Tavuk (Latince: Gallus gallus domesticus), sülüngiller (Latince: Phasianidae) familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.
Uzmanlar, 89 ülkede 600'den fazla bölgede bulunan tavuk kalıntılarını yeniden değerlendirdi. Kesin bir evcil tavuğun en eski kemiklerinin, merkezi Tayland'daki Neolitik Ban Non Wat'ta olduğunu ve MÖ 1650 ile MÖ 1250 arasına tarihlendiğini buldular.
Çok eski çağlarda yumurtlama kabiliyeti olan bazı canlılar, kademeli olarak ata-tavuk ve sonra da ata-tavuk yumurtaları yarattılar. Bu yumurtaların birinde, selektif avantaja sahip olan bir DNA değişikliği oldu. Böylelikle ilk tavuk var oldu ve ilk tavuk yumurtalarını var etti. Bu durumda, teknik olarak tavuk ilktir.
toplam tavuk eti ve üretiminin % 90'ı küçük ölçekli ve aile işletmelerinden sağlanmaktadır (19). Kabul edilen hakim görüşe göre, evcil tavuk MÖ 2000 yıllarında kırmızı yabani tavuktan (RJF, red jungle fowl, Gallus gallus) köken alarak Asya'da evcilleştirilmiş ve buradan Doğu ve Batı'ya yayılmıştır (9; 10; 23).
Çoğu yerli tavukların atası olan Red Jungle Fowl, Gallus bankiva'dır.
İlgili 33 soru bulundu
Öyle görünüyor ki tavuk menüye epey geç girmiş. Tavukların ataları Güneydoğu Asya tropik ormanlarında (jungle) yaşayan uçucu sülün tipi kuşlar. Güneydoğu Asya'da tavukların süs hayvanı veya horoz dövüşü için yaklaşık 10000 sene önce evcilleştirildiği düşünülüyor.
Çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, ön ayakları pençeye benzeyen etobur dinozor Tyrannosaurus'un bugünkü kuşların atası olduğu kesinleşti.
Dolayısıyla bu soy hattı boyunca her canlı bir yumurtadan çıkmıştır. Tam olarak bu sebeple, ilkin tavuklar da dahil olmak üzere tüm tavuklar da öyle... Bu da, sorumuzun cevabını tartışmasız bir şekilde vermektedir: yumurta, tavuktan önce evrimleşmiştir, dolayısıyla tavuk, yumurtadan çıkar.
Sonuçlara göre en eski evcil tavuk kemikleri, Tayland'daki Neolitik Ban Non Wat yerleşmesine uzanıyor. Bu yerleşme günümüzden önce 1650 ila 1250 yıllarına tarihlendirilmiş. Evcil tavuk daha sonra Asya'dan tüm dünyaya yayılmış.
Bu kuş türü, Akdeniz boyunca erken dönem Yunan, Etrüsk ve Fenikeli tüccarlar tarafından taşınmıştır. Demir Çağı boyunca Avrupa, tavukları yiyecek olarak görmedi. Araştırmaya göre, Roma İmparatorluğu tavuk ve yumurtanın popülerleşmesine yardımcı oldu.
Tavuk (Latince: Gallus gallus domesticus), sülüngiller (Latince: Phasianidae) familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.
Hayat felsefeniz olsun. Horoza sormuşlar yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan çıkar diye. Horoz bana ne demiş, ben işime bakarım öter geçerim.
Normal yumurtalara göre daha ufak olan baby egg veya pullet egg diye de bilinen tavukların ilk yumurtlama döneminde yaptıkları bu yumurtalara klavuz yumurta veya ferik yumurta adı verilir.
Tavukları soteledikten sonra en zor pişen üründen en kolay pişenlere doğru olsun sıralamanız. Örneğin soğan zor pişen bir malzeme bu nedenle tavuğu soteledikten sonra üzerine sırasıyla soğanı biraz kavurduktan sonra biberleri, dilerseniz mantarı son olarak da eğer tarifinizde varsa domatesleri ilave edebilirsiniz.
Tavuk besleyenler veya beslemeyi düşünenler öncelikle tavuklar kaç yıl yaşar diye sormaktadır. Tavukların cinsine, yaşam koşullarına göre tavukların yaşam süresi değişiklik göstermekle beraber bir sayı vermek mümkün değildir. Fakat ortalama tavukların ömrü 5 ile 8 yıl arasında olmaktadır.
Horoz, Farsça Horûs sözcüğünden gelmektedir. Kümeste yetiştirilen evcil bir kuştur. Tavuğun erkeğine denir.
En çok yumurta yapan ve verimli tavuk cinsleri; Ligorin, Lohman Brown ile Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları yıllık olarak 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olanlar ise; Brahman, Ameraucana, Australop ve Easters Egger'dır.
Brahma Horoz ağırlığı 4,5 ila 5,5 kg tavuklar ise 3,5 ila 4,1 kg gelmektedir. 1850'li yıllarda Brahma Horoz 8 kg tavuklar ise 6 kg gelmekteydi. Oldukça güzel tavuklardır. İki renkli bir ırk olan Brahma tavukları, sarılı siyahlı, beyazlı siyahlı ve daha pek çok kombinasyonda görülebilmektedir.
Cileungsi Ayam Cemani Tavuk Çifliği sahibi ve Endonezya Cemani Yetiştiricileri Birliği (Pertemani) Başkanı Tarmudi, yaptığı açıklamada, iç organları hatta kemikleri bile siyah olan ayam cemani tavuklarının Endonezya'da 400 ile 500 dolar arasında, yurt dışından ise 5 bin dolara bile alıcı bulduğunu belirtti.
Genetik ve Tavuk
Evcil tavuğun soyağacı neredeyse Tudorlar kadar karışık. Güncel araştırmalara göre 7.000 ila 10.000 öncesine kadar uzanıyor. En az 2 farklı atası ve birden fazla evcilleştirme süreci olan tavuklara dair en eski fosil kayıtları kuzeydoğu Çin'de bulunan M.Ö 5400 tarihli fosiller.
Yumurtacı İşletmelerde Verim
Yumurta tavuklarında 0-6 haftalık yaşlar civciv, 6-18. haftalar piliç, 18. ile 72. haftalar arası yumurtlama dönemi kabul edilir.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Aslında timsahlar gibi büyük ve korkutucu sürüngenler için bu habere tıkladınız değil mi? O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış.
Evcil Tavukların Kökeni
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar). Ancak cevapsız kalan bir soru daha vardur: Evcil tavuklar nereden geldi?
Timsahlar (Crocodylomorpha), orta Triyas dönemi arkozorların hayatta kalan ve günümüze kadar ulaşmış olan torunlarıdır. Dinozorlar, kuşların (Saurischia), üç boynuzlu bir dinozor türü olan Triceratopsların (Ornithischia) ve bunların torunlarının son ortak atası olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri