Işık gökten, yani Tanrı katından gelir (Gökalp 1974, 40). Işıkla Tanrı arasında kurulan bağdan dolayı ışık neredeyse tüm dinlerde de merkezi bir rol oynamıştır. Tasavvuftaki Vahdet-i Vücûd (varlığın birliği) felsefesinde de akla ışık veren şey Tanrı'nın nurudur ve nur, ilâhî (kutsal) ışıktır.
İnsanın Allah'ın yeryüzünde halifesi olması itibariyle, O'nun bütün isim ve sıfatlarını kemâl derecesinde temsil eden ve onların tecellilerine mazhar olmuş şahsiyetlere insan-ı kâmil denilmektedir.
Nûr, İslami terminolojide ateşin derecesi olarak ışık anlamına gelir. Sufilikte ise "Allah'ın Işığı" anlamını taşır.
Bunlar arasında ibadet, takva, vera', zikir, tevbe, murakabe, sıdk, ihlâs, sabır, tevekkül, şükür, rıza, fakr, zühd, istikamet sayılabilir.
Sözlükte “öz” anlamına gelen lübb kelimesi, tasavvuf kaynaklarında “kuruntu ve hayal kabuğundan arınmış ve kutsal nurla aydınlanmış akıl”, “özün özü” anlamındaki lübbü'l-lüb ise “akla güç veren ilâhî ve kutsî nur” şeklinde tanımlanmış (et-Taʿrîfât, “lüb” md.; Kâşânî, s. 72), Kur'an'da birçok yerde geçen “selim akıl ...
İlgili 39 soru bulundu
Bektaşilikten Nakşibendi'ye, Yesevilikten Kadiriliğe kadar geleneksel tasavvuf hayatında sekiz köşeli yıldız bu minvalde ele alınmış ve sekiz cennet kapısına işaret ettiği kabul edilmiştir. Sekiz köşeli yıldızın her bir köşesi bir erdemi simgelemektedir ki bu erdemler, İslam'ın temel direkleri olarak kabul edilirler.
Tasavvufta sabâ rüzgârı, feyiz ve tecellî nimetlerine mazhar olmayı, rûhânî âlemin doğusundan esen ve hayra vesile olan nefhaları, mânevî esintiler gibi değişik anlamları ifade etmektedir.
Cem' mertebesine ulaşan kul, duygu yoğunluğuna bağlı olarak kâinatta vuku bulan her şeyde gerçek fâilin Allah olduğunu ve Hakk'ın dışında da gerçek bir varlığın olmadığını müşâhede eder. Bu müşahededen sonra kul, tefrika hâline dönerek kulluk vazifelerini daha önce zevk ettiği tevhide uygun olarak yerine getirir.
Tasavvufî bir ıstılah olarak halvet, Hak ile gizli konuşmak şeklinde tanımlanabilir. Sofiyyede halvet ise, şeyhin emir ve tensibi ile müridin karanlık ve dar bir hücreye çekilip ibâdet, riyazet, murakabe, zikir ve fikirle vakit geçirmesi yerinde kullanılan bir tabirdir.
Tahalluk, tasavvufun eğitim boyutudur. Tasavvufi hayat, tarikat, manevi makamlar, seyr u sülûk ve âdâb gibi konuları kapsar. Tahakkuk ise tasavvufun ma'rifet, işaret ve bilgi boyutudur.
Ateşi insanlara veren tanrılardır, yahut insanlar onu tanrılardan çalmışlardır. Ateşin kendisi tanrı veya tanrıçadır, yahut da tanrının gücünü gösteren bir işarettir. Ateş kendisine mahsus ruhu olan bir varlıktır.
Siyah, cevherin nurudur, “görülemeyen, ancak gösteren nur olarak İlâhî Zât'tır”; celâlin rengidir, oysa Allah'ın cemâli kendini başka renklerde gösterir.
Nûrun karşıtı olarak karanlık, yokluk anlamında felsefe ve tasavvuf terimi. Her hakkı mahfuzdur. TDV İslâm Ansiklopedisi'nin her türlü telif hakkı TDV İslâm Araştırmaları Merkezi'ne ait olup 5846 sayılı Kanun hükümlerine tâbidir.
cana ey can, ey sevgili! cân-âferîn yaratıcı. canan 1. sevgili, gönül verilmiş, ma'şûka. 2. kadın adı. 3. tas. Allah.
Sâlike Hak yolunda rehberlik yapan kimse, velî, er, eren, pîr. Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi.
farsça'da "insan" manasına gelen kelime. sözlükte “yokluk, hiçlik, varlığın zıddı ve varlığın yaratılmasından önceki hal” anlamına gelen adem, tasavvufta, “mâsivâ, zulmet, bâtıl, çirkin” anlamında kullanılmaktadır.
Sâlikin benliğinden arınmış ve ilâhî vasıflarla bezenmiş olarak halvetten çıkıp insanlara karışması anlamına gelen bir tasavvuf terimi.
Meşru bir evlilik hayatını ilgilendiren sahih halvet, hukuken geçerli bir nikâh akdinden sonra eşlerin başkalarının kendilerini görmeyecekle- rinden emin olabilecekleri kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden fıkhi bir terimdir.
İnsanın zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlardan yoksun olması veya kendisini her zaman Allah'a muhtaç bilmesi anlamında tasavvuf terimi.
Tasavvuf terminolojisinin önemli hâllerinden olan fenâ ve bekâ, seyr u sülûk sürecinde müridin ulaşmak istediği en son hedef olarak bilinir. Fenâ, kulun kulluğunu görmekten fâni olmasıdır. Bekâ ise ilâhi tecellileri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır.
Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah'a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimi. Kulun Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleri için kullanılan terim.
Ubûdiyyet mükabede (sıkıntı) sahibi içindir. Çünkü o hal sahibidir ve rıza, teslimiyet içindedir. Ubûdet ise Hakk'a teveccüh ve murakabede bulunan müşahede ehlinin sıfatıdır ve tam teslimiyet ve muhabbet üzeredir (Kuşeyrî, s. 341). Buna göre ubûdet sülûkte ulaşılan son mertebelerden biridir.
Tasavvufa göre koku ayrı bir âlemdir. Gönül ilminde Allah'a ulaşmanın bir vasıtasıdır. Arıların çiçeklerinin nimetlerinden yararlanarak, kokuları alırken salavat okudukları söylenir ve arıların bal yaparken salavat okuması nedeniyle bala Şifa-Kür denir.
Yaygın anlamıyla, canlı varlıkların hayat kudreti olarak bilinen “cân” kavramı tasavvufî literatürde nefs, ruh, ilâhî nefes ve tecellî karşılığında kullanılır. İnsan vücudunu ifade için kullanılan “ten” kavramı ise beden, cisim ve cesed gibi kelimelere karşılık gelir.
Şaman inancında Göktanrı olduğuna inanılan Kartal'ın, mitolojilerde çoğunlukla koruyucu ruhun ve adaletin simgesi olduğu görülür. Kartal aynı zamanda hükümdarları ya da beyleri temsilen arma ve bayraklarda sık sık bir güç unsuru olarak yer almıştır. Türk kültürü bilindiği üzere uzun ve köklü bir geçmişi taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri