Yanlış: Aslında taze balığın normalde hiç kokusu olmaz veya çok az deniz! kokar. Eğer balık gibi kokuyorsa veya buzdolabını her açtığınızda dışarı balık kokusu çıkıyorsa o balık bayat demektir. Bilindiği gibi taze balığın gözleri cam gibi berrak (donuk değil) ve derisi diridir (parmakla dokunarak anlaşılabilir.).
Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir. Taze balıkların solungaçları nemli ve kırmızı renktedir. Yeterli ölçüde kırmızıdan kahverengiye dönen balıklar bayatlamaya başlamış olabilir.
İkinci adım ise balığın dik bir şekilde durmasıdır. Dik durmayan balıkların bayat olma olasılığı yüksektir. En taze balık deniz kokar. Bayat balığın ise ekşi bir kokusu vardır.
Taze balık deniz ve yosun kokarken bayat balık amonyak kokar.
1) Taze Balık Deniz Kokar
Eğer satın almak istediğiniz balıkta ekşi bir koku hissederseniz bu balığın bayat olduğunu haber verir. Taze balık nasıl belli olur sorusunun cevabı en net şekilde kokuda gizlidir. Taze balık deniz ve yosun kokar. Balık seçerken ekşi ve asitli kokudan uzak olan balıkları seçmelisiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
- Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir. - Kokusu balık kokusu olmalı. Hafif leş kokusu alıyorsanız o balığın bayat olduğunu gösterir.
Taze balık suya bırakıldığında dibe çökmektedir. Ağız kısmı genelde kapalıdır ve taze balık deniz kokar. Solungaçları kırmızı ve nemlidir. Bayat balığın gözleri donuk ve mattır.
Bilinenin aksine balığın balık gibi kokması şart değil. Taptaze balık ve kabuklu deniz ürünleri sudan çıktıktan birkaç saat sonra bile gerçekten kokusuzdurlar. Biraz serin “deniz esintisi” olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu. Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında balıksı kokar.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Balığın tazeliğini anlamanız için parmağınızı etine bastırmanız gerekir. Parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa balık hala tazedir. Bayat balığa parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur aynı kalır, düzelmez.
Yani biraz balıksı kokan balık yenilmeyecek kadar kötü değildir. Ancak uyarıdır. Balık tazeliğini yitiriyor, sinyal veriyor. Hemen balığı tüketin!
Balık Baştan Kokar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işte aksaklık başta olanlardan kaynaklanır.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
Portakal, mandalina, limon veya misket limonunun kabuklarını soyup bir tencerede su ile ocağının üzerinde kaynat. Narenciye o balık kokusunu kısa sürede yok edecektir.
Balık Zehirlenmesi
Balıktan zehirlenme belirtileri ise diğer gıda zehirlenmelerine göre daha hızlı ortaya çıkar. Kusma, bulantı gibi mide rahatsızlıklarının yanı sıra denge bozuklukları ve baş dönmesi de balıktan zehirlenen kişilerde sıklıkla görülen belirtilerdendir.
Çiğ Balık Kokusunu Gidermek
Balık kokusunu gidermek için pişirmeden önce 20 dakika sütte bekletebilirsiniz. Bu balıktaki kötü kokuların gitmesini sağlayacaktır. Alternatif olarak su ile limon suyunu karıştırıp balığı bu karışımın içine yatırabilirsiniz.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Balığın tazeliğini anlamak için etli kısmına yavaşça bastırın. Eğer içe çöktükten sonra tekrar eski haline geliyorsa balık taze demektir. Eski haline gelmiyor ve dokunulan yer içe çökük bir şekilde kalıyorsa balık bayat demektir. Taze balıkların gözleri daha bombeli ve parlaktır.
Fiziksel metotla tazelik kontrolü
Balığın ölümünden itibaren kokuşmanın sonuna kadar balık vücudu sürekli ve dengeli bir şekilde sertlik kaybederek yumuşar. Bu değişimden yararlanılarak tazelik kontrolü yapılır.
Ekim: Balık sezonunun en canlı olduğu aylardan biridir. Palamutun en lezzetli dönemidir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, orfoz, trança da çok lezzetlidir. Kasım: Palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın balıkları lezzetlidir.
Donmuş balık herhangi bir renk kaybı olmadan, balığın tümümde buz kristalleri olmamalıdır. Eğer buz kristalleri varsa balık uzun süreden beri dondurulmuş olduğu anlaşılmalıdır. Paketlerin içinde hiçbir sıvı, donmuşluk belirtisi olmamalıdır. Filetolar ve bonfileler, pirzolalar, paketinde donmuş olmalıdır.
Çalışmada kullanılan kokular (Anason, karabiber, karanfil, kekik, kimyon, nane, sarımsak, soğan ve tarçın).
Alge sebep olan yesil su herzaman vardır, fakat akvaryum iyi dengelenmişse, akvaryumda şartlar stabilse ve herşey düzenliyse, algi gelişmeyecektir.İç ve dış etkenler dengesizlik ile sonuçlanacaktır. Yeşil planktonik alg için, denge yeterli miktarda zooplankton veya düsük miktarda besin derecesiyle sağlanir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri