Besin zehirlenmesine en çok neden olan yiyeceklerden olan tavuk tekar ısıtılmamalıdır.
Bu yüzden patatesli yemeklerinizi servisten sonra hemen buzdolabında soğutmalısınız. Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir.
Lezzetli yemeklerin ilk tercihi: Tavuk
İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur. Soğuk yiyemem, ille de ısıtacağım diyenlerdenseniz mutlaka her bölümün eşit ısıya ulaştığına emin olun ve kesinlikle üzerinde duman tutacak kadar ısıtmayın.
Yemek hazırlarken hijyene dikkat edin. Tavuk ürünlerini 70 derece üzerinde iyice pişirin. Derin dondurucudan çıkarılan besinler çözülsün diye oda sıcaklığına bırakmayın, buzluk altındaki bölmede bekletin. Her yemeği pişirdikten sonra sadece 1 kez ısıtıp 1 kez dondurun.
Tavuğu tavuk parçalarıyla birlikte fırının orta rafına yerleştirin. 10 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Kızarmış tavuğunuza nem katmak için bir fırın kabına biraz sebze suyu veya tavuk suyu ekleyin ve bir kapakla kapatın. En az 10 dakika ve yarım saat kadar pişirme süresi planlayın.
İlgili 16 soru bulundu
Haşlanmış tavuk çiğ tavuğa oranla daha kısa raf ömrüne sahiptir. Buzlukta çiğ tavuk 1 yıla kadar saklanılabilirken haşlanmış tavuk 2-6 ay kadar saklanabilir. Haşlanmış tavuk oda sıcaklığında, 0-4 arası sıcaklıkta 2 saate kadar dayanır. Buzdolabında ise 4 günden sonra tüketilmemelidir.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Öyle besinler var ki pişirildiği gibi tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci kez ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme olasılığı çok yüksek. İşte uzmanlara göre ikinci kez ısıtılıp yenildiğinde zehirleme olasılığı yüksek o besinler: Ispanak, mantar, yumurta, tavuk, kereviz, pancar, patates, pirinç.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Önceden pişirdiğiniz tavuğu kendi suyu ile beraber fermuarlı saklama poşetine yerleştirirseniz sonrasında kaynayan bir suyun içerisine atarak rahatlıkla ısıtabilirsiniz.
Isıtıldığında içerisindeki proteinin yapısı değişiyor ve bakteri üretiyor. Pişmiş tavuk yemeğini ya düşük derecede hafif ısıtın ya da soğuk yiyin.
1- TAVUK :
Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır. Eğer hazırlandıktan hemen sonra tüketilmezse, tekrar ısıtılabilir ancak sadece düşük ısıda.
Bakteriler oda sıcaklığında geliştiğinden, bu şekilde çözdürdüğünüz tavuğu yeniden donduramaz ya da dondurduysanız tekrar tüketemezsiniz. * Marketten ya da kasaptan aldığınız tavuk, eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketmelisiniz.
Sabah kahvaltıların vazgeçilmezi protein kaynağı yumurta tekrar ısıtılmaması gereken besinler arasında yer almaktadır. Yumurta, yumurta içeren yemekler ve sosların tekrar ısıtılmasıyla yumurtanın protein yapısı parçalanır ve içerisindeki su miktarı azalmaktadır bununla birlikte gıda zehirlenmesine sebep olabilmektedir.
Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor. Bundan dolayı da kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Ancak bazı yiyeceklerin tekrardan ısıtılarak tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor.
11-Kremalı yemekler
Kremalı yemekler de mikroorganizmalar açısından yüksek derecede risk taşıyor. Bu yüzden tıpkı balık ve et içeren yemeklerde olduğu gibi krema içeren yemekleri de pişirdiğiniz sıcaklıkta ve bir kereden fazla olmamak şartıyla ısıtmalısınız.
Tavuklar mikrodalgaya konulmamalıdır. Mantar gibi, protein açısından zengindir. Bu, yeniden ısıtma etkisi altında tadını tamamen değiştirir. Tavuk eti, ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilecek zararlı bakterileri serbest bırakır. Isıtıldığında sadece tadı değişmekle kalmaz, mikrodalga fırın hiçbir bakteriyi yok etmez.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, çiğ tavuk buzdolabınızda yaklaşık 1-2 gün saklanabilir. Aynı durum çiğ hindi ve diğer kümes hayvanları için de geçerlidir.
Fakat bozulan tavuk eti solgun bir hal alır ve bozulma arttıkça rengi matlaşmaya başlar. Gri renge dönmüş ise artık tüketmek için uygun değildir. Çiğ tavuk eti pişmeye başladığında beyazlaşır. Fakat pişmeye başladığında da beyazlaşmıyor, rengi hala donuksa bozulduğuna işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri