Tavşan kafesi için dikkat etmeniz gereken başlıca konu boyut ve kafesin kalitesidir. Özellikle kafes dışarda ise tavşanı kötü hava koşullarına karşı da muhafaza edecek özellikte olmalıdır. Genel itibari ile minimum bir tavşan kafesi için boyut 180 x 60 x 60 olmalıdır.
Tavşanlar için en önemli konu tabii ki diğer hayvanlarda da olduğu gibi temizliktir. Kafesi temiz tutulmalı, talaşların altına serilen gazete kağıdı veya karton her gün değiştirilmelidir.
-Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına inmemelidir,30 derecenin üzerine çıkmamalıdır.Tavşanlar için optimum sıcaklık 15-25 derecedir.
Tavşanlar Nerede Uyumayı Sever? Tabi ki bütün canlılar gibi rahat ve huzurlu oldukları yerde cevabını verebiliriz. Gürültüden uzak, fazla hava sirkülasyonu olmayan, mama ve su kabından uzak hatta tuvalet eğitimi olanlarda tavşan tuvaletinden uzak olması gerekir. Yavru tavşanlar annesine sokularak uyurlar.
Tuvalet eğitimini hızlandırmak adına tavşanınız ilk kez çişini yaptığında onu takip edin ve çişi bir bez ya da kalın bir peçeteye emdirin. Bezi ya da peçeteyi tavşana ait olan tuvalet kabının içine yerleştirin ve üzerini örtmeyin.
İlgili 44 soru bulundu
Zıplamak: Tavşanlar sık sık zıplıyorsa bu mutlu olduklarına işaret eder. Zıplama davranışını sağa sola ya da daha kontrolsüz yapıyorsa keyfi çok yerindedir ve sizi oyuna davet ediyor demektir. Kafasını Sallamak: Tavşanınız kafasını sağa sola sallamaya başlarsa size keyfinin yerinde olduğunu göstermek istiyordur.
Tavşangiller familyası en az kemirgen familyası kadar kemirir. Kediye fare öldürmemesini öğretemeyeceğiniz gibi tavşana da evdeki eşyaları kemirmemesini öğretemezsiniz. Sadece yüksek sesle tepki vererek (el çırpma veya "hayır" diye bağırmak) bazı eşyaları kemirmekten caydırabilirsiniz.
Aynı hamsterlar gibi tavşanlar da gündüz vakti uyur, gece boyunca aktif olurlar. Tavşanların mutlu bir şekilde yaşayabilmeleri için gürültüden uzak bir ortamda bakılmalıdır. Tavşanların gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur.
Sarkık bacakları, ikonik kulakları ve şirin zıplamaları ile pek çok insan evcil hayvan olarak tavşan tercih ediyor. Tavşanlar çok çabuk insanlara alışır ve zamanla sahibini tanımaya başlar. Bu nedenle onunla düzenli ilgilenen kişileri görünce çoğu zaman yanına koşar ve kucağına atlarlar.
Vahşi doğada büyük gruplar halinde yaşadıkları için yalnız yaşamaya uygun değillerdir. Birkaç tavşana aynı anda bakmak onların daha mutlu bireyler olmasını sağlayacaktır. Üremelerini önlemek ve sayıyı korumak adına kısırlaştırılmaları (dişileri rahim kanseri riskine karşı da korur) tercih edilmelidir.
Tavşanlar on iki yıla kadar yaşayabilir.
Bir ev tavşanı ortalama olarak 8 ila 14 yıl yaşamaktadır. Diğer cinslere de bakacak olursak; bir ada tavşanı 9 yıl, kutup tavşanı 18 ay, yabani tavşan ise 1 ila 5 yıl arasında yaşam sürmektedir.
Tavşanlar üşür mü? Tavşanlar genelde dışarıda yaşamayı seven ve bundan mutlu olan canlılardır. Kürkleri sayesinde soğuktan korunuyor olsalar da sert havalarda üşüyebilirler. Tavşanlar aslında soğuk havayla mücadele etme konusunda oldukça başarılıdır hatta sıcak iklime oranla soğuk iklimde daha iyi yaşayabilirler.
Cips, çikolata, şekerli ve tuzlu gıdalar ile işlenmiş hazır yiyeceklerin dışında tavşanların yememesi gereken gıdalar ekmek, pirinç, kuruyemiş ve patatestir. Bu yiyeceklerin yanında tavşanların ölçülü olarak yemesi gereken yiyecekler de bulunmaktadır. Bunların başında havuç ve marul gelir.
Marul, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, enginar yaprakları, lahana yaprakları ve taze çimenler tavşanların en çok sevdiği yeşilliklerdendir. Burada dikkat edilecek husus yeşilliklerin kuru ot, kuru saman gibi gıdalarla birlikte verilmesidir. Çünkü aşırı miktarda yeşillik yemek tavşanlarda ishale sebep olur.
Tavşanlar birçok yeşillik ürünlerini çok sever. Özellikle marul ve salatalık onların en sevdiği yiyeceklerdir. Bu yiyecekler onlara hiç bir şekilde zarar vermez. Tavşan besleyen kişiler tavşanlara marul ve salatalık verebilir.
Erkek tavşanlar, ayaklarını yere vurarak, gözdağı verirler. Koloninin sınırları, dallara, taşlara vb. sürtünerek, yanaklarındaki bezlerden salgılanan koku ile işaretlenir. Ayrıca yumuşak tüyleri, şirin ve sakin mizacı ile çok sevilen bir hayvandır.
Ayrıca, tavşanlar kendi aralarındaki hiyerarşilerini göstermek için birbirlerini yavaşça ısırabilirler, bu “ben senden üstünüm, burada benim sözüm geçer” demektir ve tavşanlar bazen sahiplerine de tavşan yerine koyarak olara sınıf farkını anlatmak için durup dururken ısırırlar.
- Siz de bu sırada odada bir yerde bir şeyler okumak, yazı yazmak gibi onu ürkütmeyecek şeyler yapabilirsiniz. - Biraz meraklı bir tavırla size yaklaştığı durumlarda ona vermek için yakınınızda sebze bulundurabilirsiniz. -Tavşanınız bir kez kafesinden çıktığında, bırakın odada istediği şekilde hoplayıp zıplasın.
(İdeal olarak günde iki kez, sabah ve gece).
Düzenli şekilde kafes temizliği yapıldığı takdirde, koku oluşmaz ve gerekli hijyen sağlanır. Koku oluşmasını engellemek için tavşanın su ve mama kaplarının da günlük olarak temizlenmesi, günlük taze suyun konulması ve yeşillik artıklarından kafesin arındırılması gerekir.
Cinsel birleşmeleri en fazla 10 saniye sürüyor ve dişilerine kesinlikle sadık kalmıyorlar. Bir dişiyle birleştikten hemen sonra, bir diğerine geçebiliyorlar. Dişilerin doğurganlığı da inanılmaz. Yılda dört kez yavruluyor ve her seferinde 2-5 yavru dünyaya getiriyorlar.
Gündüzleri ve akşamları aktif olan canlılar olarak sizin düzeninize ayak uydurabilen tavşanlar, apartmanlarda beslenmek için ideal evcil hayvanlardır. Ses çıkarmamaları ve diğer evcil hayvanlara nispeten daha az bakım gerektirmeleri de tavşan beslemenin diğer avantajları arasında sayılabilir.
Örneğin iyice bayatlamış ekmek veya küçük parça odun bu ihtiyacı karşılar. Tavşanlarda kaprofaji (dışkı yeme )vardır. Eğer günün herhangi bir zamanında küçük dostunuz kakasını yerken görebilirsiniz. Sakın şaşırmayın ve buna asla engel olmayınız.
Dolayısıyla bir tavşan beslemek insanları psikolojik olarak olumlu etkiler. Ayrıca huzurlu kalma ihtiyaçları çok yüksek olan bu hayvanlar insanlara da huzur verirler. Tavşan beslemek diğer evcil hayvanlara bakım vermekten görece kolay olduğu için avantajlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri