Baharda yapraklanma başladığı zaman, çiçek açma ve tozlanma dönemi haricinde % 0.75 ile %1 oranında uygulama yapılabilir.
Gülleci bulamacı uygulama makinesi olarak da ister sırt motoru, ister traktör arkası ilaç makinenizle uygulama yapabilirsiniz. *şubat-Mart ayları arasında çiçeklenme öncesi ikinci uygulama 1,5 lt karışım 100 lt suya , *mart- Nisan aylarında 1 lt karışım 100 lt suya oranlarında kullanılabilir.
10 litre suya yarım su bardağı (100ml) 100 litre suya 1 litre. 1000 litre (1 Ton) suya 10 litre eklenerek uygulanır.
Meyve ağaçlarında gülleci bulamacı kullanımı
%1 oranında gülleciyi su ile karıştırıyorsunuz. Kış dönemlerinde bu oranı %2-2,5 civarlarına yükseltebilirsiniz ama çiçek döneminden sonra %1 civarlarında yapmanız gerekir. Meyve ağaçları yaprak dökümü yaptıktan sonra gülleci bulamacı kullanımı çok faydalıdır.
*Şubat-Mart ayları arasında çiçeklenme öncesi ikinci uygulama 1,5 lt karışım 100 lt suya, *Mart- Nisan aylarında 1 lt karışım 100 lt suya oranlarında kullanılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Gülleci bulamacını sebzelerimizde Bitkilerin gelişme durumuna göre 100 Lt suya 700 cc-1000 cc olarak uygulanır. Meyve ağaçlarında sonbaharda ve ilkbaharda ağaçlar yapraksız iken 100 Lt suya 2 Lt yaprak açmaya başladıktan sonra 100 Lt suya 1 Lt olarak uygulama yapılır. Raf ömrü ilaç saklama koşullarında 2 yıl sürer.
Gülleci bulamacının Ph derecesi 10.7'dir. Gülleci bulamacı toprak düzenlemede, zararlı böceklerden ve kurtlardan kurtulmada aynı zamanda bitkileri korumada kullanılır. Meyve ve sebzelere böcek gelmemesi için de gülleci bulamacı kullanılmaktadır.
Soğutma işlemi gerçekleştikten sonra bulamacın tortusu dibe çöker. Daha sonra süzülerek tortudan arındırılmalıdır. Kabın dibinde kalan kireç ve kükürt tortusu alınmazsa dibini delebilir. Kabın dibinde kalan tortu ise su ile karıştırılarak ağaçların gövdelerine sürülebilir veya toprağa karıştırılarak kullanılabilir.
İznik Zeytin Evi gülleci bulamacı kıştan çıkarken soğuk havalarda kullanılan oldukça etkili bir üründür.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Değerli Üreticilerimiz; İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!
Bulamaç süzgeçten geçirildikten sonra taze kullanılır. Hemen kullanılmaz ise daha iyi yapışmasını ve muhafazasını sağlamak için 100 lt bordo bulamacına 200 gr şeker ya da 1 lt yağsız süt ilave edilerek 10 gün kadar bozulmadan saklanabilir. Gülle Bulamacı ise kireç ve kükürt karışımından oluşur.
Gülleci Bulamacı, Kireç ve kükürt solüsyonudur. Kireç ve kükürt kaynatılarak kalsiyum polisülfit adında bir madde elde edilir.
Gülleci bulamacı tamamen bitkisel bir tarım ilacıdır. Yüzyıllardır tarımda kullanılan ve müthiş verim alınan bir tarım ilacıdır. Aynı zamanda doğal olması sebebiyle organik tarımda tercih edilmektedir.
Bakır sülfat tek başına yakıcı bir madde olduğundan kireç ile karıştırılıp su ile seyretilerek kullanılır. Bu hem bitkilere zarar vermesini engeller, hem de ağaç gövdesindeki kalıcılığını arttırır. Uygulama zamanı ağaçlar uyanmadan, erken ilk bahardan itibaren meyve oluşumuna kadar devam eder.
Gülleci bulamacı direk deriye temas ederse yakar. Korunmanız şart. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, bahçede yaparken veya kullanırken maske giymeniz de şart. En azından akşam saatlerinde, arılar kovanlarına çekilmişken, akıntı yapmayacak şekilde püskürtülmeli.
3.İlaçlama: Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra çiçek taç yapraklarının %70-80 ni dökülünce herhangi bir karaleke ilacı ile ilaçlanır. Çok yağışlı bölgelerde ise 4.ve 5. ilaçlamada yapılabilinir.
Özellikle sonbaharda hasattan sonra ve ilkbaharda çiçek gözleri uyanmadan önce zeytin ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yapılmış olunur.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Bordo Bulamacının Hazırlanması:
Benzer şekilde 2 kg sönmüş kireç veya 1 kg sönmemiş kireç 100 litrelik ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilavesiyle karıştırılarak 50 litreye ( kovanın yarısına kadar) tamamlanır.
Toz kükürt sulandırılarak sıvı hale getirilebilir. Bu amaç ile kaynatma işlemi yapılması gerekir.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
Özellikle en önemli kükürt yataklarının yer aldığı Sicilya, Louisiana ve Japonya'da eski volkanların yakınında, alçı taşı ya da kireç taşı katmanları arasında doğal halde bulunur.
Kimyasal Mücadele
Kasım ile Şubat ayı sonu arasındaki yapraksız dönemde önleyici faaliyet olarak bordo bulamacı veya gülleci bulamacı(Kaliforniya Bulamacı) uygulaması yapılabilir.
Gülleci Bulamacı, meşhur adıyla Lime Sülfür bir çeşit kimyasal tepkime sonucu elde edilen kimyasal bir bileşendir.
CoppaFort içerdiği bakırın yavaş salınımıyla uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve mantari hastalıklardan korur. Bordo bulamacı yerine diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi fındık bahçelerinde de güvenle kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri