24 Aralık 2017 tarihinde 696 sayılı KHK ile yapılan bir düzenleme ile belediyelerde çalışanlar da dahil olmak üzere, kamudaki taşeron işçileri kadroya geçirildiler.
1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak. Mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek. Taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadrolu olduktan sonra aynı işi yapmaya devam edecek. Taşeron işçilerin kadroya alındıktan sonra hakları toplu sözleşmeyle belirlenecek.
Kadroya alınacak taşeron işçilerin işe giriş tarihleri ne zaman? Kadroda şartlardan biri de tarihle ilgili. Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.
Uzun bir bekleyişin ardından taşeron işçiler, nihayet hak ettikleri kadroya kavuşuyor. Hükümetin planladığı 2. torba yasa, çalışmaların hız kesmeden sürdürülmesiyle birlikte planlanan zamanda yürürlüğe girecek. Bu sayede yaklaşık 100 bin taşeron işçi, kadro düzenlemesi ile güvenceli bir çalışma hayatına adım atacak.
Türkiye'de taşeron ilişkisi, 1936 yılında yürürlüğe giren 3008 sayılı ilk İş Kanunu'ndan beri tüm iş yasalarında var olan bir düzenleme olmakla birlikte, taşeron uygulamalarının özellikle kamu sektöründe yaygınlaşmaya başladığı dönem 1980'li yıllardır.
İlgili 22 soru bulundu
Taşeron işçiler, sendikalı ve kadrolu işçilerden farklı olarak, alt işveren tarafından istihdam edilmekte ve genellikle çok daha ağır işleri yapmak zorunda kalmaktadır. Taşeron işçiler genellikle kısa süreli sözleşmeli, asgari ücretli ve sosyal güvencesiz olarak istihdam edilmektedir.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
696 sayılı KHK İle belediye şirketlerine aktarılan belediye işçileri Sürekli işçi kadrolarına alınmalıdır. Şirket işçiliği Kadro değildir.
2. Bu yeni torba yasa, İş Kanununda bugüne kadar işçi lehine doğru olarak kurulmuş olan asıl işveren alt işveren ilişkisini ortadan kaldırılmakta, asıl işverenin yükümlülüklerini sınırlandırmakta, taşeronda çalıştırmayı istisna olmaktan çıkararak asıl istihdam biçimi olarak belirlemektedir.
Belediye ve belediye şirketlerinde artık personel çalıştırılmasına ilişkin hizmet alımı yapılamayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dair hizmet alımları çerçevesinde 4.12.2017 tarihi itibariyle çalışanlar KHK kapsamına alınmıştır.
KADROYA GEÇİŞLER TALEBE BAĞLI
4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı olarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamına alınıyor.
2018 yılında taşerondan kadroya alınan çalışanların hepsi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin D fıkrası baz alınarak kadroya alınmaktadır.
90 BİN TAŞERON İŞÇİ KİMLERİ KAPSIYOR? 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçileri genel olarak; KİT'ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70'in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri ve araçlı hizmet alımlarında çalışanlardan oluşuyor.
TAŞERON İŞÇİLERİNİN ÜCRETİ 2021'E GÖRE 4'E KATLANDI
Önceki gün imzalanan toplu iş sözleşmesiyle, 2021 ocak ayında 4.592 TL olan kamuda en düşük brüt çıplak işçi ücreti bu yılın ocak ayından geçerli olmak üzere 21.750 TL'ye çıkartıldı.
Halen yürürlükte olan 2003 tarihli İş Yasası ise taşeronu “alt işveren” olarak nitelendiriyor.
Yani kadroya geçirilen işçi, mevcut kadrolu işçi ile aynı işyerinin işçisi olarak tescil edilecek. Böylece bu işçiler, kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmesinden yararlanma olanağına sahip olacak.
Kadro düzenlemesi, geçici işçilerin çalışma şartlarının düzenlenmesi ve taşeron çalışanların daha iyi koşullara kavuşması, 2. Torba Yasa'nın öncelikleri arasında yer alıyor. Bu müjdeli haberlerle birlikte, belediye şirket işçileri ve TYP işçileri geleceğe daha güvenle bakabilir.
Peki Taşeron işçilerin yasal hakları nelerdir diye sorulacak olursa: normal bir işçinin sahip olabileceği her türlü hakka taşeron işçiler de sahip olur. Hatta o kadar ki taşeron işçi hakları, hem asıl işverenden hem de alt işverenden istenebilir. Yani burada bir müteselsil sorumluluk söz konusudur.
Yeni torba yasa içeriği ve maddeleri merak konusu oldu. 1 Ekim itibarıyla açılacak olan TBMM'nin ilk konu başlıklarından birinin 2. torba yasa olması bekleniyor. Yeni torba yasada memur ve emekli maaş zammı, Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi ve ev hanımlarına emeklilik gibi konuların yer alması öngörülüyor.
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yazıda ise belediye şirketlerine geçen işçilerin 6772 sayılı kanun kapsamında 52 günlük ilave tediye ödemesi alamayacağı bildirildi. Fakat belediye şirketlerine geçen işçiler yılda 10 günlük ikramiye ödemesinden faydalanacak.
Belediye şirketleri bazı yerel hizmetlerin yürütülmesi amacıyla belediyeler tarafından kurulan ya da yönetiminin elde edilmesi koşuluyla belediyelerce ortak olunan, bağımsız bütçeli, özel hukuk tüzel kişileridir (Tortop, 1993: 91).
Şirket işçileri çalışma esasları, iş sözleşmeleri ve iş sözleşmesinin feshi açısından 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler. Belediye kadrolu işçileri de bu konuda aynı Kanuna tabidirler. Şirket işçileri sosyal güvenlik açısından 5510 sayılı Kanuna tabidirler.
TAŞERON İŞÇİNİN DİĞER ÇALIŞANLARDAN FARKI NEDİR? Taşeron işçi yani çalıştığı kurumun kadrolu çalışanı olmayan işçidir. Buradaki en büyük ve önemli fark, kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması, ancak taşeron işçinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen bir kararda, toplum yararına program kapsamında çalışanın sözleşmeli ve geçici personel olmadığı gibi alt işveren (taşeron) işçisi olarak da değerlendirilemeyeceği; işçi olarak kabul edileceği görüşü dile getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri