Rakip, o pulu oyuna koyana kadar oynama hakkını kaybeder. Sıra her kendine geçtiğinde zarını atar ve öncelikli olarak pulunu içeriye koymaya çalışır. Eğer atılan zar 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5 veya 6-6 olursa kişi o oyunu 4 katı olacak şekilde oynar. Yani mesela 6-6 gelirse, 4 kere 6 oynanır.
1 1 sayı karşılığı hep yek demektir.
Büyük zar atan oyuna başlar. Beraberlik durumunda tekrar zar atılır. Oyuncular sırayla zar atarak gelen zarların toplamı kadar pulları hareket ettirerek, toplama bölgesine getirmeye çalışır.
Her zar atıştan sonra oyun rakibe geçer. Bütün taşları ilk kim toplarsa oyun biter. Her oyunu bitişinin ardından yeniden başlar ve toplamda 5 oyun kazanan oyuncu galip gelir.
İlk olarak gelen zarı oynar ve taşını zardaki sayı kadar ilerletir. Aynı şeyi ikinci zar sayısı için yapar. Her iki zar sayısını tek bir taş hamlesinde kullanabilir veya birden fazla taşı oynatabilir. Eğer zarda çift gelmiş ise oyuncu 4 hamle yapabilir (örneğin 5-5 gemişse, oyuncu 4 adet 5 oynar).
İlgili 35 soru bulundu
Eğer atılan zar 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5 veya 6-6 olursa kişi o oyunu 4 katı olacak şekilde oynar. Yani mesela 6-6 gelirse, 4 kere 6 oynanır. Çift gelen zarlarda üstünlük o zarı atan kişiye geçebilir. Bu sebeple çift atmak önemlidir.
Bütün taşlarını kendi evinde toplayan oyuncu, bundan sonra attığı her zar kadar bulunduğu sütundan birer pul topluyor. Böylece bütün pullarını ilk toplayan oyunu kazanmış oluyor. Tavlada her ne kadar şans ön planda olsa da oyunu iyi okumak taktik geliştirmek oyunu kazanmanızı sağlar.
1. Tavla ve zar oyunlarında, atılan zarların her ikisinin de altıyı gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı altı: Düşeşle gülüyor, iki birle somurtuyorlar (Yusuf Z. Ortaç).
Bir zarda belirli bir sayının atma olasılığı 1/6 (%17) dır. İki zarla 6*6 =36 farklı zar kombinasyonları vardır. Tavlada iki zar ile herhangi bir çift atmanın ihtimali : %3. Herhangi bir kombinasyonun atma ihtimali : %6.
Durum 4 - 4 beraberler. Şampiyonumuz siyah pullarla oynuyor. Karşı taraf iki pul dışında bütün pullarını toplamış. Şampiyonumuz, bir biçimde, bu iki pulu kırmış.
Yek (1), Dü (2), Se (3), Cehar (4), Penç (5), Şeş (6). Tavlayı çok iyi bilen ustalar, attıkları her zara bir isim verir.
Rakip oyuncu kazanır 6x3 ile iki puluda alır. Resimdeki gibi bir durum olmadığı sürece istediği hamleyi yapma hakkına sahiptir oyuncu.
Rakibin oyunu bitirdiği zaman onun toplama yerinde hala taşın varsa 3 puan alır.
Standart bir zar 6 yüzlü olmakla birlikte daha fazla yüze sahip zarlar da vardır. Standart bir zarda iki karşı yüzdeki sayıların toplamı her zaman 7'ye eşittir. Örneğin; zarın 1'e denk gelen yüzünün karşı tarafı 6, 2'ye denk gelen yüzünün karşısı ise 5'tir.
i. (Fars. şeş “altı” ve Türk. beş ile şeş beş) Tavla ve zar oyunlarında atılan zarlardan birinin altıyı, diğerinin beşi gösteren taraflarının üste gelmesi şeklindeki oyun sayısı, altı beş.
sırpça "kendini pençele" demektir.
Kürtçe sayı kavramlarının karşılığını Farsçadan temin etmiştir. Yani Sayın Hüseyin Kaya'nın ifade ettiği gibi “Yek, dü, se, cehar (Çihar), penç ve şeş” Kürtçe değil Farsçadır. Bu gerçekten hareket edildiğinde: 1-Tavlanın dili Kürtçe değil Farsçadır.
Cihar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tavla oyununda dört sayısı
Tek bir zar atıldığında altı sonuçtan biri elde edilir: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Ya iki zar atıldığında kaç sonuç elde edilir? 36 değil, çünkü, örneğin, 5-3'le 3-5 arasında bir ayrım yapılmaz, bu zarlar bir sayılır (pencüse.)
Monopoly'de oyuna başlayacak kişi zar atarak belirlenir. Eğer oyuncu çift zar atarsa tekrar zar atma hakkına sahiptir. Bir oyuncu tek turda çift zar attıysa kodese girmek zorundadır.
· Tavlada en sevilmeyen zarlardan 1 Farsça'da Yek olarak tarif edilir. Oyuncuların ara ara da ihtiyaç duyduğu sayı olan 1 tavlada Yek olarak söylenir. · Farsça sayılardan dü ise Türkçe'de 2'ye karşılık gelir.
Kız tavlası 30 pulla ve 2 zarla oynanır. Her oyuncunun 15'er tane pulu olur. Oyunda asıl amaç yüksek zarı atmak ve pulları karşısındaki oyuncudan daha önce açmak ve toplamaktır. Çift zar atan oyuncu kapısındaki bütün pulları toplama imkanına sahip olur.
Ülkemizde oynanan tavlada başlama zarları farklı kullanılır. Oyuncular yine birer zar atarlar ve farklı atana kadar atmaya devam ederler. Yüksek atan oyuncu iki zarı da alır ve baştan atarak ilk hamlesini yapar. Dolayısıyla çift atarak oyuna başlama şansı doğar.
Oyuncu, pullarını diğer oyuncunun ev tahtasından U şeklinde, saat yönünün tersine hareket ettirir. Üçgenler, tavla tahtalarının çoğunda 1-24 arasında numaralandırılır; 24. hane oyuncudan en uzak noktadır ve 1. hane oyuncunun ev tahtasında en sağdaki üçgendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri