Tarih boyunca arılar, bal yapmaları yönüyle kutsal sayılmış, arıların kovanları ve çalışma şekilleri Kutsal kitaplarda Tanrı'nın bir mucizesi olarak nitelendirilmiştir. Arı, mitolojide üremeyi, bereketi, bolluğu ve ölümsüzlüğü simgeler. Bal arıları ise şairler tarafından ilham perisi olarak görülmüştür.
Balın tadı ve kokusu, arıların şekerli usâreyi topladıkları bitkilere bağlıdır. Bal Kur'ân-ı Kerîm'de cenneti tasvir eden bir âyette asel adıyla geçmekte ve orada süzme baldan ırmaklar bulunduğu ifade edilmektedir (bk. Muhammed 47/15).
İslamiyet'te arı, Tanrının askerleri olarak nitelendirilir ve onları rüyada görmek, Kur'an okumakla eşdeğer tutulur. Şii inançlarında arı, bal üretimindeki gizemliliği nedeniyle İmam Ali ile eşdeğerdir. Hıristiyan inancına göre ise arı, bereketliliği ve üretkenliği nedeniyle Bakire Meryem'in sembolüdür.
İslâm. Baal kendisinden Kur'anda da söz edilen bir tanrıdır. Kur'an Peygamber İlyas'ın halkını Ba'al tapınmasına karşı uyardığından bahseder. Taberî'ye göre baal, Araplar tarafından her şeyin her şeye hakim olduğunu belirtmek için kullanılan bir tabirdi.
Arı ile ilgili ayetler
69: "Sonra meyvelerin hepsinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı (yaylım) yollarına gir." Onların karınlarından çeşitli renklerde bir şerbet (bal) çıkar. Onda insanlar için şifa vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Allah, yeryüzüne sabit dağlar koydu ki, sizi çalkalamasın. Bir de nehirler ve yollar bıraktı, gerek ki doğru gidesiniz. Dünya sizi sarsmasın diye, dağları onda demirlenmiş gemiler gibi durduran, doğru yolu bulmanız için, (o dağların aralarında) size nehirler ve yollar yaratan O'dur.
İslamiyet'te arı, Tanrının askerleri olarak nitelendirilir ve onları rüyada görmek, Kur'an okumakla eşdeğer tutulur. Şii inançlarında arı, bal üretimindeki gizemliliği nedeniyle İmam Ali ile eşdeğerdir. Divan edebiyatında ve Mevlevîlikte ise çalışmanın ve gayretin simgesidir.
Bal, yüzyıllardır şifa kaynağı olarak ilaç niyetine tüketilmektedir. Sabah aç karnına bal yemek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasından vücut sisteminin güçlenmesine kadar birçok faydaları bulunur.
Sonraları halk arasında “Bal Tefsiri” adıyla anılan bu olay, söz konusu kişilerin bir tasta bulunan ve içine kıl düşmüş balla ilgili olarak tas, bal ve kıl hakkındaki yorumlarıdır. Ömer Fuâdî de bu rivayetlere ek olarak kendisi de tas, bal ve kıl hakkında yorum yapar.
Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem. Bal, bütün hastalıklara şifâdır. Çünkü yetmiş peygamber onun şifası ve bereketine dua etmişlerdir.”
Tarih boyunca arılar, bal yapmaları yönüyle kutsal sayılmış; arıların kovanları ve çalışma şekilleri Kutsal kitaplarda Tanrı'nın bir mucizesi olarak nitelendirilmiştir. Arı, mitolojide üremeyi, bereketi, bolluğu ve ölümsüzlüğü simgelemiş; bal arıları şairlerin ilham perisi olmuştur.
Bal yapan bir arı ile en yüce değer, varlık noktası ve varlığın özü olan Ali kavramı „sır“yani „giz“ sözüyle ehil olmayan kişilerden, despot ve diktatör yöneticilerden, semavi dinlerin işgal ve baskı aracı olarak kullananlardan saklamak için söylenilen sözdür.
Arılar tarafından kovandaki çatlakların kapatılması, kovanın bakteri ve virüslerden korunması amacıyla kullanılan propolis, arıların sırrı olarak tanımlanıyor.
Yiyecek ile şehvet arasında mevcut olduğu iddia edilen ortak nitelikler bağla- mında, dünya üzerindeki çeşitli toplumların sosyokültürel ve folklorik yaşantısında cinsellik ile ilişkilendirilen bal, Türk'ün bilinçaltında ise daha dar bir kavram alanına dâhil olarak bekâretin sembolik ifadesi hâline gelmiştir.
Eski Türkçe: arı yagı (otk) (arı yagı), bal (otk) (bal) Osmanlı Türkçesi: بال (ota)
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
ümmetimden her kim bu bal tefsiri duasını kendisine. evrad edinip üzerinde taşır, her gün okur yada dinler ise. kesinlikle dünya da darlık çekmez, fakirlikten kurtulur, ahiret hayatına iman ile göç eder, Allah-ü Teala onu.
İnce bir şekilde limon yıkanır ve kabuklarıyla birlikte küp veya halka şeklinde doğranarak bir kavanoza konulur. Üzerine limonun hizasına kadar bal eklenir. 3 gün beklenir. Bu aşamada limonun özü balla karışarak bal şerbetinin hammaddesi oluşur.
Canan Karatay, bal hakkındaki düşüncelerini tekrarladı ve balın bir sıvı şeker olduğunu ve sık acıkmaya neden olduğunu belirtti. Karatay'ın daha önce yaptığı 'Kesinlikle, bal eşittir şeker eşittir zehir' açıklamasına Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli'den de tepki gelmişti.
Göğsü ve ciğerleri temizler, idrarı artırır, balgamın doğurduğu öksürüğe iyi gelir. Bulundurduğu enzimler sayesinde bağırsaktaki mantarları ve zararlı bakterileri yok eder.Kalp, çarpıntı ve yüksek tansiyondan şikayet edenler için çok yararlı bir besin maddesidir.
Çiçeklerin veya doğal salgıların en değerli özlerini içeren bal, zengin bileşenleri sayesinde vücudun günlük beslenme ve enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor.
Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Nahl Suresi, 69. ayet: Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır.
Arı kelimesinin ilk anlamı, bal yapan ve iğnesiyle sokan böcek olarak ifade edilebilir. Arı kelimesinin bir diğer anlamı ise saf ve duru olarak bilinmektedir.
Nahl sûresinde işlenen temel konular şirkin eleştirilmesi, kıyametin vuku bulacağının haber verilmesi ve Kur'an'ın İbrâhimî gelenek çizgisinde bir vahiy ürünü olduğunun beyan edilmesi şeklinde özetlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri