Fenâ, kulun kulluğunu görmekten fâni olmasıdır. Bekâ ise ilâhi tecellileri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır. Sûfîler nezdinde “Ben kulumun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum” kudsî hadisinde ifade edilen durum da budur. Zira bu halde olan kimse artık Allah'ta fâni olmuştur.
Bekâ tasavvufta insana özgü niteliklerden ve ilişkilerden sıyrılarak sürekli olarak tanrısal özde kalma. Aynı zamanda geçici olduğu düşünülen bu evrenin karşıtı olan ölümsüz varlık alanı için de bu terim kullanılır.
Fena âlemi ise, şu içinde yaşadığımız dünyadır. Bu âlem gelip geçicidir, kıyamet ile de tamamen son bulacaktır.
fena olmak; kendini kaybetmek, kendinden geçmek, arzu ve tutkunun esiri olmak manalarında da nispeten pozitif anlamda kullanım şekli kazanan bir ifadedir.
Bu mertebeye ulaşmak tasavvufta en zor durumlardan biridir. Kişilerin ölmeden ölmüş gibi olması şeklinde tanımlanan fenafillah mertebesine de ulaşabilen kişiler bulunmaktadır. Bu kişilere veli adı verilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bunlar Nefs, Suret ve Madde'dir.
Sâlikin ulaşacağı yedinci makam “makam-ı hafâ-yı mutlak”tır. Bu makamdaki sâlik kahhar ismi dairesinde olup vuslata ermiş, fenâfillâh olmuştur. Mânevî yolculuğun sonu olan bu makama vahdet veya mutlak hafâ mertebesi de denilir.
İnkisar ise kişinin kırgınlığının, üzüntüsünün, siteminin dile getirildiği bir kavramdır. Şair bu iki kavramı, Divanı'nı incelediğimizde şiirlerinde çok güzel kullanmıştır.
Fani kelimesi insan anlamına kullanılmaktadır. Geçici insan anlamına gelmektedir. Buradaki geçici kelimesi dünya hayatı için kullanılmaktadır.
Arapçadan dilimize geçmiş olan suret kelimesi, bir varlığın ilk bakışta görülen dış yüzü anlamına gelir. Resim sanatında ise tasvir edilen manzara ve yüz hatlarının geneli için bu kelime kullanılır. Kelimenin yan anlarımdan bir diğeri bir amacı gerçekleştirmek için izlenen yoldur.
Fenâ, kulun kulluğunu görmekten fâni olmasıdır. Bekâ ise ilâhi tecellileri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır. Sûfîler nezdinde “Ben kulumun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum” kudsî hadisinde ifade edilen durum da budur. Zira bu halde olan kimse artık Allah'ta fâni olmuştur.
Sekr kavramının kulun Allah'ın yarattıkları karşısında kendinden geçmesi olduğu belirtilmiştir. Bu kavramın içki sebebiyle sarhoş olmakla ilgisinin olmadığı özellikle belirtilmiştir. Sekr kavramının kazandığı anlam derinlikleri açısından Kur'an'ın ilahi mesajına aykırı olmadığı belirtilmiştir.
Tasavvuf yoluna girme, sülûkün ilk merhalesi ve başlangıcı anlamında bir terim.
Ruhen rahatlama ve mânevî ferahlık duyma anlamına gelen bir tasavvuf terimi. Sâlikin mânevî bir tutukluk içinde bulunması halini ifade eden tasavvuf terimi.
En yukarda mücevherler altının tamamen kaplanmış halidir. Mücevherler altın kesimi tamamen kaplamıştır. Zaten tahtın her tarafı altındır. İşte bu makam Bekâbillah Makamı'dır.
Elindekilerin kıymetini bilmeyen, hiçbir şekilde ihtiyacı olmamasına rağmen her zaman daha fazlasını isteyen kişiler ise tamahkar olarak nitelendirilir.
Memento mori, "fani olduğunu hatırla", "öleceğini hatırla", bir gün öleceksin, bunu hatırla ve şimdi yaşa veya "ölümünü hatırla" gibi şekillerde çevrilebilecek bir Latince deyiş.
Dini kaynaklara göre Mahşer kıyamet günü demektir. Kelime anlamına baktığımızda ise Mahşer demek büyük ve kalabalık ortam anlamına gelmektedir. Mahşer kelimesinin kökeni Arapçadır. Kıyamet gününden sonra bütün insanların bir arada toplanacağı yere mahşer günü veya mahşer denilmektedir.
Doğru yolu gösterme anlamında bir terim. İslâm dinini yayma ve müslümanları dinî görevlerini yerine getirmeye çağırma anlamına gelen İslâmî bir terim.
Üç boyutlu varlık anlamında ve genel olarak ruh veya nefis gibi mânevî varlıkların karşıtı olarak kullanılan felsefe terimi.
"kapatmak" anlamına gelen tasavvuf terimi. mevlevilikte sırlamak " defnetmek, gömmek" anlamına gelir.
Peygamber Efendimiz “nefsi iki kaş ortasında” olarak ifade buyurmuş.
Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir. Nefse ait mertebelerin her biri Allah'a ait isimler zikredilerek aşılabilmektedir.
Nefis, lügat manası itibariyle kişi, zat ve ruh demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri