Sarımsak sezonunun başlamasıyla birlikte her Perşembe pazar kurulan Germeç Sarımsak Pazarı'nda üreticiler sarımsaklarını satışa çıkardı.
Taşköprü sarımsağında kırmızı diş olur, fazla iri olmaz, genellikle orta büyüklükte olur ama çocuk gibi bakım ister. Bu şekilde diğer sarımsaklarla ayırt edilebilir. Mart ayında bir başlarız, çocuk bakar gibi temmuz ayında hasadını yaptıktan sonra dahi tarlada bakımına devam ederiz.
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır.
Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90'nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir.
TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ SARIMSAĞI AKSARAY'DA ÜRETİLİYOR
Son yıllarda Aksaray Merkeze bağlı Acıpınar köyünde üretimi yaygınlaşarak ülkemize katma değer kazandıran ürünlerden olan sarımsak ürününün hasadı Aksaray'da başladı.
1) Zengin Besin Değerlerine Sahiptir
Birçok insan siyah sarımsağı kokusuz olması nedeniyle tercih eder. Ancak bu sarımsak türü beyaz sarımsaktan çok daha besleyicidir. Siyah sarımsak kalsiyum, fosfor, manganez, kükürt ile B1, B6, C vitaminleri bakımından zengin bir besindir.
Kabuğun içinden yumuşaklığı hissedin. Sarımsak, bir soğan gibi, hala iyiyse dokunulamayacak kadar sağlam olmalıdır. Bir diş soymaya çalışın.
Sarımsak soğuktan ve sıcaktan çok çabuk etkilendiği için pişirilerek ya da dondurularak saklanmalıdır; bunlar tadını etkiler. Sarımsağın en iyi saklanma yöntemi çiğ olarak saklamak; uzun sapları ile birlikte örgü yapıp, serin, havadar ve ışık almayan bir yere asmaktır. Sarımsağı nemden korumak gerekir.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Orta Asya'ya ve İran'ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanımı geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Sarımsak, Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı.
Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret alarak tescillenen Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 20 bin dekar alanda üretiliyor, 25 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, AA muhabirine, sarımsağın ilçe için çok önemli bir ürün olduğunu söyledi.
Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş. Başka bir yerde bizim toprağımızdaki verimi alması için mutlaka bir volkan patlaması lazım. Bu da mümkün değil." dedi.
Taşköprü Sarımsağında demir, kükürt ve aroma bakımından en yüksek değerlere sahip olup, nitelik açısından dünyanın en iyi sarımsağı olarak kabul edilmektedir. Taşköprü Sarımsağı önemli bir antioksidan olan selenyum içerikleri oldukça yüksektir ve bu özelliği Taşköprü Sarımsağını rakipsiz kılmaktadır.
Kastamonu. Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü'de 2020 yılında 27 bin ton olarak gerçekleşen sarımsak rekoltesi, geçen yıl 35 bin tonu geçti. Geçen yıl kilogram fiyatı 15-30 lira olan sarımsak, bu yıl kalite ve büyüklüğüne göre 2,5 lira ile 8 lira arasında alıcı buluyor.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Herhangi bir sakız sarımsak kokusunu gidermeye yardımcı olsa da, en iyisi şekersiz sakızı tercih etmektir. Bunun nedeni, American Dental Association'ın açıklamasına göre, içerisinde şeker bulunan sakızların diş çürüğüne neden olmasıdır.
Halk arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmediği gibi her geçen gün yeni bir faydası daha keşfedilmeye devam etmektedir. Antibakteriyel özelliği sayesinde sarımsak, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Sarımsak yutmak enerji kaynağı olarak bilinir. Halsizlik veya yorgunluk sıkıntıları sarımsak yutarak geçebilmektedir. - Ayrıca aç karnına sarımsak yutmanın hazımsızlığa iyi geldiği de bilinmektedir. Özellikle kabızlık problemlerine çok iyi gelmektedir.
- Hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır ve bağırsaklar da bulunan kurtların düşürülmesinde faydalıdır. - Kanın sulanmasında fayda sağlar ve akışkanlığını arttırır. - Her gün düzenli olarak sarımsak yutmak kanser riskini engelleyecektir ve çitli hastalıklara karşı kişide direnç kazandıracaktır.
Ördüğünüz sarımsakları karanlık ve serin yerde saklamaya özen göstermelisiniz. Böylece kuru ve soyulmamış sarımsakları uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Dünya'da 700'e yakın türü bulunan sarımsağın; Türkiye'de ise 170′ e yakın türü bulunur. Ülkemizde bulunan en yaygın sarımsak çeşitleri ise; Taşköprü Sarımsağı, Balıkesir Sarımsağı, Kara Sarımsak, İspanyol Sarımsağı ve Edirne Sarımsağı'dır.
Allium tuncelianum, Tunceli ili Munzur Dağları eteklerinde yer alan Ovacık ve Pülümür ilçelerinde, yaygın olarak yetişen endemik bir bitki türüdür (Özhatay, 2002).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri