Sıva çatlağı, genellikle duvar ve tavan yüzeylerinde ortaya çıkan çatlaklardır.
Özellikle bodrum katlarda oluşan çatlaklar en tehlikeli olanlardır. Fakat kolonların üzerinde bulunan sıva çatlağı yanıltıcı olabilir. Bu gibi durumlarda yapılacak en doğru hareket, sıvanın kazılarak kolon üzerinde bir çatlak olup olmadığının kontrol edilmesidir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir. Sıcaklık değişimleri, uygulama hataları, yalıtım sorunları gibi sebeplerle görülebilirler. Kapı ve pencere çevrelerinde daha sık görülürler. Bu çatlak türlerinde dikkat edilmesi gereken ilk şey; boya ve sıva çatlağının nerede görüldüğüdür.
Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir.
İlgili 28 soru bulundu
Su hasarı: Su sızıntıları veya nem, duvarın sıvasının bozulmasına ve çatlakların oluşmasına neden olabilir. Sıva kalitesi: Sıva kalitesi düşük veya uygulama sırasında hatalı yapıldıysa, duvar çatlamaya daha yatkın hale gelebilir.
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Erken müdahale ile ağrınız azalarak çatlak kemik alçıya alınır. Bu sayede kemiğin kaynayarak iyileşmesi beklenir. Bazı durumlarda ise alçıya herke kalmadan sargı ile çatlak olan yer kontrol altına alınabilir. Tabi çatlak olan yerin alçıya alınması daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Deprem Titreşimi Nedeniyle Oluşan Duvar Çatlakları
İlk olarak kiriş ile dolgu duvarın arasında oluşur. Bu davranışı dolgu duvar ile kolon arasındaki çatlaklar takip eder. Köşe çatlakları da sık sık görülmektedir. Çatlaklar belirtilen düzeyde kalırsa genel olarak yapı taşıyıcı sisteminde bir hasar yoktur.
Hafif çatlaklı kirişler, epoksi ve çimento şerbeti enjeksiyonu, ile onarılabilir. Betonun ezilmesi veya donatının kopması gibi hasarın ağır olduğu durumlarda, geçici olarak askıya alınması uygundur.
DASK'lı bir konut deprem anında herhangi bir sıva çatlağı gibi olumsuzlukla da karşılaşsa bunun ücreti DASK tarafından sigortalıya ödeniyor. Oldukça cüzi primlere sahip olan DASK sigorta şirketleri tarafından kredi kartına taksitlere bölünerek yapılabiliyor.
Çoğu zaman depremde sıva çatlağı sanılsa da, kiriş çatlakları, yatay elemanlarda oluşan tehlikeli hasar türlerindendir. Kiriş çatlağı tehlikeli mi sorusunun cevabı, evet son derece tehlikelidir şeklindedir.
Eğilme çatlakları: Eğilmenin en yüksek olduğu bölgede; kolon ve kiriş boylarına dik olarak gelişir. Kesme çatlakları: Kolon, perde, kiriş, duvar düşey eksenine eğik (45 derece civarında) olarak meydana gelir (iki yönlü yük etkilerinde “çarpma sembolü x” şeklindedir).
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır. Yerinden ayrılmış kırıkların tedavisinde izlenecek yol ise şu şekildedir.
Çatlak, derinin incelmesi, zayıflaması ve yırtık bir görünüm alması sonucunda oluşur. Deride yeni oluşan çatlaklar, koyu morumsu bir görünüme sahip olur. Zamanla bu çatlakların rengi açılır ve inci görünümüne gelir. Kişinin vücudundaki çatlakların rengi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
Genetik anlamda göğüs yada vücudun farklı bir yerinde çatlakların oluşması çok doğal bir durumdur. Çatlakların da renk olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle ergenlik döneminde su bazlı yani cildi nemli tutacak çatlak önleyici kremler ya da doğal yağlar kullanmanızı öneririm.
Eğer çatlak genişliği 1,5 mm'yi geçiyorsa tehlike işareti olabilir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Her zaman tesisattan ya da giderden kaynaklanmayan durumlarda olabilmekte kaçak ve boşluklardan da tavan akması yaşanabilmektedir. Tavan akması sorunu yaşayan bireyler ilk önce tavanın aktığı noktayı belirlemeli ve ondan sonra bir ustaya başvurarak tadilat yapılması gerektiğini iletmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri