Sözlükte “ihtiyar, ak saçlı, tecrübeli kimse” anlamındaki Farsça pîr kelimesi tasavvufta mürşid, velî ve şeyh ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Bu kullanıma göre pîr sâlike rehberlik yapan kimsedir.
Tarikatin ikinci kurucusu, bir nevi düzenleyicisine ise Pîr-i Sânî adı verilir. Her tarikatta ikinci pîr bulunmaz. Mevlâna Celaleddin, Mevlevîliğin; Hacı Bektaş-i, Veli Bektaşîliğin pîridir. Pîrin yattığı, türbesinin bulunduğu dergâha pîr evi, pîr makamı denir.
Fakat, PÎR maddesi ile arasında alaka kurulabilecek ansiklopedi maddeleri bunlarla sınırlı olmayabilir. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi. Allah dostu anlamında bir tasavvuf terimi.
pir / pîr / پير / پ۪يرْ
İhtiyar, öncü, şeyh.
Pir Evi, Hacı Bektaş Veli Hazretleri'nin kabrinin olduğu en önemli evdir. “Kırklar Meydanı”nın da bu evin içerisinde yer alması buranın önemini daha da artırmaktadır. Ayrıca, dergâhın en eski yerleşim yeri olan “Kızılca Halvet” de Pir Evi'ndedir.
İlgili 20 soru bulundu
Sözlükte “ihtiyar, ak saçlı, tecrübeli kimse” anlamındaki Farsça pîr kelimesi tasavvufta mürşid, velî ve şeyh ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Bu kullanıma göre pîr sâlike rehberlik yapan kimsedir.
Hacı Bektaş'ın Tarikatın oluşumundaki rolü
Bu nedenlerle Hacı Bektaş-ı Veli, Alevi-Bektâşî toplumunun gözünde yolun-yolağın “Piri” ve Tarikat kurucusudur.
Etimoloji. "Pir" kelimesi Azerbaycan diline Farsçadan (پیر) geçmiş, "yaşlı adam" anlamına gelir. "Ocak" kelimesi Eski Türk'den türemiş, "od" kelimesi ve "+çAk" ekinden oluşmuştur.
pir - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça pīr پیر “yaşlı kişi, şeyh” sözcüğünden alıntıdır.
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) pīr پير "ihtiyar" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde parō- "eski, önce" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Bir söylemek pir söylemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: uzatmadan gereği gibi söylemek.
Pir kelimesi Farsça kökenli olup Kırgızcada “1.
Kapı dörttür. Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât,Marifet ve Hakikât kapılarıdır.
Bu dört ana tema: “Şeriat, Tarikat, Marifet ve Sırr-ı Hakikat”kapılarıdır. Her kapının on makamı vardır. Bunun içindir ki bu algılayış Bektaşî felsefesinde dört kapı kırk makam biçiminde formüle edilmiştir. Bu düşünce ilk önce Ahmet Yesevî tarafından “Fakirname”de dile getirilmiştir.
Mürid, irade ve talep eden, isteyen, arzu eden anlamına gelir. Tasavvufta, kendisi için Allah'ın irade ettiğinden başka bir şey istemeyen, Allah'ın iradesi karşısında teslim olan; tarikate giren ve şeyhe bağlanan, derviş, bende demektir. Sözlükte anlamı, “dileyen, irade ve istek sahibi olan” diye verilmektedir.
Pir sözcüğü, ihtiyar olan kişiler için kullanılan bir kelime türüdür. Pir Kime Denir? Yaşlı ve ihtiyar olan kişiler için kullanılan kelimelerden biri de, pir kelimesidir. Pir kelimesi, yaşlı olan insanlar için tercih ediliyor.
pir. türkçe'de zarf; adamakıllı, iyice anlamına gelir.
pare / pâre / پاره / پَارَه
Parça, aded.
Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir. Arapça'da Perive olarak da adlandırılır. Sonuç olarak kuyu kebabının bir türevidir.
Pirifâni TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş İhtiyar kimse.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
ĐsmailÖZMEN:a.g.e.,C..3,s.35. ĐsmailÖZMEN:a.g.e.,C.4,s.371. Bu anlamda günümüzdeki Alevîler/Bektâşîler arasında beş vakit namaz kılanlar olduğu gibi kılmayanlar da vardır. Aynı durum Sünnîler arasında da mevcuttur.
Piri Olmak, Bu İşin Piri Ne Demek? Piri olmak, bu işin biri demek o işte en iyi kişiyi anlatmak için kullanılan bir kelimedir. Bir işte en iyi olan kişiyi, en deneyimli kişiyi anlatmak için o kişiye bu işin biri denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri