Oldukça eski bir tarihî geçmişe sahip olan Tatar halkının ataları VI. asrın başında İdil-Ural Bölgesine göç eden Bulgar Türkleridir. Şimdiki İdil-Ural Tatarları Suvar, Sibir, kısmen Hunlar ve İdil Bulgarları ile XII. asırda Türkistan'dan gelerek bu bölgeye yerleşen Kıpçak Türklerinin torunlarıdır.
Mongol (Tatar) hâkimiyetinde olarak Hazar Denizi ve Karadeniz'in kuzeyinde yaşamış olan Türkler, siyâsî yafta olarak 'Tatar' diye anılır hale geldiler. Günümüzde Karadeniz'in kuzeyinde ve Rusya'da yaşayan ve 'tatarca' denen kuzey türkçesini konuşan müslümanlar, bunların torunlarıdır.
Kırım Tatarlarının tamamı Sünnî Müslüman olup, anânevî olarak Hanefî mezhebine bağlıdırlar. Kırım Tatarlarının ana dili olarak konuştukları lehçelerin hepsi Türk dilidir.
Kırım Tatarları, Kırım yarımadası ve Ukrayna'nın bozkır kesimlerinde oluşan Türk kökenli Ukrayna'nın yerli halkıdır.
Tatar sözü de Osmanlı gibi, etnik değil, siyasi bir işaret taşımaktadır, Kısacası, yirminci yüzyılda, kendilerine 'Tatar' denilen Rusya müslümanları, Moğol değil, ataları Moğol idaresinde yaşamış ve zamanla Moğollar'ı da Türkleştirmiş 'olan Türkler' dir.
İlgili 27 soru bulundu
Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Çok eski dönemde Türk(Osmanlı)-Rus savaşları neticesi Rus işgaline giren Kırım'da yaşayan Tatarlar Türkiyeye göç etmiştir. Son yıllarda Tuzlacık köyündeki Kırım Tatarları çevre yerlere göç etmişler ve köydeki Tatar nüfusu hem azalmış hem de yerli Türkmenlerle kaynaşarak erimeye başlamıştır.
Kırım Tatar Türkleri, Sovyetler Birliği'nin lideri Josef Stalin'in kararıyla, 18 Mayıs gecesi 15 dakikada öz yurtlarından koparılarak insanlık dışı şartlardaki tren vagonlarıyla Orta Asya'ya sürgün edildi.
A- KIRIM TÜRKLERİ VE KIRIM'A GİRİŞLERİ
Tatarların adına Orhun Yazıtlarında da rastlanılmıştır. Çinliler Cengiz Han'dan önce Moğolca konuşan toplulukları ayırmadan hepsine Tatar ismini vermiştir. Moğol hâkimiyetinden sonra Türkçe konuşan bir kısım topluluklara ve Türkçe konuşan bütün kavimlere Tatar denilmiştir.
Dinler. Tatarların tamamına yakını Müslüman'dır. Kereşenler olarak bilinen küçük bir Tatar grubu ise Ortodoks'tur.
Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir.
Tatarca veya İdil Tatarcası (Tatarca: татар теле veya татарча), Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur.
Bayçura (Tatarca, Rusça: Бичура), Türk ve Tatar mitolojisinde kiler cini, Bıçura olarak da bilinir. Evlerde ve bodrumlarda yaşar. Kadın kılığına girer. Kırmızı giysili olarak betimlenirler.
II. Dünya Savaşı'na adar Kırım'dan Anadolu'ya yapılan göçleri meydana geldiği yıl bazında ifade edece olursa bu göçler, 1783'te Kırım'ın ilha ından hemen sonra, 1790'larda, 1812'de, 1829'da, 1860-1861'de, 1874'te, 1878'de, 1890'larda, 1903'te, 1918-1922 arasında, ve 1933'te gerçe leşmiştir.
İnatçı ve savaşçı ruhludurlar.
Kimse onlara istemedikleri bir şeyi yaptıramaz.
Coğrafya: Rusya Federasyonu (RF) Tataristan Cumhuriyeti, Volga Federal Bölgesi'nde, Volga ve Kama nehirlerinin kesiştiği yerde kurulu olup Rusya'nın Avrupa'daki ve Asya'daki toprakları arasında bir köprü konumundadır. Yönetim merkezi (başkenti) Kazan, Moskova'nın yaklaşık 800 km. doğusunda yerleşiktir.
Sürgünün nedeni neydi? Kırımlı Tatarların sürülmesinin resmi gerekçesi; "Vatan hainliği, Sovyet halkını imha etme girişimi ve Nazi işgalcileriyle işbirliği" olarak gösterildi.
Tatarlar neredeyse bir insanda bulunması gereken bütün iyi değerleri taşımaktadırlar. Konuksever, çalışkan, onurlu, cana yakın, güvenilir, dürüst, sıcakkanlı ve güler yüzlü insanlardır. Büyüklerine karşı saygılıdırlar. Tatarlar, özel günlere, bayramlara, törenlere oldukça önem verirler.
Moğollar arasındaki “Tatar” adı bir Moğol boyunu ve Moğolistan sahasındaki Türk-Moğol boylarını ifade etmekteyken Türk dünyasında, özel olarak Kıpçak bozkırlarında, ortaya çıkan “Tatar” adı ise Kıpçak Türklerini ifade etmektedir.
Köken. Kara Tatarlar Uygurlar, Kırgızlar, Tatarlar ve bir miktar da Moğollar ile birlikte Anadolu'da karışarak ortaya çıkan bir Türk halkıdır.
Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Rus olmakla birlikte, ülkede Ukraynalılar ve Kırım Tatarları oldukça büyük nüfusa sahiptir. Ruslar: %58,32; Ukraynalılar: %24,32; Kırım Tatarları: %12,1; Beyaz Ruslar: %1,44; diğer Tatarlar: %0,54; Ermeniler: %0,43; ve Yahudiler: %0,22.
Türk ve Tatar Tarihi (Zeki Velidi Togan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Orta Anadolu'nun önemli bir ticaret merkezi olan Eskişehir'de Tatarlar, nüfusun büyük bir yüzdesini oluş- turmakta olup Eskişehir, köyleri ve şehir merkezi ile en fazla Kırım Tata- rının bulunduğu ilimizdir.
Togan'a göre, Nogay, Çingiz Han'ın torunlarından Berke Han'ın başkumandanı olan Nogay Han'ın kurduğu birlik etrafında toplanan Türk Tatarlara verilen bir addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri