Tasavvufta cezbe Allah'ın kulu (kişiyi) kendisine doğru çekmesi, kulun insani özelliklerinden sıyrılarak ilahi özellikleri kendisinde hissetmesi, bunun sonucu olarak da vecd halinde kendinden geçmesine verilen isimdir.
Sohbet, zikir ve semâ meclislerinde kalbinde meydana gelen vâridâta (bk. VÂRİD) dayanamayarak kendinden geçen, gayri ihtiyarî sıçrayıp nâra atan kimselerin davranışlarına da cezbe adı verilmektedir. Türkçe'deki “cezbelenmek, cezbeye gelmek” gibi deyimler bu tür cezbe için kullanılır.
Sürüklemek, kendisine çekmek. Sâlikin beşerî vasıflarından soyutlanma ile ilâhî sıfatları kazanma ve tecellileri müşahede etmesi anlamında bir tasavvuf terimidir. Cezbe; Hakk'ın, kulunu kendisine çekmesinden hasıl olan istiğrak, derin şaşkınlık ve hayret sûretlerinde görünen manevî bir haldir.
Cezbe, Allah'ın sevdiği kulunun kalbinden perdeyi kaldırıp çalışma ve gayreti olmadan onu yakīn* nuru ile birdenbire mânevî makamlara yükseltmesidir. Allah'ın kuluna bir ihsanı olan cezbe, kulda istikamet ve ibadet arzusu doğurarak ona belâ ve musibetlere sabretme gücü kazandırır.
Cezbe hâli, genellikle aklın hakimiyetini kaybettiği, kişinin coşkun duygu seline kapıldığı, dolayısıyla da bazen aklıselimin dışına çıkılabildiği, kişinin kendinden geçtiği bu ruhî dengesizliğin sonucu olarak, fizikî organlarda da anormal hareketlerin görüldüğü bir durum şeklinde algılanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Tasavvufta cezbe
Allah'ın kulu (kişiyi) kendisine doğru çekmesi, kulun insani özelliklerinden sıyrılarak ilahi özellikleri kendisinde hissetmesi, bunun sonucu olarak da vecd halinde kendinden geçmesine verilen isimdir.
dönüşlü f. (cezbe+len-mek) Cezbeye tutulmak, coşarak kendinden geçmek: Her ne zaman Kur'an okunduğunu işitse cezbelenerek kendini yere vurup sayha-zen olurmuş.
Bu kelimenin sözlük anlamı, birinin cazibesine kapılmak ve kendinden geçmektir. Sözcüğün fiil hali cezbeye kapılmak ya da cezbesi tutmak şeklinde yazılır.
İnsanın zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlardan yoksun olması veya kendisini her zaman Allah'a muhtaç bilmesi anlamında tasavvuf terimi.
Bunlar arasında ibadet, takva, vera', zikir, tevbe, murakabe, sıdk, ihlâs, sabır, tevekkül, şükür, rıza, fakr, zühd, istikamet sayılabilir.
ı zikrettikleri zaman kalpleri titrer.” İşte bu kalbin titremesi vücudun titremesi şeklinde tecelli eder. O vücudu titreten Allahû Tealâ'nın kalbe verdiği bu cereyandır, ani bir elektrik sezmesi, ani bir elektrik cereyanı Allah'ın katından kişinin kalbine ulaşır ve kişiyi şiddetle sarsar. İşte böyle bir olaydır.
Sesli ve başı sallayarak zikretmenin de bir mahsuru yoktur. Kur'an-ı Kerim ibadetlerin en câmii olan namaza zikir demektedir. Namaz kılan bir mü'min Allah'ı anmakta, zikretmektedir. Bu zikir abdestle başlar.
Vecd hâlinde kişinin vücudunda ânî değişimler yaşanır. Birçok etken dervişin vecd haline gelmesine etki edebilir. Mesela, bir kimse işittiği sesler münasebetiyle de vecde girebilir. En zahmetsiz ve en kolay vecde girme hâli budur.
Allah'ın ilahî isimlerinin yansımalarını kâinatta ve varlıkta görerek onlarla bütünlük kuran bir kişi; manevî heyecan, coşku, huzur, ilahî âşk ve iç huzuru duyar. Bu duygular içerisinde insanın kendisinden geçmesine ve Rabbini bulma haline, 'vecd' denir.
Zühd kavramı, tasavvuf kültürünün söz ve davranış tutarlılığı ka- zandırması yönünden en önemli kavramlarından birisidir. Zühd, Allah'tan başka her şeyi gönülden çıkarmak ve O'nun dışındaki hiçbir varlığa hak ettiğinden daha fazla değer vermemektir. O, ne varlığa sevinmek; ne de yokluğa üzülmektir.
İnsanın zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlardan yoksun olması veya kendisini her zaman Allah'a muhtaç bilmesi anlamında tasavvuf terimi.
TASAVVUF. Sır kelimesi tasavvufta “sadece Allah'ın bildiği ya da az sayıda insan tarafından bilinen özel bilgi” ve “ruhun bir idrak mertebesi” olmak üzere iki anlamda kullanılır.
Cezbe kelimesi, birine karşı duyulan aşırı sevgi ve yakınlık hissi anlamına gelirken, cezbetmek de birini kendine doğru çekmek, aşık etmek, bağlamak demektir. Bu kelime tasavvufta manevi anlamda kullanılır.
Tasavvufî bir terim olarak vârid, kul irade etmeden, kendi katkısı bulunmadan, kalbine gelen bir mânâ demektir. Allah'tan gelen ilhama, feyze vârid-i Hak, ilimden (şeriattan) gelen vâride, vârid-i ilim denir.
Tâlibin bir mürşidin gözetiminde yaptığı mânevî yolculuk anlamında tasavvuf terimi.
Günahtan korunmak ve daha iyi ibadet etmek için ıssız yerlerde yaşamayı tercih etmek anlamında bir tasavvuf terimi.
Onlara göre fakr (dervişlik) Allah'a giden yol, fakir de (derviş) bu yolun yolcusudur. Tövbe, verâ, zühd, fakr, sabır, tevekkül, rızâ şeklinde sıralanan tasavvuf makamlarının dör- düncüsü olarak fakr kabul edilmiştir.13 Fakat fakr çok defa tasavvufi bir makam değil bir yol yahut metot olarak görülmüştür.
Tasavvuf ahlakı ve uygulamaları ile bazı hâl ve makamları ifade eden “zühd, tevekkül, riyâzet, halvet, kanaat, şükür, sehâ, îsâr, fakr, fütüvvet, melâmet” gibi kavramlar tasavvufun iktisadi yönü ile öne çıkan bazı kavramlarıdır.
Gerçek cezbe, Allah ve Resûlünun adı geçtiğinde kalbin titremesidir. Enfâl sûresi 2. âyetinde cezbenin rahmanî olanına işaret buyrulur: "Müminler ancak Allah'ın adı anıldığı zaman kalpleri vecdle titreyen kimselerdir.” Rahmânî cezbede Allah'ın sıfat tecellisi vardır. Bu tecelli evliyaullahın kalbinde meydana gelir.
Tasavvuf cenab-ı Allah'ı tamamen tanıyabilme, kendini Allah'ın yoluna adama sanatıdır. Günlük hayatta Allah'tan uzaklaştıran tüm meşkalelerden uzak durmak ve kendini tamamen Allah'a adama sanatına Tasavvuf denilmektedir. Tasavvuf dünyevi meselelerinden ayrılıp uhrevi hayata kendisini adamış kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri