Tavan yapan hisseyi satmak oldukça basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir vermeniz yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir. Yine aynı şekilde bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% düşerek, 9TL'ye inebilir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir.
Tavan kapatan hisse senetleri, yüksek talep nedeniyle bu fiyatta kalmıştır ve ertesi gün bu talebin devam etmesi beklenir. Ancak piyasa koşulları ve arz-talep dengesi gibi faktörler, hisse senedinin performansını etkileyebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Tavanda bekleyen lot sayısını görmek için, bankanız ya da aracı kurumunuz üzerinden hisse senedi derinlik paketi satın almanız gerekmektedir. Müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek derinliği kolaylıkla açtırabilirsiniz.
Borsa İstanbul'da bir hisse senedinin en fazla kaç tavan yapabileceği belirli bir sayıya bağlı değildir.
Örneğin VIOP üzerinden gece 23.00'a kadar pozisyon açabilirsiniz. Borsada gece emir verilemez diye bir şey söz konusu değildir. Borsa kapandıktan sonra da emir verilebilir ancak verilen bu emirler ertesi günün açılış seansında toplanır.
Borsada hisse alabilmek için hafta içi her gün 09.40 - 09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda saat 10.00 ile 18.00 arasında herhangi bir seans ya da kısıtlama bulunmadan hisse alınabilir.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir.
Borsada ertesi güne emir vermek mümkündür. Yatırımcıların saat 18.15 sonrası girdikleri emirler, ertesi gün için geçerli olur. Bu durum Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası ve diğer tüm kurumlar için geçerlidir.
Taban olan bir hisseyi satabilmek için tabanda satış bekleyen lotların bir alıcı tarafından alınması ya da satış emirlerinin silinmesi gerekir. Aksi halde yazılacak emir tabanda bekleyen satışların arkasında sıraya gireceği için satış emri gerçekleşmez.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
Borsa İstanbul'da bir adedin altındaki hisse senetleri için alım satım işlemi yapılamamaktadır. Küsurat senetlerin portföyden silinmesini ya da virmanlanmasını isterseniz size en yakın VakıfBank Şubesine başvurmanız gerekmektedir.
Borsada hafta sonu hisse senedi alımı yapılamaz. Hafta sonları Cumartesi, Pazar tatil günleridir.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
Emirlerin Eşlenmesi
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır. Emirlerin eşleşebilmesi için her iki emir için de yeterli teminatın bulunması şarttır. Eşleşme anında yeterli teminatı bulunmayan emir iptal edilir ve işlem gerçekleşmez.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
Eğer ilk gün ileri tarihli ise, emir o gün girilmek üzere sisteme kaydedilir. Bu işlemlerle birlikte emrin sürekliliğinin sağlanması için sürekli emir kaydı yaratılır. Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir.
40 gün emri nedir? Geçerlilik süresi olarak 2 günden 40 güne kadar giriş yapılabilen, emir tipi sadece limit fiyatlı olan süreli emirlerdir.
Bir hissenin fiyatı, gün içinde hissede alıcı ve satıcıların dengesine göre oluşur. Halka arz olan hisselerde genellikle alıcılar çok güçlü ve istekli, satıcılar ise az olunca fiyat %10 marj limiti olan fiyatta dengelenir ve hisse tavan olur.
Tavan bozan halka arzdan 9 Milyon Euro'luk hamle! 18 Ocak'ta ilk işlem gününe başlayan ASTOR 9 tavan gittikten sonra dünkü işlem gününde tavan bozdu.
Spekülatör dışında bir hissede en çok lot sayısına sahip kişiye tahtacı denir. Tahtacı hisseyi kâr realize etmek ya da tavana sürüp tabana çekerek hissede spekülasyon ve manipülasyon yapabilecek maddi olanağa sahip kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri