Tavuk gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: erken yatıp uyuyan.
Tavuk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Sülüngillerden, eti ve yumurtası için üretilen kümes hayvanı (Gallus)
Türk Dil Kurumu üzerinden dinlemek kelimesine karşılık olarak, 'Kanatlı evcil hayvanların ya da kuşların uyumak adına bir dala ya da sırığa konması' biçiminde ifadesi olduğunu söylemek mümkün.
Tavuklar hayatlarının farklı evrelerinde farklı isimler alırlar. Yeni doğmuş yavrularına civciv, genç ve gelişme çağında olanlara piliç, yumurtlama olgunluğuna henüz ulaşmamış, ergenlik öncesi dönemdeki dişiye yarka, cinsi olgunluğa ulaşmış ergin dişilere tavuk, ergin erkeklere horoz denir.
imiş gibi gelmek, sanmak: Öyle gibime geliyor ki bu işin içinden kolay çıkamayacağız.
İlgili 45 soru bulundu
Dolayısıyla burada bir deyimden söz edilemez. Gibi gelmek yapısının deyim anlamı ise “… sanısını uyandırmak, … sanısı vermek, gibi görünmek” (Aksoy 1984: 667; Çotuksöken 2004: 204) olarak açıklanır.
1. Bir kimseye ya da bir şeye karşı aşırı sevgi ve bağlılık duyan, vurgun, tutkun (kimse); dalgın, kalender (kimse). 2. halk içinde yetişen, deyişlerini sazla söyleyen, sözlü koşuk geleneğine bağlı halk ozanı; ahbap, arkadaş gibi bir seslenme. 3. Sevişen bir çiftten kadına oranla genellikle erkeğe verilen ad, dost.
Piliç kelimesi Türkçe'de "" anlamına gelir. Piliç kelimesi Türkçe'de "Genç, güzel ve alımlı kız veya kadın." anlamına gelir.
Anasına koruyuculuk manasında tavuk, ateşli bulduğu kadına piliç, hoş bulduğu kadına kuş derler.
argo Genç, güzel ve alımlı kız veya kadın.
“Tavuk” olarak tanımlanan kişilerse gece erken yatıp sabah erken kalkan kişiler olarak tanımlanır.
Türk Dil Kurumu'na göre yalak kelimesi hem mecaz hem de gerçek anlamda kullanılabilmektedir. Gerçek anlam olarak yalak; hayvanların su içtiği kap ya da çeşme altına hazırlanmış delikli taş olarak dile getirilebilir. Mecazi anlam açısından ise laf taşıyan kimse olarak da söylenebilir.
i. 1. Tavuk yetiştiren kimse. 2. Canlı veya kesilmiş tavuk satan kimse.
Horoz, Farsça Horûs sözcüğünden gelmektedir. Kümeste yetiştirilen evcil bir kuştur. Tavuğun erkeğine denir.
Tavuğun yavrusu yumurtan henüz çıkmış ve yetişkinlik dönemine ulaşmamış tavuk demektir. Ayrıca tavuğun yavrusuna civciv denmektedir. Yetişkin olmayan ve gelişme çağında olanlara ise piliç denir.
Kahve falında tavuk şekli çıkmasın müjdeli bir haber olarak yorumlanır. Güzel bir haber ile beraber özellikle maddi açıdan düze çıkacağına delalet eder. Fakat bazı fal uzmanlarına göre ise kişinin boş ve gereksiz işlerle uğraştığı anlatmaktadır.
Bu ilişkiden dolayı, cinsiyet ve yaşa göre farklı isimler (erkek için "horoz", dişi için "tavuk", yavru için "civciv", genç için "piliç") kullanılsa da bahsedilenlerin hepsi tavuk (Gallus gallus domesticus) alt türünün mensubudur.
ÖzTürkçe bir sözcüktür. Eski Türkçedeki aslı "tayıza" dır. "Tay/tayı" (dayı) sözcüğünden -eze (kız kardeş) ekiyle türetilmiştir. Bazı dillerde teyze ve hala (ve hatta yenge) sözcükleri tek bir kavramla karşılanmıştır ve gerektiğinde bu akrabanın anne tarafından mı yoksa baba tarafından mı olduğu ayrıca belirtilir.
Genelde yüzü/teni bebek kadar pürüzsüz ve güzel olan kızlara denir.
Kitap beş bölüme ayrılmış olup "kainattaki nizam, gök ve yerdeki varlıklar, peygamberlerin hayatları ve mucizeleri, özellikle Muhammed Peygamber'in hayatı, dört halife, melekler ve görevleri, çeşitli ibadetler, kıyamet, cennet, ve cehennem" işlenen konular arasındadır.
ENVÂRÜ'L-ÂŞIKÎN (AHMED-İ BÎCȂN) Yazıcıoğlu Ahmed-i Bîcân'ın dinî içerikli didaktik eseri. Ahmed-i Bîcân ağabeyi Yazıcıoğlu Mehmed (ö.855/1451)'in Arapça kaleme aldığı Megâribü'z-Zamân adlı kitabını telif-tercüme yöntemiyle Türkçeye çevirmiştir. Eserin bugüne ulaşan 152 nüshası tespit edilmiştir.
Tasavvufta aşk yaratıcıya duyulan muhabbettir, özlemdir. Mutasavvıflara göre beşeri aşk, ilâhi aşkın yeryüzüne yansımasından ibarettir. Ve aslında yaşanan her aşk adım adım yaratıcı aşkına yol almak ve belki de farkında olmadan bu aşk arayışı ile Allah'a yaklaşmaktır.
Benimki TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Benim olan, benimle ilgili olan. zamir,teklifsiz konuşmada Kadınların kocalarından, kocaların karılarından söz ederken kullandıkları söz.
1. Kendine mâledilmek, sâhip çıkılmak: “Her gelen moda hemen benimseniyor.” 2. Kabul edilmek: “Teklif herkesçe benimsendi.”
Doğrulanmış Cevap. Garibine gitmek= Tuhafına gitmek, yadırgamak anlamına gelir. Cümle örnekleri: >> Yaptığı hareketler garibime gitti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri