Geceleri aktif bir olan bu hayvan olan tavşanlar genellikle gece ve sabahın ilk saatlerinde beslenen hayvanlardır. Gündüzleri ise genellikle uyuyarak zaman geçirirler.
Deyim. [1] Her an uyanıp kalkılabilecek şekilde tetikte uyunan uyku.
Aynı hamsterlar gibi tavşanlar da gündüz vakti uyur, gece boyunca aktif olurlar. Tavşanların mutlu bir şekilde yaşayabilmeleri için gürültüden uzak bir ortamda bakılmalıdır. Tavşanların gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur.
Tavşanlar Nerede Uyumayı Sever? Tabi ki bütün canlılar gibi rahat ve huzurlu oldukları yerde cevabını verebiliriz. Gürültüden uzak, fazla hava sirkülasyonu olmayan, mama ve su kabından uzak hatta tuvalet eğitimi olanlarda tavşan tuvaletinden uzak olması gerekir. Yavru tavşanlar annesine sokularak uyurlar.
İlgili 27 soru bulundu
Zıplamak: Tavşanlar sık sık zıplıyorsa bu mutlu olduklarına işaret eder. Zıplama davranışını sağa sola ya da daha kontrolsüz yapıyorsa keyfi çok yerindedir ve sizi oyuna davet ediyor demektir. Kafasını Sallamak: Tavşanınız kafasını sağa sola sallamaya başlarsa size keyfinin yerinde olduğunu göstermek istiyordur.
Arka ayakları kuvvetlice yere vurma: Bu bir şeye gösterilen kızgın bir tepki olabilir (“beni neden bu odaya getirdin, ben salonda koşup eğlenmek istiyordum öf” gibi). Veya tavşanlar kendi aralarında haberleşmek be birbirlerini uyarmak için arka ayaklarını yere vururlar, bu korktuğunun ifadesi olabilir.
Tavşanlar; gürültü, heyecanlı hareketler, yüksek ses gibi ani değişimlerden çok korkabilirler. Besin piramidinin en altında yer alan bu hayvanlar, doğada her an tetikte beklerler. Bir çocuğun ani ve heyecanlı hareketleri tavşanınızı korkutarak kalp krizi geçirtebilir.
Evet, tavşanlar su içer.
Tavşanın dilediği zaman su içebilmesi için bu kabı evin uygun bir yerine yerleştirmenizi öneririz. Tavşanın suyu günlük olarak değiştirilmeli, su kabı ise sık sık yıkanmalıdır.
Tavşanlar üşür mü? Tavşanlar genelde dışarıda yaşamayı seven ve bundan mutlu olan canlılardır. Kürkleri sayesinde soğuktan korunuyor olsalar da sert havalarda üşüyebilirler. Tavşanlar aslında soğuk havayla mücadele etme konusunda oldukça başarılıdır hatta sıcak iklime oranla soğuk iklimde daha iyi yaşayabilirler.
Tuvalet eğitimini hızlandırmak adına tavşanınız ilk kez çişini yaptığında onu takip edin ve çişi bir bez ya da kalın bir peçeteye emdirin. Bezi ya da peçeteyi tavşana ait olan tuvalet kabının içine yerleştirin ve üzerini örtmeyin.
Sindirim sistemi gelişmeden yaş sebze meyve,marul kıvırcık,domates,elma yasak(6 aydan önce yasaktır)6 aydan sonra haftada 1-2 kez verilmelidir.Yavru tavşanlara 20 günlükten itibaren kuru ot,kuru yonca(temini zordur)kuru yonca ve unlu pelet tercihtir.
Tavşanlar gece aktif hayvanlardır. Yani alacakaranlıkta yada gece daha fazla faaliyet gösterirler. Arka bacakları ön bacaklardan daha uzundur. Üst dudakları ise derin olarak yarıktır.
Cinsel birleşmeleri en fazla 10 saniye sürüyor ve dişilerine kesinlikle sadık kalmıyorlar. Bir dişiyle birleştikten hemen sonra, bir diğerine geçebiliyorlar. Dişilerin doğurganlığı da inanılmaz. Yılda dört kez yavruluyor ve her seferinde 2-5 yavru dünyaya getiriyorlar.
Ayrıca, bazı türlerin kulakları oldukça iyi duymaktadır. Her türlü sese şaşkınlıkla tepki vermektedirler. Bu yüzden kendi türünden ya da başka canlıların yaklaşması durumunda yabanî tavşanlar irkilirler. Okyanusya hariç tüm yeryüzünde yerlidir.
Ama tavşanlar kendilerini temizlerler. Bu beceriye sahip olan tavşanları yıkamak ise pek de doğru değildir. Sadece belli durumlarda tavşanları yıkanmanız yerinde olacaktır. Banyo yapmaktan hoşlanmayan canlılar olan tavşanlar ishal olduklarında tüylerine dışkı bulaşır.
Tavşanlar birbirleri arasında çeşitli görsel sinyallerle iletişim kurarlar. İlgilerini göstermek için kulaklarını dikerken diğerlerini uzak kalsınlar diye kulaklarını indirerek uyarırlar. Kendi türlerinden birine meydan okumak için ön ayaklarını kullanırlarken avcıları haber vermek için arka ayaklarını kullanırlar.
Çünkü tavşanlar oldukça titiz hayvanlar olarak bilinirler ve gün içerisinde tıpkı kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Ayrıca tavşanlar diğer hayvanlara göre çok çokça hassaslardır ve yıkanmaları istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden tavşanınızı kesinlikle yıkamamalısınız.
Erkek tavşanlar, ayaklarını yere vurarak, gözdağı verirler. Koloninin sınırları, dallara, taşlara vb. sürtünerek, yanaklarındaki bezlerden salgılanan koku ile işaretlenir. Ayrıca yumuşak tüyleri, şirin ve sakin mizacı ile çok sevilen bir hayvandır.
Vahşi doğada büyük gruplar halinde yaşadıkları için yalnız yaşamaya uygun değillerdir. Birkaç tavşana aynı anda bakmak onların daha mutlu bireyler olmasını sağlayacaktır. Üremelerini önlemek ve sayıyı korumak adına kısırlaştırılmaları (dişileri rahim kanseri riskine karşı da korur) tercih edilmelidir.
Evde evcil hayvan beslemek, özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilir. Çocuk gelişimine olumlu katkısı olan evcil hayvanlar, çocuğunuzun daha duyarlı ve uysal olmasına yardımcı olacaktır. Tavşanlar saldırgan bir yapıya sahip olmadıklarından, çocuklu evlerde rahatlıkla bakılabilir.
Tavşanlar sanıldığından çok daha zeki hayvanlardır ve biraz uğraşla eğitilmeye yatkın hale gelebilirler. Uzun kulaklı dostlarımızın dışkılarının kokmaması ve tavşanların kendilerini temizleyen canlılar olmaları bakımlarını yaparken avantajdır.
Her oyuncunun yeri tavşanın etrafında, ebe hariç, bir metre çapında birer daire çizilir. Oyuncular başlama işaretinden sonra evlerini değiştirmeye başlarlar. Ebe de dairenin içinde dolaşarak boş ev bulmaya çalışır. Ebenin yerleştiği evin sahibi tavşan olur.
Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri