Tavlama; metali yumuşatmak, sertliğini azaltmak, sürekliliğini artırmak ve iç gerilimlerini arttırmak amacı ile demirin/çeliğin işlem görmesidir.
Çeliklerde iç yapı düzenlemek, taneleri inceltmek ya da kabalaştırmak, tane ve/veya bileşim homojenliği sağlamak, yapıyı yumuşatmak, iç gerilimleri azaltmak gibi özellik değiştirme amacıyla uygulanan ısıl işlemlere genel olarak tavlama işlemleri denir.
Tavlama işlemi, çeliğin sertliğini azaltmak, sünekliliğini arttırmak ve iç gerilimleri yok etmek için uygulanır. Yeniden kristalleşme tavı, soğuk işlem görmüş metallare uygulanıp, faz değişikliği olmadan yeni tanelerin çekirdeklenmesi ve büyümesi için yapılır.
Bunlar; normalizasyon tavı, yumuşak (tam) tavlama, küreselleştirme tavı, difüzyon tavlaması, izotermal tavlama, gerilim giderme tavlaması, rekristalizasyon tavlaması ve ferritleme şeklinde düşünülebilir.
Tavlama, metali yumuşatma amaçlı uygulanan ısıl işlemlerin geneline verilen isimdir. Tavlama yapılarak malzemenin işlenebilirliği, sıcak ve soğuk şekillendirme kabiliyeti arttırılır ve işleme, dövme veya kaynak sonrası oluşan iç gerilimler alınır.
İlgili 38 soru bulundu
Tavlama, çoğunlukla sünekliği arttırmak ve bir malzemenin sertliğini azaltmak için kullanılan bir ısıl işlemdir. Sertlik ve süneklikteki bu değişim, tavlanacak malzemenin kristal yapısındaki yer değiştirmelerinin azalmasının bir sonucudur.
tavlanır. Gerilim giderme tavı şekil verme, döküm veya kaynak işlemlerinden doğan iç gerilmeleri azaltmak amacı ile çelik parçaları, genellikle 550-630ºC arasında ısıtma ve sonra yavaş yavaş soğutma işlemidir.
Bakır ve pirinç alaşımları için fiziksel süreç farklıdır ve yumuşak tavlama sıcaklığı, bakır alaşımlar için 300°C ile 650°C, pirinç alaşımlar için de 425°C ile 650°C arasındadır.
Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Soğuk haddeleme sırasında sertleşen sacın istenilen metalürjik ve mekanik özelliklerin elde edilmesi amacıyla malzemenin mikrokristal yapısının yeniden şekillendirilip, yumuşatılarak kullanabilir hale getirmek için hidrojen ortamında tavlama işleminin yapıldığı tesistir.
Genellikle metali yumuşatmak için yapılan bir işlemdir. Metalin önce ısıtılması daha sonra yavaş yavaş soğutulması şeklinde gerçekleştirilir. Malzeme genellikle çeliktir, Ac3 +30-50 derece arası ya da Ac1 (723°C) +30 –50 derece ısıtıp sonra yavaş yavaş soğutulmasıyla tavlama işlemi gerçekleşmiş olur.
Çeliklere ısıl işlem uygulanmasının sebebi çeliğin mekanik özelliklerini daha güçlü hale getirmektir. Uygulanan birtakım aşırı derecelerde ısıtma ve soğutma işleminin ardından çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı hale getirilen çelik ile üretilen endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
Isıl işlem, katı haldeki metal veya alaşımlara istenilen özellikleri kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri ardına planlanarak uygulanan kontrollü ısıtma ve soğutma işlemleri olarak tanımlanır.
İstenen sertlik ve mekanik özelliklerin elde edilmesi amacıyla yapılan su verme ve menevişleme işlemidir. Özellikle parçanın tüm kesitinin sert olması istendiği durumlar için kullanılır.
Tavlama fırınları, her türlü malzemeyi çok yüksek derecedeki sıcaklıklarda ısıtabilmek; sertlik ve mukavemet özelliklerini farklı hale getirmek üzere kullanılan çok özel fırınlardır. Bu uygulama ile iç gerilmeler ortadan kaldırılır ve böylece malzemenin daha homojen bir yapıya gelmesi sağlanır.
Menevişleme, 100 – 170 C arasında birkaç defa ısıtma ve daha sonra soğutma işlemidir. Menevişleme, genel olarak sertleştirme sürecinde oluşan gerilimleri azaltmak amacıyla kullanılır.
Temperleme genellikle fazla sertliği azaltmak için sertleştikten sonra yapılır. Tavlama tavlamadan daha düşük bir sıcaklıkta gerçekleşir. Tavlanmış metallerin ocakta veya kum gibi bir malzemede kademeli olarak soğumasını hedefler. Temperlenmiş çelik hemen soğur ve her yerde sıklıkla fark edilir.
Temperleme, çeliği, tipik olarak bir sertleştirme işleminin ardından, düşük kritik sıcaklığın altındaki bir ayar noktasına yükselterek gerçekleştirilir. Bu sıcaklığa ulaşıldığında, belirli bir süre orada tutulur. Tam sıcaklık ve zaman, çelik türü ve istenen mekanik özellikler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Isıl işlemin en yaygın olarak kullanıldığı malzemeler demir ve çeliktir. Malzemeye yüzey sertleştirmek, mukavemet kazandırmak ve şekil vermek gibi amaçlarla uygulanan ısıl işlem belirli bir sıcaklıkta özel fırınlarda malzemenin atomlarının hareketlerinin kontrol altına alınması işlemidir.
Normalleştirme, bir malzemenin önceden belirlenmiş yüksek bir sıcaklığa ısıtıldığı, bu sıcaklıkta belirli bir süre (genellikle 10-20 dakika) tutulduğu sonra oda sıcaklığına ulaşması için havada serbestçe soğumaya bırakıldığı bir ısıl işlem olarak tanımlanmaktadır.
Gerilim giderme ısıl işlemi sertleştirmeye maruz kalan bir metalin yüzey gerilimlerinin en az seviyeye getirilmesi için ve takip eden üretim aşamalarında oluşma ihtimali olan olası boyutsal değişimleri elimine etmek için yapılan bir işlemdir.
Normalizasyon işlemi sırasında, malzeme neredeyse sertleştirme sıcaklığına (800-920°C) kadar ısıtılır.
Çelik malzeme içerisindeki karbon oranına göre, G-S-K eğrisinin 20-50 C° üzerindeki sıcaklık bölgesinde ısıtılması sonucu sertleştirme işlemi yapılır. Austenit yapısı, bozulmaya zaman bulamayacak şekilde hızla soğutularak çeliğin sertleştirme işlemi yapılır.
Bilindiği üzere su verme işlemi, çelik malzemeleri daha mukavim bir hale getirmek amacıyla gerçekleştirilen bir ısıl işlem türüdür. Bu işlem için gerekli soğutma hızı, su verme işlemi yapılacak olan parçanın büyüklüğüne, sertleşebilme eğilimine ve su verme ortamına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri