Rehnin kapsamına öncelikle rehne konu taşınmaz dahildir.
Taşınmaz rehni ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabilir.
Medeni Kanun, 850. maddesinde, taşınmaz rehninin üç türünü öngörmüştür. Bunlar ipotekli borç senedi, irat senedi ve ipotektir. Bunların sayıları sınırlı olup bu üç taşınmaz rehni dışında bir yenisinin kurulması mümkün değildir.
Taşınmaz rehni, belli bir alacağı güvence altına almak amacıyla kurulur. Söz konusu alacak zamanında elde edilemez ise taşınmazı para çevirip alacağını tahsil etme yetkisi verir. Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi borcun zamanında ifa edilmediği durumlarda söz konusu olur.
İlgili 43 soru bulundu
İpoteğin tamamen kaldırılması için bahsedilen borucun tamamının ödenmesi gereklidir. Gayrimenkul kredilerinde konulan ipoteklerde de tüm borç ödendikten sonra ipotek kaldırılabilir ve alım- satım işlemleri yapılabilir. Borcun ödenmemesi durumunda, ipotek koyulan taşınmaz mal satılarak, borcun ödenmesi sağlanır.
Ev kredisinin tamamı ödendiği zaman ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan belgeye fek yazısı denir. Fek yazısı, banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim edilir ve işleme alındıktan sonra ev üzerindeki ipotek kaldırılabilir.
Kanunda düzenlenen taşınmaz rehni türleri ise; ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir. Taşınmaz rehni 3 tür şeklinde düzenlenmiş olmasına rağmen, uygulama alanı sadece ipotekten oluşmaktadır.
Taşınmazrehni, hak sahibine bir taşınmazın değerinden alacağını alma yetkisi verensınırlı bir ayni haktır. Taşınmaz rehninde, taşınmaz, alacağın teminatını oluşturmaktadır. TürkMedeni Kanunu'nun 850. maddesine göre; taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekliborç senedi veya ipotekli irat senedi şeklinde kurulabilir.
Kural olarak rehnin zorunlu unsurları, ticaret unvanı, işletme adı ve menkul işletme tesisatıdır.
Taşınmaz rehnine egemen olan ilkeler; belirlilik ilkesi, kamuya açıklık ilkesi, rehin derecelerinin sabitliği ilkesi ve teminat ilkesidir.
-Son sayfadaki bölümde "Taşınmazınıza ait herhangi bir şerh bilgisi bulunmamaktadır." yazıyorsa konut üzerindeki ipoteğiniz artık kaldırılmış demektir.
İpotekli borç senedinde ve irat senedinde, taşınmaz malikine kredi veren kişi (rehinli alacaklı), sonradan paraya ihtiyaç duy duğunda, elindeki senedi paraya çevirir; böylece parasını taşın maz malikinden değil de. senedi devralan kişiden tahsil etmiş olur. Bu dolaşım sürecinde, aslmda taşınmaza yatırım yapılır.
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu şekilde ipotek terkin edilir, yani silinir.
Rehinli alacaklar, mülkiyeti müflise ait malın rehni ile temin edilmiş olan alacaklardır. İİK'nun 206. maddesinde yer alan rehin kavramından ne anlaşılması gerektiği aynı kanunun 23. maddesinde belirtilmiştir.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
Taşınır rehni, taşınmaz rehninde olduğu alacağın zamanaşımına uğra- masını engellemez (TBK m.159). Ancak, alacağın zamanaşımına uğramış olması, mevcut rehni sona erdirmez; alacaklı bu durumda da rehnin paraya çevrilmesi yoluna giderek alacağını tahsil edebilir63.
Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabilir (MK m. 853). Bu bağlamda tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların rehne konu olması mümkün değildir. Ayrıca, rehin kurulurken, konusu olan taşınmazın belirtilmesi gerekir.
B) İrat senedi
İrat senedi şeklinde kurulan taşınmaz rehninde alacaklı, alacağını sadece rehin konusu olan taşınmazın değeri üzerinden alabilir, borçlunun bunun dışındaki mallarına başvuramaz ki, buna da ayni sorumluluk denir.
Emlak (Taşınmazlar), TDK Güncel Türkçe Sözlük'te; “ev, arsa, bahçe vb. taşınamayan malların ortak adı, taşınmazlar” olarak tanımlanmaktadır. Emlak, Arapça'da “mlk” kökünden gelen “mülk” sözcüğünün çoğuludur.
Rehin sözleşmesi, teminat altına alınan alacağın doğumuna kaynak teşkil eden borç ilişkisinden farklıdır. Burada borçlandırıcı işlem, rehin hakkının kurulması amacıyla taraflar arasında kurulan rehin sözleşmesini ifade eder. Rehin ilişkisinin temelini de bu rehin sözleşmesi oluşturur.
Nitekim rehin alacaklısı kredi kuruluşu, tacir, esnaf olmak zorundadır. Rehin veren kişiler ise ancak tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı olabilir. Ayrıca tarafların her ikisinin tacir veya esnaf olması halinde de teslimsiz taşınır rehni kurulabilecektir.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
22.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Araç ipoteğini kaldırabilmek için ipoteğe konu olan borcu ödemeniz gerekir. Bu ödemeyi nakit yapabileceğiniz gibi elinizde nakit bulunmuyorsa kredi çekerek de ipotek borcunu kapatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri