Ölçülemeyen Madde Özelliği! Ölçülebilen maddeler olduğu ölçülemeyen madde özellikleri de vardır. Renk, koku, saydamlık, pürüzsüzlük, tat, ölçülemeyen özelliklerdendir.
İnsan gözüyle renk seçenekleri çok öznel ve kesin olmayan bir ölçüm yöntemiidir. Renklerde birlikte, renk matematiksel formüller ve sayılar arasında ölçülebilir ve açıklanabilir. Bu parametrrenin profesyonel ölçümünü yapmak için spektrofotometre adı verilen özel cihazlar kullanılır.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ Maddenin ölçülebilir özellikleri kütle ve hacim özellikleridir. Kütle ve hacim bütün maddelerde var olan ve ölçülebilen özelliklerdir. 1) KÜTLE Madde miktarına kütle denir.
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ KÜTLE: Madde miktarı demektir. Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
İlgili 15 soru bulundu
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Maddenin farklı halleri bulunur. Bu haller içerisinde katı hali, sıvı hali ve gaz hali yer alır. Bütün bu madde hallerinin ölçümleri yapılabilmektedir. Bunu yapabilmek için ise maddelerin kütle ve hacminden faydalanılır.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir. +4 derece sıcaklık ortamında 1 litre saf suyun kütlesi 1 kilograma ve 1 mililitre saf suyun kütlesi ise 1 grama eşittir.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Yani evet, bizim algılamamızla da olsa renk diye bir şey vardır. İnsan gözü 380 ile 750 nanometre arasındaki ışık dalga boylarını görebiliyor. Gözümüzden beynimize aktarılan ışık dalgaları milyonlarca hücre tarafından algılanarak bir renk olarak ayırt ediliyor.
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Kütle çekimi, objeleri birbirine doğru çeken görünmez bir kuvvettir. Dünya'nın kütle çekim kuvveti sizi bastığınız yerde tutar ve aynı zamanda attığımız objelerin düşmesini sağlar. Kütlesi olan her şeyin bir çekimi vardır. Cisimler büyüdükçe etraflarına uyguladıkları çekim yani kütle çekimi artar.
Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütle her yerde aynı değere sahiptir. Kütlenin SI birim dizgesindeki birimi kilogramdır.
Taşların özgül ağırlıkları genellikle 2,5-3 gr/cm3 aralığındadır. Bununla birlikte çok daha hafif taşlar (örneğin pomza taşının özgül ağırlığı 1 gr/cm3 civarındadır) veya çok daha ağır taşlar da bulunur (demir cevherinin özgül ağırlığı 5 gr/cm3 değerini aşabilir).
Mol kütlesi, numunenin boyutuna bağlı olmayan, maddenin yeğinsel bir özelliğidir . Uluslararası Birimler Sisteminde (SI), mol kütlesinin ölçü birimi kg / mol'dür . Bununla birlikte, mol kütlesi g /mol birimiyle de ifade edilir.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir.
Gazların da her maddenin sahip olduğu gibi bir kütlesi ve bir hacmi bulunmaktadır. Gazların hacmi sıcaklık ve basınç ile oldukça alakalıdır. Gazlar aslında bulundukları ortamın hacmini, bulundukları kabın hacmini alırlar. Fakat gazların gerçek hacmini içinde bulunduğu kaptan bağımsız bir şekilde ölçmek gerekmektedir.
HACİM: Gazların hacimleri, içinde bulundukları kapların hacimlerine eşittir. Gaz hacmi m3 birimi veya bu birimin az ve çok katları ile verilir. Kimyada en çok kullanılan birimler m3 yanında dm3 ve cm3'dür. Çoğu kez dm3 yerine litre (L), cm3 yerine ise mililitre (mL) kullanılmaktadır.
1.1.1.
Cismin bulunduğu kap veya ambalajıyla birlikte tartımı sonucu ölçülen kütleye brüt ağırlık denir.
Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Bir şeyin ağırlığını (yani aslında kütlesini) bulmak için onu tartarız. Bunun için tartı kullanılır. Tartılar çeşit çeşittir. Bazı tartıların üzerinde burada gördüğün gibi rakamlar ve minik bir kol vardır.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
kental, 100 kilogramlık ağırlık birimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri