Klorun yanı sıra ozonda çok etkili bir dezenfeksiyon maddesidir ve yüzme havuzlarında klor ve brom içeren dezenfeksiyon kimyasallarının yerine kullanılabilir. Yüzme havuzu dezenfeksiyonunda ozon kullanımının, klor gibi diğer kimyasallara göre daha avantajlı yanları vardır.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Unutmayın, serbest klor seviyeleriniz tutulsa bile hiç kimse berrak olmayan bir havuzda yüzmemelidir. Su berraklığı havuzun dibini görmenizi engelliyorsa, havuza geri dönmemenizi öneririz. Güvenlik açısından önerilmez. Diğer bir iyi kural, üreticinin ürünün arkasındaki talimatlarını takip etmektir.
İlk olarak bu durum, suyun kirli kalmasına ve insan sağlığına tehdit unsuru olmasına neden olur. Bu durumun yanı sıra suyun bulanık bir hal almasına ve koku yapması gibi sonuçları da beraberinde getirir. Bu yüzden en az haftada iki kez klor atılması gerekir.
Yüzme Havuzu Dezenfektanı Olarak Tuz
Sonuç olarak, klor sürekli olarak yenilenir. Bu işlem sonucunda oluşan klor, klorlama yöntemi kadar zararlı değildir. Cilde zarar vermez ve suda güçlü bir koku oluşturmaz. Ayrıca tuz kullanımı, sürekli dezenfeksiyonun en sağlıklı ve en uygun maliyetli yöntemidir.
İlgili 24 soru bulundu
Havuz suyu şoklamasında en yaygın olarak kullanılan sodyum hipoklorit sıvı klor dur . Havuz suyuna klor ilave edildiğinde bir bölümü sudaki kirleri yok etmede kullanılır. Faydalı klor olarak suda kalan miktar,rüzgar veya yüzücüler tarafından taşınan yeni kirlere karşı etkili olmaya hazırdır.
Saf tuz hücrenin ömrünü ve kapasitesini olumlu yönde etkiler. Saflığı en az %99.8 olan saf NaCl tuzu kullanın. Tercih edilen tuz susuz,granül halde,yemeklik tuz kalitesinde ,iyotsuz özelliklerini taşımalıdır.
Havuza girerseniz enfeksiyonlu alanı su geçirmez bandajla örtün. - Mayonuzu sudan çıktıktan sonra yıkayın sabunlayın. Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları gelişebilir. İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Klorla asitlerin ya da klorla çamaşır suyunun birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır.
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Klorlu suya maruz kalmak, bazı insanlarda ciltteki melanin pigmentinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Bu durum, güneşe maruz kalmak veya bronzlaşmak sonucunda oluşan lekelerin daha belirgin görünmesine yol açabilir.
Klorsuz su nasıl yapılır? Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Havuz pompası kullanılırken 1 litrelik su ve sirke karışımında temizleme yapılır. Filtre ve havuz pompası sirkeli suyla temizlenir. Havuz yeniden doldurulurken sürekli asitlik değeri ölçülmelidir. Eğer değer 7,8 pH üzerine çıkarsa yaklaşık 5 ton Su için 1 litre sirke kullanılarak havuza karıştırılabilir.
Ozon havuzunuzu klordan 200 kat daha fazla temizler. Ozon; dünya çapında suyun gerekli hijyen şartlarını sağlamada kullanılan en güçlü oksitleyici ve doğal dezenfektandır. Klordan 200 kat daha etkilidir vehızlı reaksiyona girer. Havuz suyunda insan sağlığına zararlı olabilecek kimyasal maddeler bırakmaz.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
İlk Geceden Sonra Denize Havuza Girilir mi? İlk gece kanamasının az oluğu durumlarda denize ve havuza girilebilir. Ancak daha fazla olduğu durumlarda kanama azalana kadar denize ve havuza girilmemesi tavsiye edilir.
Havuz bakımı ile alakalı en önemli konu temizlik ve bakım aralığıdır. Havuzun yaz sezonu öncesinde en az 1 defa iyice temizlenmesi gerekir. Öte yandan havuz kullanımı devam ederken suyun kalitesini stabil tutmak adına da haftalık ya da 10 günde 1 olmak üzere bakımlar yapılmalıdır.
Klorlu su, göz ile karaciğerde tahrişe sebep olur. Boğazda daralmaya, akciğerde ödem oluşmasına neden olarak solunum güçlüğüne yol açar. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmaya yol açar. Öksürük, göğüste daralma, kan tükürme, bayılma gibi etkileri olabilir.
“Havuza işemek yüzücüler için normal bir durum; bütün yüzücüler havuza işerler. İki saat havuzda kaldığımızda işemek için dışarı çıkmayız. Klor mikropları öldürüyor yani işemek zararlı bir şey değil.”
Tuzlu su havuzlarında da çok az miktarda bulunan klor, benzer yüzme havuzlarına kıyasla buharlaşarak kaybolduğu için daha duyarlı bir havuz modelidir. Özellikle havuzların en çok kullanıldığı yaz ve bahar aylarında, maliyet açısından daha düşük bütçelerle bakımları gerçekleştirilebilmektedir.
Havuz sularının dezenfeksiyonu için suda hızlı çözünen organik yapıda ve stabilizörlü klor kullanılır. Bu tip klorlar şok klorlama için de idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri