Doğrudan arsanın bulunduğu belediyeye giderek veya belediyenin ilgili birimini arayarak arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin. Varsa belediyenin web sitesinden sorgulama işlemi yapabilirsin. E-Devlet portalı üzerinden sorgulama yaparak da arsa rayiç bedelini öğrenebilirsin.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Gayrimenkul alım-satım işlemleri öncesinde Belediyeden rayiç bedel yazısı alınması gerekmektedir. Bu yazıyı alabilmek için gayrimenkul malikinin belediyeye gitmesi gerekir.
Arsaların satış bedelleri toplam metrekareye bölünür ve metrekare başına rayiç bedel tespit edilir. Metrekare başına belirlenen rayiç bedel işleme söz konusu olan arsanın metrekaresi ile çarpılarak arsanın rayiç bedeli hesaplanır.
Satış aşamasında satıcı ve alıcı, satılan gayrimenkulün değeri üzerinden %2'şer olmak üzere toplamda %4 tapu harcı ödüyor. Ayrıca satış işleminden sonra satıcı için bir de gelir vergisi işin içine giriyor. Bu yüzden iki taraf anlaşmalı bir şekilde gayrimenkulün değerini satış sırasında düşük gösteriyor.
İlgili 40 soru bulundu
Dolayısıyla tapu harcının daha az çıkması için, tapuda evin bedeli düzenlenen belgelerde düşük gösterilebiliyor. Ancak doğru ve tam ödenmeyen tapu ve harçlar sebebiyle taşınmazı alana da, satana da belli miktarlarda ceza kesiliyor.
Satın Alınan Taşınmazın Satış Bedeli Nasıl Ödenir? Satış bedeli peşin olarak ödenir. Ancak icra memuru alıcıya on günü geçmemek üzere bir süre verebilir. Satış bedelinin ödenmesi için süre verilmiş ise para verilinceye kadar yarar ve zararı alıcıya ait olmak üzere taşınmaz, icra dairesi tarafından idare olunur.
Tapu harcı, taşınmazların alım-satım işlemleri için alınan tapu hizmet bedelidir. Tapu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için tapu harcının yatırılması gerekir. Alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı %2 oranında alınan tapu harcı, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında alınmaktadır.
Yeni eklenen Emlak Vergisi Bildirim Sureti / Rayiç Bedel Sorgulama hizmeti ile artık e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilecek Barkodlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi ile belediyeye gelmeye gerek kalmadan tüm resmi kurumlarda işlemler hızlı ve zaman kaybı yaşamadan yapılabilecek.
Bilindiği üzere tapudaki işlemlerde gayrimenkulün satış değeri, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında bedel beyan edilememektedir. Ancak emlak vergisinin tespiti için belirlenen bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük olmakta ve güncel rakamları yansıtmamaktadır.
Arsa Emlak Değeri Nasıl Öğrenilir? Arsanın emlak değerini bağlı olduğu belediyeye giderek öğrenebilirsiniz.
Tapu Müdürlüğü'nde mülkiyet el değiştirdiğinde (tescil işlemi yapıldığında) Takasbank tarafından satıcının bildirdiği IBAN numarasına satış bedeli EFT ile gönderilir. İşlemlerin her aşamasında taraflara kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır.
Diğer bir deyişle, gayrimenkulün tapu müdürlüğünde beyan edilen satış bedeli belediyece belirlenen rayiç değerden daha düşük bir tutar olamaz. Öte yandan gerçek rayiç bedel ise gayrimenkulün güncel piyasadaki alım-satım değerini ifade eder.
Ödediği tapu harcına ek olarak 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha ödemek istememesinden dolayı, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) bir değer artış vergisi ödemesi yapmış oldu. Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir.
213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde tanımlanmıştır. Valiliklerin atadığı komisyonlar tarafından belirlenen rayiç bedeli, gayrimenkulün güncel piyasa koşullarındaki en düşük değerini belirtir.
Rayiç bedel; alınacak veya satılacak ev, arsa, taşıt veya taşınmaz malların piyasada olan değerini ifade etmek için kullanılır. Rayiç bedeline sadece alım - satım işleri sırasında değil sigorta yaptırma veya vergi ödemeleri sırasında da ihtiyaç duyulur.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Vergi değeri: Madde 2 – Vergi değeri, Emlak Vergisi mevzuuna giren bina, arsa ve arazinin rayiç bedelidir. Rayiç bedel, bina, arsa ve arazinin beyan tarihindeki normal alım satım bedelidir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Noter satış bedeli önemlidir. O ödeme yapılmadan aracınızı satmanız ya da yeni aracı almanız mümkün değildir. Noter bedeli, noterde yapılan işlemin ücretidir. Notere yaptığınız işlemin geçmesi ve araç alım- satım işleminin gerçekleşmesi için notere gerekli ödemenin yapılması gereklidir.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Önce para mı tapu mu? Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Emlak alım satımı sırasında güvenlik açısından en düşük dereceye sahip ödeme yöntemi, elden ödeme yöntemidir. Bir ev alırken gayrimenkul satış bedelinin elden ödenmesi yöntemi kullanılacaksa yüksek miktardaki bu paralar bir para sayma makinesi ile kontrol edilir.
Tapu nezdinde işlemlerin yapılıyor olması finans kurumları aracılığı ile ödeme zorunluluğunu kaldırır mı? Gayrimenkul satışları için banka ödemesi zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri