediğiniz sote karışımını; tuz, karabiber ve kimyon ile lezzetlendirin. Yüksek ateşte 3- 4 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın.
Mantarın halk arasında yoğurt ile tüketilmemesi gereken bir besin olduğu bilinmektedir. Fakat bu inanış yanlıştır, mantar ile yoğurt birlikte tüketilebilir. Bunda dikkat edilmesi gereken husus mantarın zehirli türde olmamasıdır. Zehirli mantar hiçbir şekilde yoğurtla tüketilmemeli, yoğurt, mantarın zehrini gidermez.
"Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir.
Domates, biber ve turşu ile zenginleştirilen nohut salatası hem doyurucu, hem de lezzetiyle mantar sotenin yanına çok yakışacaktır. Pirinç pilavı yerine daha hafif versiyonu olan bulgur pilavını da tercih edebilirsiniz. Soğan, domates ve biberle zenginleştirilen bulgur pilavını, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
Pek çok kadın, vajinal maya mantarı enfeksiyonunu tedavi etmek için tablet, krem ya da fitil yerine yoğurt kullanıyor. Peki evde yapılan bu tedavinin bilimsel bir alt yapısı var mı? Cevap; evet. Bilimsel çalışmalar, bu tür enfeksiyonları yenmek için yoğurt kullanımını destekliyor.
Orta ateşte, mantarlar suyunu salıp çekene kadar sotelenir. Mantarların suyu yavaş yavaş çekilince, yemeklik doğranmış soğanlar ilave edilir. Soğanlar iyice pişince, üzerine süt ve mısırlar eklenir ve yaklaşık on dakika kadar daha pişirilir. Ocaktan almadan, tuz ve karabiber eklenir.
Kızarmaya başlayınca ince doğranmış sarımsakları da ekleyin ve 2-3 dakika da sarımsak ile soteleyip; kekik, sirke, karabiber ve limon suyunu da ekleyin. En son ocağı kapatmadan maydanozunu da ekleyip 1-2 dakika soteleyin.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Mantarları hafifçe yumuşayana kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Yumuşayan ve hafifçe suyunu çeken mantarların üzerine damak tadınıza göre tuz koyup, karıştırın. Ardından mantarların üzerine 3 adet yumurtayı tek tek kırın.
Suyunu çeken mantarlara tereyağı ve julyen doğranmış soğan ilave edilir. Soğan yarı kavrulunca julyen doğranan biberler ilave edilir. Biberler tamamen kavrulunca üzerine küp doğranmış domates ilave edilir. Bu aşamada tuz ve baharatlar ilave edilir ve kapağı kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri