Tavuk ciğeri, içerdiği zengin protein ve mineraller sayesinde kırmızı etin yerini tutabilen önemli bir besindir.
Kırmızı et, özellikle tavuk etini kapsayan beyaz et ve balık eti popüler besin kaynaklarıdır, ancak besin profilleri ve potansiyel sağlık yararları bakımından farklılık gösterirler. – Kırmızı et, vücuttaki dokuların inşası ve onarımı için gerekli olan yüksek kaliteli proteinin zengin bir kaynağıdır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Tavuklar, kırmızı-beyaz karışımı bir ete sahiptir. Tavuklar zamanının çoğunu ayakta ve etrafta dolanarak geçirir. Uyluk ve bacak kaslarını sıkça kullanırlar, bu yüzden bu bölgelerdeki etler göğüs etine oranla daha kırmızıdır.
Tavuk ciğeri, birçok besin açısından zengin bir kaynaktır. İçeriğinde yüksek miktarda B vitaminleri, folik asit, demir ve protein bulunur. Ancak, tavuk ciğeri yüksek miktarda kolesterol içerir. Düzenli olarak tüketildiğinde, kan kolesterol seviyelerimiz yükselir ve kalp hastalığı riskimiz artar.
İlgili 21 soru bulundu
Bağışıklık için A Vitamini Sağlar: Dana ciğeri; 100 gr bir porsiyonunda yaklaşık 60.000 IU A vitamini bulundurur. Aynı kesim sığır karaciğeri; 26.957 IU, kuzu karaciğeri 21.203 IU ve tavuk karaciğeri 11.329 IU A vitamini içerir.
Peki, tavuk ciğeri kavurma nasıl yapılır? Tavuk ciğer tarifi için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ciğerlerin temizlenmesi. Ciğerler iyi temizlenmediği takdirde içerisinde bulunan pıhtılaşmış kan yemeğe karışır bu da kavurmaya veya haşlamaya acı bir tat verir. Peki, tavuk ciğeri nasıl temizlenir?
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Araştırmacılar beyaz etin kırmızı et kadar kolesterol seviyeleri açısından zararlı olduğunu düşündüğü için, yeni bir çalışma et severler için bazı kötü haberleri getirdi. Araştırma, beyaz etin kırmızı etten daha sağlıklı olduğu inancına ters düşüyor.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor.
Endüstriyel tavuklar pişme sırasında şeffaf, renksiz su bırakırken, organik tavuğun suyu kahverengiye çalan bir renk tonuna sahiptir. Bir şifa kaynağı olan gerçek tavuk suyu, jel kıvamındadır. Hızlı büyümesi için antibiyotik takviyesi yapılan tavukların pişirilmesi sırasında bu kıvamda su elde edilmez.
Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral içeriği nedeniyle son derece iyi bir kaynaktır.
Ördek ve kaz eti beyaz et arasından en lezzetli etlerden biridir. Kaz eti yemek oldukça sağlıklıdır. Kaz ve ördek eti oldukça fazla kolejen içerir bu yüzden deforme olmuş hücreleri iyileştirir ve cilt sağlığı içinde oldukça önemlidir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür. Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Dr. Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Tavuk eti kolesterol açısından düşük ancak doymamış yağ asitleri açısından zengin olduğundan diyetyapanların vazgeçilmezidir. Derisiz olarak yenilen 100 gram tavuk sadece 124 kalori içerir. Ancak derisi ile birlikte tüketildiğinde 170 kaloriye kadar çıkabilir. Izgara, fırın veya haşlama olarak tüketilmesi önerilir.
Tüm gün et tüketebilmeniz mümkün değil çünkü vücut yediğiniz eti ortalama sekiz saate sindirebiliyor ancak tavuk çok hızlı sindirilebilme özelliğine sahip. Spor yaptığınız dönemlerde tavuk tercih etmenin avantajını görebilirsiniz.”
Wagyu (Japon sığırı) üretimi yapılan 4 sığır etinden biridir. Wagyu sığırlarından elde edilen et kalitesiyle bilinir ve yüksek fiyata satılır. Bu sığırların da cinsleri olduğu için Tajima cinsi eti olan kobe etinden söz etmek gerekir.
B Vitamini Dana Etinde Daha Fazla
Ancak kuzu etinin de sindirim sistemine iyi geldiği ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Tüm uzmanların uzlaştığı nokta her iki etin de belirli sıklıkla dönüşümlü olarak tüketilmesi gerektiği yönündedir.
Kuzu eti, dana ve koyun etine göre daha yağlıdır. İçeriğindeki yağın yarısı insan sağlığına faydalı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Kuzu eti, vücudumuzda büyüme ve gelişme için gerekli olan 9 temel amino asidin tümünü sağlayan yüksek kalite bir protein kaynağıdır.
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Dilerseniz ciğeri akan suda yıkayabilirsiniz. Ya da daha iyi temizlenmesini istiyorsanız, derin bir kaba su doldurarak ciğerleri içerisine alın. Bu işlem ciğerlerin kanının akmasını sağlayacaktır. Ardından damarlı bölgeleri bıçak yardımı ile ciğerden ayırın.
Fazla tüketiminden kaçınılması gereken tavuk ciğerinin zararları ise şu şekildedir: Tavuk ciğerinin içeriğinde A vitamini oranı çok yüksek miktarda bulunur. Bu da vücudun ihtiyaç duyduğu bakırın alınmasını önler. Bakır alınamadığı zaman da vücutta toksin birikir ve hastalıklara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri