Lisede Alan Seçimi Yapma
Seçeneklerden ilki Türkçe, matematik ve coğrafya ağırlıklı olan eşit ağırlık alanıdır. Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi derslerde başarılıysan ikinci seçenek olan sayısal bölümüne yönelebilirsin. Üçüncü seçenek sözel alanı ise Türkçe, tarih, coğrafya ve felsefe ağırlıklıdır.
10. Sınıftan 11. sınıfa geçerken öğrencilerin Sayısal, Eşit Ağırlık/TM, Sözel Dil alanlarından birini seçmeleridir. Yapılan seçimden sonra öğrenciler seçtikleri alanın derslerini ağırlıklı olarak görür ve bu derslerden sorumlu olurlar.
Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.
Tercih başvurusu, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden bireysel olarak yapılacaktır. Ancak, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden bireysel başvurunun değişik nedenlerle yapılamaması durumunda öğrencinin kayıtlı bulunduğu okul müdürlüğüne velisi tarafından Ek-1 Form doldurularak müracaat edilecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Kıymetli Velilerimiz; Okul değişikliği veya Alan değişikliği için okula gitmek zorunda kalmadan e-devlet üzerinden başvuru yapıp nakil talebinde bulunabilirsiniz. Nakil başvuruları, E-Devlet kapısına https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir üzerinden giriş yaparak E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'ne kayıt edilecek.
Teknik liseler ile meslek liselerinin 10 uncu sınıflarında herhangi bir alanın eğitim-öğretime açılabilmesi için sınıf tekrar eden öğrenciler dâhil 12 öğrencinin kayıtlı olması gerekir. Yalnız bir alanda eğitim yapılan meslek lisesi programlarında, 12'den az öğrenci ile eğitime devam edilebilir.
Kariyer yolunuzu belirlerken vereceğiniz en önemli kararlardan biri lise döneminde yapacağınız alan seçimidir. Alan seçimi 10. Sınıfın ikinci yarı yılında yapılmaktadır ve 11 ile 12. sınıf dersleri ağırlıklı alan derslerinden oluşmaktadır.
Anadolu meslek liselerinde alan ve dal seçimleri, rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılıyor. Bu yıl alan seçimi işlemleri, 22-28 Eylül 2023 tarihlerinde alındı. Tercih yapan öğrenciler de şimdi sonuçlara odaklandı. İşte, 9. sınıf alan seçimi sonuçlarında son gelişmeler...
9. sınıfların alana geçiş işlemleri 22-28 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. 2023 Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarında alana/dala geçiş, tercih ve yerleştirme işlemleri kılavuzu için aşağıdaki linke tıklayınız.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) internet sitesinden yapılan duyuruya göre, kadrolu öğretmenlerin alan değişikliği takvimi yayımlandı. Buna göre, ön başvuruların sistem üzerinden alınması ve onay süreci 18-22 Aralık 2023'de gerçekleştirilecek. Başvurular, 18-22 Aralık arasında MEBBİS üzerinden alınacak.
10.sınıfın 2. döneminde veya ilk dönem sonunda alan seçimi yapacaksın. Sözel , eşit ağırlık, dil , sayısal bölümler olur.
Alan değişikliği için başvurular 7-11 Şubat 2022 tarihleri arasında alınacak.
Sayısal Alandan Tercih Yapabilmek için Ne Yapmalıyım? Sayısal bölüm tercihi yapabilmek için Matematik Fen alanlarından öğrencilerin üniversite sınavına girmeleri gerekir. Üniversite sınavları TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT'den(Alan Yeterlilik Testi) yeterli bir sıralama ve puan almaları gerekir.
CEVAP: Tercihler veli tarafından https://e-okul.meb.gov.tr üzerinden bireysel olarak yapılacaktır. Bireysel olarak başvuru yapamayan veliler okul idaresine danışacaktır.
.al, Arnavutluk'un İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri. Arnavutluk Elektronik ve Posta İletişim Kurumu (AKEP) tarafından işletilmektedir. Arnavutluk ile bağlantılı siteler. Arnavutluk'ta oldukça popüler.
Liselerde sınıf geçme yönetmeliğinin 45. Maddesi gereği alan seçimi 9. Sınıfın sonunda yapılır. Ancak bu seçim 9. Sınıfın başında planlanmalıdır. Çünkü bir öğrencinin belirli bir alanı seçebilmesi için o alanın kaynak derslerinin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının belirli bir barajın üstünde olması gerekir.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10'uncu sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri artık rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılacak. Anadolu teknik programlarında 12'nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulacak.
Eşit ağırlık bölümü yaygın olarak TM kısaltmasıyla bilinir. Türkçe-Matematik derslerinin baş harfi olan TM kısaltması, eşit ağırlık bölümünü ifade eder. Lise öğrencileri lise 3.sınıfta eşit ağırlık ya da sayısal bölümlerinden birisini tercih ederek eğitim hayatlarına devam eder.
Diğer Anadolu meslek programlarında alana yerleştirme işlemi 9 uncu sınıfta ders yılının başladığı ilk 2 hafta içerisinde okullarında yapılacak alan tanıtımları ve yönlendirmeler sonucunda öğrencilerin tercihleri alınmak suretiyle ortaokul başarı puanı esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden yapılır.
MADDE 7 – (1) Anadolu lisesi açılabilmesi için; 9 uncu sınıfa kayıt olacak en az 2 şube mevcudunda öğrenci, binada en az 8 en fazla 40 derslik bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 10.000 veya ilçeye bağlı çevre köyleri ile birlikte en az 20.000 olması gerekir.
Bu şartlar hariç toplam öğrenci sayısının okul öncesi ve ilkokullarda 10'un altına düşmesi halinde kurum kapatılacak.
a) Anaokulu açılabilmesi için öğrenci sayısının en az 20 olması ve etkinlik/oyun odası bulunması gerekir. b) Uygulama sınıfı ve ana sınıfı açılabilmesi için öğrenci sayısının en az 10 olması gerekir. c) Nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde en az 5 çocuk bulunması hâlinde ana sınıfı açılır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri