Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Ph'si yüksek olabileceği için tek başına kullanılmamalıdır. Tavuk gübresinin nasıl kullanılacağı konusunda: ekim ya da dikimden sonra toprak yüzeyine saf yani homojen bir biçimde serpilme ile kullanıldıktan sonra toprağa iyice karıştırılmalıdır. Daha sonra iyice sulanmalıdır toprak.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır.
Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 °C, optimum 20-29 °C, maksimum 36 °C toprak sıcaklığı olması gerekir. Fide yetiştiriciliğinde genel olarak (torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Olgun yeşil domateslerin kızarmasını hızlandırarak erken yoğun ve yeknesak hasat sağlamak. Dekara 200-300 ml.
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
Ekosistemi koruma adına yapılan toprak işlemleri için tavuk gübresi en faydalı gübre çeşitlerinden biridir. Organik tarımı destekleyen bu gübre toprağın kalitesini de arttırmaktadır. Taze ürün yetiştirmek isteyen kişiler mutlaka toprakta tavuk gübresi kullanmalıdır.
Toprağın organik madde içeriğinin artırılması amacıyla toprağa uygulanan kaynaklardan biri de tavuk gübresidir. Tavuk gübresi azot, fosfor ve potasyum yanında kalsiyum, magnezyum, bakır ve çinko gibi toprak için önemli olan mikro elementleri de kapsamaktadır.
Tavuk gübresinin bileşiminde bulunan azotun %65'i, fosforun %50'si ve potasyumun da %75'i gübre uygulamasının ilk yılında bitki tarafından kullanılabilir hale dönüşmektedir (1). Tavuklardan elde edilen taze dışkı düzenli bir şekilde toplanıp saklanmadığında önemli kayıplar oluşmaktadır.
Ağaç başına 3-5 kg tavuk gübresi atılmalıdır. Süs Bitkileri ve çimli alanlara m2'ye 200-300 gr civarında kullanılmalıdır. Sebze yetiştirmek içinse dekara 150-200 kg kadar atılır.
Tavuk Gübresinin Değerlendirilmesi
Toprağın kolayca tava gelmesini, yani makine işlenecek hale gelmesini sağlar. Su tutma kapasitesini artırır. Bu gün gelişmiş ülkelerde tavuk gübresini toprağa verilmeyip; sığırlar için yem üretiminde kullanılmaktadır.
Hobiciler ise genel olarak ; Fidelerini yerlerine şaşırtmadan önce yanmış ahır gübrelerini verdikten sonra, ilk meyveler görünmeden fosfor ağırlıklı gübreler kullanmaları gerekmektedir. Bu tip bir başlangıç sizi domateste çiçek dökülmesi probleminden koruyacaktır.
Düşük ışıklanmada şiddetli meyve dökümleri görülmektedir. Domates çiçek tozları, 10-15 °C arasında sağlıklı şekilde çimlenerek döllenme yapabilmekte, daha düşük sıcaklıklarda meyve tutumu azalmaktadır. Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever.
Sıcaklığın 14°C derecenin altına düştüğü zamanda ise olgunlaşma gecikir ve verim düşer. Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir.
Tavuk gübresinin içerdiği nem oranı % 70 - 90 arasında değişir. İnorganik maddeler içinde en fazla yer alan madde % 8.5 ile kalsiyum % 2 ile fosfor ve % 2 ile potasyumdur. Gübre iz elementlercede zengindir. Ayrıca gübre içinde oldukça yüksek düzeyde vitamin B12 de mevcuttur.
a) Tavuk dışkısının bitki gübresi olarak kullanılması: Tavuk gübresi bitki besin maddeleri bakımından zengin olmasının yanı sıra, suyun süzülme hızını ve kısa bir dönem için de olsa toprağın organik madde oranını artırması yönünden oldukça faydalıdır (29).
Tavuk gübresi, Dorset Kurutucu yardımıyla, yıl boyunca kurutulabilir ve organik gübre veya yakıta dönüştürülebilir. Kurutma işlemi için gerekli sıcak hava, örneğin kümes havasından elde edilebilir veya elektrik üretiminden çıkan artık ısı kullanılabilir.
Sert bir zemine serilerek sıkıştırılmalı, Gübre yığını yeterli miktarda nem içermeli, Gübrenin hava şartlarından en az düzeyde etkileneceği bir yerde muhafaza edilmeli, İmkânlar elverdiğince yığın bozulmadan saklanmalıdır.
Sebzelere dekara 150-200 kg atılır. Tavuk Gübresinin Faydaları: Azot, fosfor, kükürt ve kalsiyum başta olmak üzere birçok besin maddesini ihtiva eder.
Ahır gübresi ile gübreleme az yağış alan ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır.
Tavaya tereyağ sıvı yağ ve sarımsağı alıp eriyince domatesleri ekleyelim. Üzerinlerine tuz serpelim. 1 dakika kadar sonra diğer baharatları ekleyerek altını kısıp kapağını kapatalım. Bu arada isterseniz üzerlerine kaşar peyniri serpebilirsiniz.
Potasyum eksiliği belirtileri yaprak kenarlarında ve uçlarında başlar. Yaprak kenarları önce sararır, daha sonra koyu kahverengine döner. Şiddetli noksanlık halinde siyahlaşabilir. Yaprağın kenar ve uçları belirtilen şekilde ölmesine karşılık diğer kısımları uzun süre yeşil kalabilir.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri