Tayga, dünyanın en uzun biyomunda, sert bir karasal iklimli kuşakta ve yaz ile kış arasında en çok sıcaklık farkı olan, Köppen iklim sınıflandırmasında D grubu iklim bölgeleri içinde sınıflandırılır.
Tayga ormanları dünya üzerinde yaygın olarak Rusya, ABD ve Kanada'da görülmektedir. İğne yapraklı olan ormanların bitki örtüsü olarak bilinen Tayga fazla yağış olan sert karasal iklimlerde bulunur.
Sibirya bölgesinde yer alan bataklık ve soğuk bölgeleri tanımlamak için de bu ifade kullanılmıştır. Tayga ormanları dünya üzerinde ağırlıklı olarak ABD, Rusya ve Kanada'da görülür. İğne yapraklı bitki örtüsünün hakim olduğu bu ormanlar, sert ve karasal iklim yapısını sever. İki farklı tayga ormanı vardır.
Tayga ormanları.
Sert karasal iklimin nemli alanlarında görülen bu ormanlar, sıcaklık düşük olduğu için iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. Bu alanlara en fazla yağış yazın, en az yağış kışın düşmektedir.
İğne yapraklı biyomlar (Tayga)
Nemli ve serin iklim kuşağında kozalaklı ağaçların yetiştiği biyomdur. Yıllık yağış ortalaması 500-600 mm civarındadır. Baskın bitki örtüsünü Çam (Pinus), Ladin (Picea) ve Göknar (Abies) cinslerine ait kozalaklı ağaç türleri oluşturur. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bu ormanlar hakimdir.
İlgili 32 soru bulundu
Tayga ve Boreal ormanları Biyomu'ndaki Doğu Sibirya tayga ekolojik bölgesi, Rusya'nın doğusunda yer alan çok büyük bir biyocoğrafik bölgedir.
İğne Yapraklı Orman Biyomu Kışların uzun ve soğuk, yazların kısa ve serin geçtiği sert karasal iklim bölgelerinde görülür. Bitki örtüsü Soğuğa dayanıklı iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. Tayga (boreal) ormanları Hayvan türleri Boz ayı, sincap, geyik, çakal, tilki, kartal, tavşan, yılan …..
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir. En sıcak ayın ortalaması 10 dereceyi geçmez.
Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur.
Maki, Akdeniz bölgesindeki iklim şartlarına ve yetişme ortamına uyum sağlamış, sert yapraklı, sık dallı herdem yeşil 2 m veya daha boylu çalılardan oluşan bitki topluluğuna denir. Makinin yetişme ortamı, sığ ve kurak uç yetişme ortamlarında bulunur. Maki, Akdeniz ikliminden kaynaklanan “klimatik klimaks” yapısındadır.
Avrupa ve Kuzey Amerika'daki buna benzer bölgeler için de tayga ismi kullanılmaya başlanmıştır. Ama tayga günümüz kullanımında artık yalnızca orman anlamına gelmez; Kuzey Yarımkürede tundranın güneyinde oluşmuş bir bitki örtüsü sınırının adıdır.
Bu iklimde yağış rejiminin düzensiz olmasının en büyük sebebi ise yazın denizden karaya esen ve yağış getiren rüzgarların, kışları tersine dönerek karadan denize doğru esmesidir. Yıllık ortalama yağış miktarlarının 1500 ile 2000 mm arasında değiştiği muson ikliminde görülen yağış türü ise yamaç yağışlarıdır.
Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir. Zemin buzlarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur.
Bitki örtüsü step ve bozkırdır.
Ekvatoral İklim
Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir. Buradaki insanlar kapalı tenlidir. Bitki örtüsü gür ormanlardır.
Tayga Ormanları
60° enlemleri civarında, kutuplara yakın sert karasal iklim bölgelerinde yayılış gösterir. Bu ormanlar sıcaklığın düşük olması nedeniyle iğne yapraklı ağaçlardan oluşur.
Savan İklimi ( Subtropikal İklim) (Ortalama okuma süresi 35 saniye.) Her iki yarım kürede 10° ile 20° enlemleri arasındaki Orta Afrika ile Güney Amerika'da görülen iklimdir. Sıcaklık ortalaması, 20°C civarında olup yıllık sıcaklık farkı 4°C ile 5°C civarındadır.
Dönenceler civarında, kıta içlerinde etrafı dağlarla çevrili alanlarda görülür. Afrika'da Büyük Sahra, Orta Doğu'da Necef, Asya'da Gobi, Taklamakan, Avustralya'da Gobon ve Gibson, Güney Afrika'da Kalahari ve Namib, Güney Amerika'da Patagonya, Atacama ve Peru başlıca çöl alanlarıdır.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Sert Karasal İklim
Genel olarak, 40° – 60° enlemleri arasında, karaların deniz etkisinden uzak iç kısımlarında görülmektedir. Karasallığın etkisi nedeniyle kışlar çok soğuk ve uzun , yazlar sıcaktır. Yıllık sıcaklık ortalaması 10°C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı fazladır.
Özellikle denize bakan yamaçlar, yapraksız dikenli çalılıklarla kaplıdır. Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege, özellikle Güney Ege kıyılarında yaygındır; Marmara ve Karadeniz kıyılarında ise daha seyrektir.
KARIŞIK ORMANLAR
Orta kuşağın her mevsimi yağışlı okyanusal iklim bölgelerinde görülürler.
İğne Yapraklı Orman Biyomu: İskandinav Yarımadası güneyi, Sibirya güneyi, Kanada güneyi, Alaska güneyi ve Doğu Avrupa'nın soğuk bölgelerinde görülür.
Lama (Lama glama), devegiller (Camelidae) familyasından Güney Amerika'nın dağ ve çayırlarında toplu halde yabani olarak yaşayan Guanako'dan evcilleştirilmiş gevişgetiren bir otobur hayvan türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri