Tavla, bizim en eski oyunlarımızdan birisidir ve bu oyun oldukça zekâ geliştiricidir. Çoklu düşünmeyi sağlamasının yanı sıra öngörü kabiliyetinizi de oldukça geliştirir.
Doktorların bile tavsiye ettiği tavla oyunu, beyinde bazı yararlı hormonları salgılar, vücudun savunma mekanizmasını geliştirir, karar mekanizmasını geliştirerek daha hızlı ve olumlu kararlar vermemizi sağlar.
Uluslararası Tavla Federasyonu tarafından tescillenmiş bir gerçek var: “Tavla sadece şans değil, aynı zamanda zeka ve strateji oyunudur.”
Eğlencesine ya da öylesine oynanmış olsa dahi dinimizce yasaklanan şans oyunları, Müslüman kimseleri aldatma yolunda şeytanın sapladığı bir oktur. Müslümanların bu tuzaktan uzak durup kendilerini tavla, satranç, okey vb. oyundan sakındırması gerekir.
Tavla, strateji ve şansın kombinasyonundan oluşur. Oyundaki şans faktörü zara bağlıdır. Zar, bir oyunun sonucunu belirleyebilse de daha iyi olan oyuncu, birçok oyun üzerinden daha çok puan toplayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Tavla kumarın bir çeşididir ve kumarın haramlığında şüphe yoktur. Çünkü Resulullah (s.a.s) "Kim arkadaşına; gel kumar oynayalım dese (de oynamasa, bu sözüne kefaret olmak üzere) sadaka versin." buyurmuştur (Buharî, Edeb, 74; Müslim, Eyman, 4; Ebû Davûd, Eyman, 3).
Tavla oynamak cumhur-u ulemaya göre haramdır. Peygamber (sav): "Tavla oynayan kimse sanki elini domuzun et ve kanı ile boyamış gibidir" (Müsned Ahmed ve Ebu Davud) buyurmuştur. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Söz konusu hadisin tercümesi şöyledir: “Üçü hariç, hiçbir oyun / eğlence övülmez. Bunlar, kişinin atını eğitmesi, eşiyle oynayıp eğlenmesi, ok ve mızrak atmasıdır.”
TAVLANIN İCADI
Tavlada esinlenilen zaman kavramı şu şekilde açıklanmaktadır. Senenin birliği olarak tavla bir tanedir. 4 köşesi 4 mevsimi, tavlanın içindeki karşılıklı 6 'ş ar hane 12 ayı, pulların toplamı ayın 30 gününü, siyah taşlar geceyi beyaz taşlar gündüzü, karşılıklı 12 'şer hane günün 24 saatini simgeler.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Eğitim için kullanılıyor. Biz her ne kadar evlerimizde ıstakada veya bilgisayar başında, kimi zaman kahvehanelerimizde oynasak da, okey oyunu, özellikle ABD'de küçük çocuklara renkleri öğretmek ve zekalarını geliştirmek için kullanılıyor.
Tavlada şansın payı yüzde 30'dur.
Tavla oynamak cumhur-u ulemaya göre haramdır. Peygamber (sav): "Tavla oynayan kimse sanki elini domuzun et ve kanı ile boyamış gibidir" (Müsned Ahmed ve Ebu Davud) buyurmuştur. Kumar oynamaya sadece çağırmak bile, kefâret olarak sadaka vermeyi gerektiren bir günahtır.
Bu gerçekten hareket edildiğinde: 1-Tavlanın dili Kürtçe değil Farsçadır. 2-Türkler Tavlayı Kürtlerden değil, İran coğrafyasını kullanırken Acemlerden öğrenmişlerdir. 1-Türkçe Farsçadan aldığı bu terimleri, kendi terim ve isimlendirmeleriyle de zenginleştirmiş, bünyesine uygun hale getirmiştir.
Kökeni İtalyanca olan tavla kelimesi “tahta” anlamına geliyor. Oyunun geçmişi ise Pers İmparatorluğu'na dayanıyor. Yapılan tarihi kazılarda Pers İmparatorluğu'na ait Shahr-e Sokhteh (Yanmış Şehir) adlı bölgede tavlaya ait kalıntılara rastlandı.
Tavla, dünya çapında popüler bir masa oyunudur ve kökenleri Orta Doğu'ya kadar uzanır. Tavla oyununun tarihi, MÖ 3000'lere kadar gitmektedir. İlk başlarda Mezopotamya'da bir çift zar ile oynanan bir oyun olarak ortaya çıktı. Daha sonra Pers İmparatorluğu döneminde, Tavla oyununun modern versiyonuna daha da yakınlaştı.
Kaspersky'ın araştırmasına göre hackerların birincil tercihi Minecraft oldu. Temmuz 2021 ila Haziran 2022 döneminde 131 bin oyuncunun saldırılardan etkilendiği ve toplamda 23 binden fazla kötü amaçlı dosyanın bulunduğu belirtildi.
Bu tür oyunlar geliştirmek, bunları pazarlamak, oynamak ve bunlardan gelir elde etmek, kumar gibi taraflardan birine haksız kazanç sağlamadığı ve dinen meşru içerikler taşıdığı sürece, caizdir.
Parasız Okey Oynamak Günah Mı? Her türlü taş ve kağıt oyununun haram olup olmama kriteri, kumar maksadıyla oynanıp oynanmamasına bağlıdır. Bir oyun kumar şeklinde oynanıyorsa kesinlikle haramdır.
Ancak kağıt, tavla, okey tarzı oyunlar yasak ve haram olmakla beraber orucu bozmaz. Zira orucu bozanlar arasında manevi şeyler yoktur. Yeme, içme, cinsel ilişki gibi maddi hususlar orucu bozar.
Rakip oyuncu kazanır 6x3 ile iki puluda alır. Resimdeki gibi bir durum olmadığı sürece istediği hamleyi yapma hakkına sahiptir oyuncu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri